Denník N

Nábojnica do každej neprispôsobivej rodiny

Skúste si predstaviť tunel Branisko plný mŕtvol, masové hroby v starých štiavnických šachtách, vypálený Svätý Jur alebo koncentračný tábor v Jarovniciach.

Fotograf Andrej Bán sa nedávno vrátil do Kosova, kde pátral po ľuďoch, ktorí v roku 1999 prežili masaker pri Niševci a ktorí v lesoch po sebe zanechali svoje rodinné fotografie či oblečenie. Andrejovu reportáž nájdete v poslednom čísle časopisu .týždeň.

Aj poľský reportér Wojciech L. Tochman v roku 1999 prišiel do Bosny, aby tam sprevádzal antropológov, ktorí z kostí roztrúsených v masových hroboch skladali a identifikovali telá chlapcov a mužov, ktorí zomreli v koncentračných táboroch. Zostali tam po nich tisícky žien, matiek a dcér, mnohé znásilnené, zmrzačené, znivočení ľudia, ktorí už nikdy nebudú viesť normálny život. Ak máte naozaj silný žalúdok, prečítajte si knihu Akoby si kameň jedla.

Balkánska vojna bola etnická vojna. Balkánska vojna sa neodohrávala pred storočím, ale len nedávno, v čase, keď sme už my slobodne chodili do Chorvátska na letné dovolenky. Neodohrala sa vo vzdialenej zaostalej časti sveta, ale v Európe, pár hodín autom od našich hraníc. A nebola to vojna tichá a studená, vojna právnikov, lobistov a vyjednávačov, ale vojna, kde mužom aj deťom odsekávali údy. Nepriplavili sa tam kolonizátori z druhého konca zemegule – zabíjali sa tam navzájom ľudia, ktorí predtým žili v jednej dedine, susedia, kolegovia, príbuzní, lekári, právnici, policajti, učitelia.

Balkán je tak blízko, až z toho mrazí. Skúste si predstaviť tunel Branisko plný mŕtvol, masové hroby v starých štiavnických šachtách, vypálený Svätý Jur alebo koncentračný tábor v Jarovniciach. Je to nepredstaviteľné, no v internetových diskusiách nájdete mamičky, pätnásťročné dievčatá, chlapcov, otcov, všetky možné vekové aj sociálne skupiny, ktoré nemajú problém poslať do plynu Židov, Rómov, moslimov, homosexuálov, čiernych, všetkých, všetkých, s ktorými väčšinou nikdy nemali nielenže zlú, ale žiadnu osobnú skúsenosť. Nájdete aj takých, ktorí posielajú poštou iným nábojnice, zgrupujú sa v hliadkach, obliekajú vojenské uniformy a klaňajú sa Tisovi.

Môžeme si povedať, že sú to len také silácke internetové rečičky, no Hedviga Malinová, Daniel Tupý sú realitou, Kotleba a Kollár tiež, minister vnútra je človek, ktorý už viackrát preukázal, že nemá ani svedomie, ani zábrany, a samotný premiér, ktorý už nemôže vytrieskať politický kapitál šírením strachu z imigrantov, zamieril svoju hlaveň na ďalšiu skupinu obyvateľov a chystá sa robiť poriadky s Rómami. A v sobotu nám, bielym prispôsobivým občanom, popraje požehnané Vianoce a pochváli sa úspešným predsedníctvom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie