Denník N

Denník Jany Beňovej: V piatok sa v Bratislave nevychádza do ulíc

Foto – TASR
Foto – TASR

Časť mojich priateľov má pocit, že atmosféra v meste sa vulgárnosťou a agresivitou opäť vrátila kdesi do mečiarovských čias.

Už sme v Mordore? Pýta sa na ceste z rakúskych hôr do Bratislavy kamarátka svojho muža. Stojíme na križovatke, vietor víri špinu, zľava akási pusta ohradená múrom, sprava vysoká modrá veža a žeriavy, žeriavy… Človeku sa žiada odvrátiť pohľad. Niet však kam. „Pozri len a poďme!“ poháňam priateľov cez mesto rovnako ako Dante Beatrice Peklom.

Cestujem na plaváreň. To, čo sa mihá za oknom električky, je skľučujúce. Míňam herňu s obrími obrazmi gladiátorov s rozďavenými papuľami. Mordor, páni, čistý Mordor. Škaredé staré budovy sa striedajú so škaredými novými. Junk architecture. Plus reklamy, reklamy, reklamy… Napadá mi slogan, ktorý som nedávno čítala na zastávke. „Prosím vás, nelepte reklamy na okná autobusov, nevidíme cez ne na tie vonku.“

Sedím večer s priateľmi doma. Pijeme víno a bavíme sa o Bratislave. Pár z nás má pocit, že atmosféra v meste sa vulgárnosťou a agresivitou opäť vrátila kdesi do mečiarovských čias. Viacerí sa zhodneme na tom, že večer von nechodíme. Ktosi podotkne, že sa tam bojí.

„Ááále, prosím vás, nezveličujte, je to omnoho lepšie, ako to bývalo. Treba len rešpektovať pravidlá. Napríklad v piatok večer Bratislavčan do mesta nechodí,“ vraví S. a vysvetľuje, že vtedy mesto patrí cezpoľným, ktorí sú podráždení, zväčša ich ešte čaká cesta domov, potrebujú sa opiť a vybiť cez týždeň nahromadenú agresivitu.

K. mi rozpráva príbeh o spoločnom známom, ktorý zastal na ulici pred školou, aby nasadil svoju dcéru. Tento moment zastavenia a nakladania dieťaťa však rozzúril šoféra v aute za ním do tej miery, že vystúpil a rozbil oteckovi hlavu o volant. Ten sa odplatil cúvnutím svojho auta do auta netrpezlivca. Polícia ho preto obvinila z poškodzovania cudzej veci. Rozbitá hlava bola takmer zametená pod koberec. Tá predsa nestojí toľko ako Bentley. Najmä potom, čo vysvitlo, že ho riadil bývalý policajt. (Pomáhať & chrániť Co.) „A vieš, ako o tom písali noviny?“ pýta sa K. „Pobili sa majitelia luxusných áut.“

Jasné, vraví S. „Slováci sú mladý národ a ako taký neznášajú, keď ich niekto poučuje alebo im bráni v rozlete.“ Pýtam sa, čo by robil on, ak by ho ktosi takto napadol. Vraví mi, že na tridsiatku dostal oceľovú tyč. Nosí ju stále v aute.

A čo my, chodci? Žeby sme sa vrátili k prechádzkovým paliciam? Oceľovým? Ide jar, tak hor sa! Hor sa, Mordor, priatelia! Mordor Walking!

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie