Denník N

Danko tvrdí, že mu pravica ponúkala post premiéra, Sulík to poprel

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované – 14:30. Šéf SNS v televízii opäť kritizoval ministra kultúry Marka Maďariča a chválil Bélu Bugára. Sulík hovorí, že mu funkciu premiéra nikdy neponúkol.

Andrej Danko tvrdí, že mu bolo ponúknuté kreslo predsedu vlády od aktuálnej opozície.

„Ja som mal tú ponuku z opozície byť premiérom. Ja som si zvolil to, že sa tej moci treba dotknúť s pokorou a úctou. Nemôže nikto hovoriť o premiérstve, keď nevyhrá voľby. SNS dnes nehrá prím, čo sa týka preferencií,“ rečnil Danko v relácii TA3 V politike.

Šéf najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík však odmietol, že by Dankovi núkal po voľbách premiérsku stoličku.

Konflikt s Maďaričom

Šéf SNS Danko v televíznej relácii pripustil, že má ambíciu byť jedného dňa premiérom. Nepozdáva sa mu však, keď sa táto jeho ambícia skloňuje v médiách. „Často to médiá zneužívajú na to, aby som sa dostával do konfliktu s premiérom Ficom, o tom, že taká ambícia vo mne tkvie. (…) Som o desať rokov mladší ako premiér Robert Fico a mám desať rokov čas, aby som mohol povedať, keď budem mať percentá, že sa o to uchádzam,“ povedal Danko.

Konflikty v koalícii, naopak, podľa šéfa SNS vyvoláva napríklad aktuálny minister kultúry Marek Maďarič.

„Každý v našich politických stranách, ktorí sme v koalícii, by si mali uvedomiť, že je veľmi dôležité, aby vzťah trojice Bugár – Fico – Danko bol založený na dôvere. Preto veľmi citlivo vnímam, keď zákulisnými manipuláciami ľudia ako Marek Maďarič, Erik Tomáš robia všetko pre to, aby došlo k zhoršeniu vzťahov, lebo neviem pochopiť ich myslenie,“ tvrdí Danko.

V SNS podľa Danka nikoho, kto by takto „komunikoval vo vzťahu k predsedovi vlády“, nemožno nájsť. „Pretože rešpektujeme svojich koaličných partnerov,“ povedal Danko s tým, že vládna trojica je efektívna, a preto nemá záujem o predčasné voľby.

Žiadna ponuka od Sulíka

S takouto možnosťou ráta šéf opozičnej SaS Richard Sulík. V TA3 pripomenul, že o nej nedávno diskutovali s Dankom. Sulík upozornil, že predčasné voľby by musel odhlasovať aj vládny Smer.

„Momentálne to vyzerá tak, že ak Smer do predčasných volieb nepôjde, tak jednoducho nebudú. Ale ak náhodou pôjde, tak chceme byť na to pripravení,“ rečnil šéf SaS v TA3. Dodal, že do vlády by SaS nešla so Smerom ani s ĽSNS.

Sulík tvrdí, že Dankovi funkciu premiéra nikdy neponúkol. „Nie. V marci myslíte? Nie, určite nie. Veď on sa so mnou odmietol stretnúť, nič mu nebolo ponúknuté,“ zareagoval pre Denník N. Ako to teda Danko myslel, sa máme spýtať šéfa SNS.

„Možno bola (debata) taká, že ja nemám problém s tým, že on bude premiér, keď bude v tej koalícii najväčšou stranou,“ dodal Sulík. To už však hovoril o slovách, ktoré mohli padnúť počas posledných dní a týkať by sa mohli skôr budúcnosti.

Rešpekt k Bugárovi

Danko, naopak, kritizoval v TA3 opozíciu za to, že „tam si každý hlasuje, ako chce“. „SaS sa zdala v niektorých veciach jednotná, ale znova sa to trhá. Problémom pána Sulíka je jeho nevyspytateľnosť,“ rečnil Danko.

Najviac si pochvaľuje spoluprácu so šéfom strany Most-Híd Bélom Bugárom. „Miluje svojich Maďarov, bojuje za nich, ale rešpektuje Slovensko,“ povedal Danko.

Bugár podobne ako šéf SNS vidí aktuálnu vládnu garnitúru ako jedinú možnú stabilnú alternatívu.

„Môžeme mať rôzne predsavzatia, názory či cele, ale vo voľbách má každý len jediný hlas a voliči rozdelili percentá tak, že mohla vzniknúť táto vláda. Reálna alternatíva boli len predčasné voľby, ale ak by sa uskutočnili, výsledok by bol ten istý,“ povedal Bugár.

Šéf vládnej strany tiež pripomenul, že strana dostala vo voľbách 6,5 percenta. „Vznikla nezvyčajná koalícia a najviac energie som musel venovať strane, v ktorej bolo treba pozdvihnúť náladu. Keby som bol minister, kedy by som to robil? Musel som sa takto ‚obetovať‘,“ dodal Bugár.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie