Denník N

Príbeh Anny Frankovej bol možno iný. Neodhalil ju udavač, ale náhoda

Anna Franková zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen ako 15-ročná. Foto - ap
Anna Franková zomrela v koncentračnom tábore Bergen-Belsen ako 15-ročná. Foto – ap

Príbeh predčasne dospelého dievčaťa, ktoré zomrelo v koncentračnom tábore, mohol mať inú zápletku, ako tvrdia historici.

Hoci v príbehu Anny Frankovej, hlavne z obdobia posledných mesiacov jej života v koncentračných táboroch, je veľa nevypovedaného, panovala zhoda, že za odhalením jej rodiny a priateľov bolo udanie.

To údajne nasmerovalo nemeckých policajtov do domu na ulici Prinsengracht 263, kde sa ukrývali v tajnom trakte domu, v ktorom kedysi pracoval Annin otec Otto.

Teraz sa však objavila nová hypotéza. Odvoláva sa na zápisky z Anninho denníka a tvrdí, že tí, čo zatkli Annu a ostatných, pôvodne do domu prišli vyšetrovať nie ilegálne ukrývanie Židov, ale podvody s potravinovými lístkami. V auguste 1944, keď k zatknutiu došlo, bol v Holandsku okupovanom Nemeckom nedostatok takmer všetkého a potraviny boli na prísne regulovaný prídel.

Objavovali sa aj falošné potravinové lístky a Nemci išli tvrdo po tých, čo s nimi obchodovali.

Krutá náhoda

Výskumník z Múzea Anny Frankovej v Amsterdame Gertjan Broek vo svojej štúdii píše, že sa nedá vylúčiť, že do domu nemeckí policajti prišli preto, lebo mali podozrenie, že sú v ňom ľudia, čo falšujú potravinové lístky. To, že odhalili Frankovcov, bola len náhoda.

Boek tvrdí, že policajti objavili ukrytých Židov dve hodiny po tom, čo vošli do domu. Ak by išli na istotu, nemohlo by im to trvať tak dlho. Skôr to podľa neho vyzerá tak, že sa v dome stalo niečo, čo upozornilo na tajný trakt ukrytý za knižnicou. Mohli tam tiež nájsť dôkazy, že ho obýva viac ľudí, ako bolo oficiálne nahlásené.

V dome robila raziu jednotka, ktorá riešila ekonomickú kriminalitu: obchodovanie s potravinovými lístkami, predaj šperkov, finančné a menové podvody či čierny trh. Anna ešte na jar napísala, že prišli o potravinové lístky, keď zatkli dvoch mužov, čo chodili do domu.

Nie všetci s touto hypotézou súhlasia. Podľa viacerých historikov Frankovcov niekto zradil a bol zodpovedný za ich deportáciu do koncentračných táborov. To isté si myslel aj Otto Frank, ktorému sa podarilo ako jedinému prežiť.

Po vojne vydal dcérin denník a poskytol svetu nielen svedectvo tínedžerky, ale aj zrelú prózu predčasne dospelého dievčaťa. Anna zomrela na týfus v Bergen Belsene pár mesiacov pred koncom druhej svetovej vojny. Mala 15 rokov.

Nemec sa priznal

Identita údajného zradcu Frankovcov nie je známa. Hovorí sa, že ich oznámil ženský hlas, ktorý zavolal na linku nemeckých bezpečnostných služieb. Otto Frank podozrieval jedného zo svojich bývalých zamestnancov, Willema Van Maarena, ktorého po vojne aj vyšetrovali, ale nič mu nedokázali.

Nedávno sa objavila aj teória, že sestra jedného z ľudí, čo pomáhali Frankovcom, bola obdivovateľkou nacistov a nepáčilo sa jej, že jej brat pomáha Židom. Práve ona údajne zavolala Nemcom.

Lovcovi nacistov Simonovi Wiesenthalovi sa v roku 1963 podarilo vypátrať dôstojníka Karla Silberhausera, ktorý viedol záťah v dome a pozatýkal Frankovcov, ďalšiu židovskú rodinu a ľudí, čo im pomáhali. K účasti sa priznal a Annu Frankovú označil na fotografii s tým, že bola medzi zadržanými.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie