Denník N

Kiskovo veto zrušenie poplatkov len oddiali

Ak prejde chaotický zákaz poplatkov, získajú na tom veľké siete typu Penta.

Prezident Andrej Kiska povedal, že poplatky za objednanie sa u lekára nie sú správne a zákon, ktorý ich mal zrušiť, napriek tomu parlamentu vrátil. „Objednávanie pacientov na vyšetrenie na konkrétny čas bez ohľadu na ich sociálne postavenie, finančné možnosti, miesto bydliska a druh choroby by malo byť samozrejmosťou,“ píše Kiska, ktorý však zákonu vzápätí vyčíta nejednoznačnosť, rozpor so starším rozhodnutím Ústavného súdu o poplatkoch u lekára a to, že sa pri jeho vzniku neprepočítali dôsledky.

To všetko sú z hľadiska politickej propagandy bezvýznamné záležitosti a preto Smer Kiskovo veto jednoducho prehlasuje. Svet by však bol krajším a v tejto republike by bolo o štipku menej bordelu, ak by si vláda nechala poradiť a zákon prerobila.

Ministerstvo zdravotníctva Kiskovi priznalo, že vlastne nevie, koľko teraz lekári od pacientov vyberajú peňazí, a teda ani nevie, čo sa stane, ak sa poplatky zakážu. Kiska ministerstvu odkazuje, že všetky doložky vplyvov sú povinnosť, nie dobrá vôľa a zákon tak bez nich nemal byť schválený. Na to sa však Smer môže vykašľať, chýbajúce doložky vplyvov nehýbu rebríčkami popularity politikov. 

Ak by však Smer chcel, solídnu štúdiu o vplyve zrušenia poplatkov dokážu spraviť analytici z ministerstva financií a zdravotníctva aj za niekoľko týždňov. Župy vedia, aké poplatky za prednostné objednanie lekárom povolili, informácie stačí len pozberať. Štát vie z dát Sociálnej poisťovne, zdravotných poisťovní a daňových úradov vytvoriť pomerne presný obraz lekárov ako podnikateľov. Ak by sa doplnil len o najjednoduchší prieskum medzi pacientmi, mohli by sme sa aspoň trochu rozprávať o faktoch, nielen cvičiť diskusné schopnosti a šponovať emócie.

Hoci už vieme, že nikto dôležitý v slovenskej politike nechce poplatky za objednanie, vedeli by sme, či ich zrušenie niekomu naozaj ublíži.

Teda, či to bude pre lekárov taká veľká strata, že sa ju budú snažiť vykompenzovať na pacientoch inak, alebo sa s ňou rýchlo zmieria. A či naozaj existuje dosť veľká skupina pacientov, ktorá má veľa peňazí a málo času, a preto je u lekára ochotná platiť aj za bežné časenky.

Ak totiž naozaj ide ročne možno až o desiatky miliónov eur, bolo by rozumné dať aj bežným lekárom legálny a kultivovaný spôsob, ako peniaze od ochotných pacientov dostať. Ak nie, tak sa o bohatších pacientov radi postarajú napríklad siete polikliník Penty.

Stavte sa, že ich právnici a manažéri nájdu spôsob, ako túto potrebu trhu uspokojiť, aj keď ostatným to zakázal zákon.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie