Denník N

Lekári by museli pracovať rok zadarmo, aby nahrali do štátneho systému údaje o pacientoch

foto – fotolia
foto – fotolia

Šéf asociácie súkromných lekárov testuje, ako je pripravená elektronizácia zdravotníctva, ktorá zatiaľ stála 47 miliónov eur. Čakal, že to bude lepšie. Lekárom sa nepáči, koľko práce zadarmo majú urobiť.

Najprv si vysvetlime, čo si treba predstaviť pod anglickým výrazom eHealth, ktorý má pomôcť pri liečbe slovenského zdravotníctva. Praktická situácia: Pacient príde ku kardiológovi, podá mu občiansky preukaz, potvrdí vstup a lekár si v počítači skontroluje, aké bral v posledných mesiacoch lieky, či má chronické ochorenie, alebo aké absolvoval operácie. Vďaka tomu sa lepšie a rýchlejšie rozhodne, akú liečbu zvoliť. Všetky údaje nájde nahrané v občianskom preukaze.

Alebo iný príklad: Na ulici dostanete infarkt, príde po vás záchranka, a vďaka základným informáciám nahratým vo vašom občianskom budú hneď vedieť, akú máte krvnú skupinu, či máte vysoký tlak a aké lieky na to užívate.

Alebo vás všeobecný  lekár cez takzvaný eHealth objedná k špecialistovi na konkrétny termín. Nebude potrebný papierový výmenný lístok. Alebo recept, ktorý by tiež mal byť elektronický.

A okrem výhody, že nebude potrebný papierový lístok, by mal lekárnik i lekár vidieť aj iné lieky, ktoré pacient užíva, a tak by sa malo predísť užívaniu liekov s iným názvom, ale rovnakou účinnou látkou alebo liekov, ktoré vzájomne  spôsobujú problémy.

Už testujú

Takýto prínos by pre pacientov mala priniesť elektronizácia zdravotníctva. Nejaký rok to ešte potrvá hoci eHealth na Slovensku pripravujeme od roku 2008, teda osem rokov. Jeho spustenie už viackrát posunuli, doteraz stál vyše 47 miliónov eur. Našlo sa v ňom veľa chýb – museli sme vracať eurofondy a kontrola Najvyššieho kontrolného úradu našla také pochybenia, že ich posunula generálnej prokuratúre.

Teraz projekt konečne ožíva v praxi. Testovať ho začali ambulantní lekári. Desiati. Skúšajú, ako funguje verzia, ktorú sa dodnes podarilo dokončiť – ide najmä o dve služby: online predpisovanie liekov a zápis informácií o pacientoch. Teda, kedy pacient prišiel, aké mal problémy, aké lieky mu lekár predpísal. Toto dnes lekár zapíše do systému, ale aj vytlačí, a založí do papierovej zdravotnej karty.

Kto zaplatí lekárom stovky hodín

Do testovania eHealthu sa zapojil aj šéf Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Je všeobecný lekár a po mesiaci používania hovorí, že systém nie je pripravený tak, ako dúfal. „Myslel som si, že to bude lepšie.“ Len pripojenie do systému mu  trvalo jedno poobedie. Ak majú byť o rok, teda od januára 2018 pripojení všetci lekári, nevie si predstaviť, ako ich štát stihne zapojiť, na Slovensku máme zhruba 3200 ambulancií.

Kto sa do projektu zapojil

  • desať všeobecných lekárov
  • bratislavská Univerzitná nemocnica – budova v Ružinove,
  • Východoslovenský onkologický ústav,
  • Národný onkologický ústav v Bratislave a Onkologický ústav sv. Alžbety,
  • Východoslovenský a Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb,
  • Hedak a Všeobecná nemocnica v Žiari nad Hronom, ktorá je súčasťou siete Svet zdravia.

Národné centrum zdravotníckych informácií, ktoré za tento projekt zodpovedá, tvrdí, že reálny čas zapájania ambulancií a nemocníc „bude rádovo kratší“. Od januára 2018 budú musieť totiž všetci – lekári aj nemocnice, lekárne, laboratóriá naplno využívať systém eHealth a dáta budú musieť vkladať do elektronickej zdravotnej knižky občana.

Všeobecní lekári by mali preto vyplniť takzvané pacientske sumáre. Okrem základných informácií o pacientovi – jeho adresa, telefón, e-mail tam patria aj dôležité informácie o jeho zdraví – napríklad aké mal operácie, chronické choroby, aké lieky dlhodobo užíva.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián ŠŠóth. foto - TASR
Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián ŠŠóth. foto – TASR

„Zhrozil som sa, keď som zistil, čo všetko obnáša pacientsky sumár,“ hovorí Šóth. Lekári informácie vyhľadávajú v papierovej dokumentácii. Šóth, ktorý má dvetisíc pacientov, hovorí, že vytvorenie sumáru jedného pacienta trvá zhruba hodinu. Ak by mal nahrať údaje ku každému, trvalo by mu to viac ako 83 dní a musel by pracovať 24 hodín. A nemá to zaplatené. 2000 hodín je zhruba ročný pracovný čas. „Nevidím to reálne, aby to robili lekári po pracovnom čase. Počas ordinačných hodín sa to nedá,“ hovorí Šóth.

„So zdravotnými poisťovňami stále prebiehajú rokovania, predmetom ktorých je práve diskusia možného preplácania výkonov súvisiacich s nahrávaním pacientskeho sumára,“ hovorí Národné centrum. Pripraviť by ich lekári mali do konca júna 2018. Všeobecná zdravotná poisťovňa a Dôvera, teda dve najväčšie poisťovne, to nechcú komentovať, keďže podľa nich ešte prebiehajú rokovania.

Firmy budú zverejňovať, koľko od nich dostali lekári, sestry či iný zdravotníci. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Najmenšia poisťovňa Union odkazuje, že „riešenie finančných  požiadaviek lekárov by malo plne vykryť Národné centrum zdravotníckych informácií. Podľa zákona už dnes poisťovne platia príspevok na správu a rozvoj národného zdravotníckeho informačného systému. Od júla 2015 bol tento príspevok zvýšený  z 0,27 percenta na 0,41 percenta z ročného prerozdeľovania poistného. A keďže sa nebudú ani nakupovať elektronické zdravotné preukazy, národné centrum by na to podľa Unionu malo mať peniaze.

Šóth pripomína, že niektoré dáta by sa dali získať už z existujúcich databáz – napríklad adresy či telefónne čísla – tie musia mať zdravotné poisťovne. Krvnú skupinu zas transfúzna stanica alebo krvná banka. Národné centrum sa obhajuje, že spolu s dodávateľmi pracuje na exportovaní existujúcich údajov. Či sa im to podarí a aké dáta teda budú musieť ručne nahrávať lekári, zatiaľ nie je jasné.

Práve pri ručnom prepisovaní pritom vzniká možnosť, že sa lekár pomýli, hovorí Šóth. A lekár bude mať za údaje zodpovednosť.

Aké funkcie by mal o rok systém poskytovať? Identifikáciu pacienta aj zdravotného pracovníka, mal by fungovať pacientsky sumár, cez eHealth by sa mali predpisovať a vydávať lieky, mala by fungovať elektronická zdravotná knižka, čo by mala byť nová zdravotná karta online. Okrem toho by cez eHealth mali fungovať výmenné lístky, mali by tam byť záznamy o vyšetreniach.

Technické problémy

Šóth má tiež technické problémy s prihlasovaním. V počítači má operačný systém Windos XP a eHealth má problém s ním spolupracovať.  Zapája sa tak zatiaľ cez počítač sestričky. Národné centrum to spochybňuje, tvrdí, že by systém mal fungovať aj v XP.  „Treba však zdôrazniť, že systém Windows XP už nie je podporovaný výrobcom od apríla 2014,“ dodáva. Každopádne, Šóthovo trápenie s prihlasovaním ukazuje, že pri ôzosieťovaní“ všeobecných lekárov bude určite množstvo obyčajných, praktických problémov s počítačmi.

V našom zdravotníctve chýba systém. foto - TASR
V našom zdravotníctve chýba systém. foto – TASR

Iný názor ako šéf lekárskej asociácie má Národné centrum aj na to, či sa dá súčasne používať eHealth aj systém od Dôvery – Bezpečné lieky online. Ten funguje na predpisovanie liekov, má tak jednu z dvoch funkcií, ktoré zatiaľ lekári testujú aj v eHealthe. Za používanie bezpečných liekov online lekári dostávajú od Dôvery príplatky, a ak by ich nemohli ďalej používať, prišli by o peniaze, hovorí Šóth. Národné centrum však nezaznamenalo problém, že by bezpečné lieky a eHealth spolu nefungovali.

Bezpečné lieky online od Dôvery podľa Šótha na začiatku fungovali lepšie ako eHealth v tomto počiatočnom štádiu. „Robí sa len s receptami, je to rýchlejšie, sú tam liekové knižky pacienta, aby som si pozrel, aké lieky užíva,“ opisuje systém poisťovne. Napriek výhradám však elektronizáciu zdravotníctva považuje za veľmi potrebnú.

A či je systém, ktorý mu nainštalovali do počítača, hodný 47 miliónov, ktoré za to štát zaplatil? „Nedokážem povedať, či to vybavenie, ktoré musí eHealth zabezpečovať, spĺňa to, čo to stálo. Mňa zaujíma, že poskytovateľ má kvantum povinností a nedostane ani korunu.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie