Denník N

Transdievča je prvýkrát na obálke National Geographic, začína sa rodová revolúcia

Na obálke časopisu National Geographic je po prvý raz v histórii transrodový človek. Američanka Avery Jackson so žiarivými ružovými vlasmi zosobňuje rodovú revolúciu.

„Najlepšie na tom, byť dievčaťom, je, že sa už nemusím pretvarovať, že som chlapec,“ povedala deväťročná Avery Jackson, ktorú si časopis National Geographic vybral na titulnú stránku najnovšieho čísla. Stala sa tak prvým transrodovým človekom v histórii tohto magazínu. Celé jeho januárové vydanie sa venuje téme rodu.

Príbeh Avery je jedným z tých, ktoré tému rodu dostávajú bližšie k verejnosti. Práve ona sa stala zosobnením revolúcie rodu na stránkach populárneho časopisu.

Avery sa narodila v americkom štáte Kansas ako chlapec. Vtedy ešte ako 3-ročný si od svojich rodičov vypýtal „princeznovské“ šaty. Obaja rodičia si mysleli, že ich syn len prechádza štádiom, keď sa mu po určitú dobu páčia žiarivé a trblietavé veci.

Keďže si mysleli, že by sa mu takéto šaty rýchlo zunovali, nekúpili ich, lebo to považovali za vyhodené peniaze.

Šaty pre princeznú však neboli len detským rozmarom. Za krátky čas na ne rodičia pristúpili a nosil ich celý čas, ale iba doma. Neskôr k nim pribudli čelenky, trblietavé topánky, ale aj dievčenská spodná bielizeň. Toto bola však vtedy pre rodičov hranica, za ktorou sa už necítili komfortne.

Avery si už vo veku štyroch rokov uvedomoval, že sa vo svojom tele necíti vôbec dobre, a rodičom jeden deň dokonca povedal, že by bolo najlepšie, keby mohli jeho mužské pohlavné orgány zmiznúť.

Takéto tvrdenie nedokázali jeho rodičia vziať na ľahkú váhu a snažili sa nájsť pôvod či riešenie tejto situácie. Doma dokonca začali schovávať nože či iné ostré predmety, pretože sa báli, že si môže ublížiť.

Cudzie slovíčko

„Vaše dieťa je pravdepodobne transrodové,“ objavilo sa na obrazovke monitora, keď sa prostredníctvom internetu snažili dopátrať k nejakému možnému záveru.

„Nikdy predtým som toto slovo nepočula,“ povedala vo svojom prejave Debi. Na odporúčanie detskej lekárky si dohodli návštevu u detského psychológa. No ešte predtým, než sa tam dostali, 4-ročný syn povedal svojej mame vetu, ktorá im všetkým zmenila život.

„Mami, vieš, že naozaj som dievča, však? Vo vnútri som dievča.“

V takomto skorom veku začala tranzícia budúcej mladej aktivistky Avery Jackson, ktorej najvernejšími obhajcami sú jej rodičia.

Hlavne naružovo

Krátko nato začala byť Avery čoraz presvedčenejšia o svojom rode aj navonok. Ako hovorí jej mama Debi vo videu, kde opisuje jej tranzíciu, Avery začala nosiť výrazné ružové topánky s trblietkami už aj do škôlky. Na zmrzlinu chcela ísť výhradne oblečená ako víla, a rodičia si uvedomili, že jej to nemôžu zakázať.

Objavili sa u nej totiž príznaky depresie a desila ju predstava, že by mala ísť von oblečená ako chlapec. Po dlhej dobe žiarila šťastím, keď išla do školy po prvýkrát oblečená ako dievča. Učitelia, a najmä spolužiaci sa zachovali veľmi pekne, prišli však domov a povedali to svojim rodičom. A tu sa začína nepochopenie, s ktorým sa Avery a jej rodičia potýkajú.

Z Avery sa stala odhodlaná mladá aktivistka. Foto – Twitter/transgirl_mom

Rok žila celá rodina v ústraní, kým Avery narástli vlasy do spoločensky prípustnej dĺžky pre dievča. Dnes ich nosí Avery nafarbené na žiarivú ružovú a stalo sa z nej sebavedomé dievča, ktorého rodičia, baptisti, sa stali liberálmi obhajujúcimi práva LGBT komunity.

Ako sa snaží poukazovať nielen Debi, ale aj časopis National Geographic, rod nie je to isté, čo pohlavie.

„Domnienky o pohlaví sa rýchlo a radikálne menia,“ napísala v editoriáli januárového čísla Susan Goldberg, vysvetľujúc tému, ktorú si vybrali pre prvé číslo 128. ročníka časopisu.

„To je dôvod, prečo sme sa rozhodli túto tému tento mesiac preskúmať, prostredníctvom vedy, sociálnych systémov a civilizácie naprieč históriou,“ píše National Geographic.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie