Denník N

Agentúra, ktorá za Jahnátka delila eurofondy, robila podľa kontroly „neuveriteľné“ chyby

Exminister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR
Exminister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Foto – TASR

V lete chcela poľnohospodárom stopnúť eurofondy Európska komisia, ministerstvo ju presvedčilo, nech to nerobí.

Najrýchlejšie eurofondy síce čerpajú poľnohospodári, ale ukázalo sa, že sa pri tom vážne porušujú pravidlá. Upozornil na to Najvyšší kontrolný úrad, ktorý prišiel na kontrolu do Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Agentúra, ktorá patrí pod ministerstvo pôdohospodárstva, zastrešuje Program rozvoja vidieka. Brusel nám v rámci neho pridelil v tomto programovom období 1,2 miliardy eur. Doteraz bolo z neho rozdelených 950 miliónov.

Kontrola NKÚ však ukázala, že praktiky, ktoré agentúra používa, majú ďaleko od transparentných a čestných. „Ukázalo sa množstvo nedostatkov, ktoré boli pre mňa v niektorých prípadoch až neuveriteľné,“ povedal šéf NKÚ Karol Mitrík. Kontrolóri úradu sa pozreli na jej postupy a pravidlá pri nových aj starých eurofondoch, ktoré skontroloval od roku 2012.

Praktiky agentúry

Kontrolóri napríklad zistili, že niektorí žiadatelia o eurofondy doplnili projekt o povinné prílohy aj po registrácii projektov. „Tí, ktorým zobrali dodatočne podklady, mohli byť zvýhodnení,“ hovorí Mitrík.

Hodnotenie kvality projektov je nastavené subjektívne, projekty sa hodnotili na základe slovných opisov – dobrý, veľmi dobrý alebo vynikajúci. Konečné bodové hodnotenie bolo známe ešte pred samotným hodnotením projektov. A chýbalo slovné zdôvodnenie prideleného počtu bodov.

Od vyhodnotenia projektov, odkedy komisia uzavrela protokoly, do oznámenia výsledkov ubehlo viac ako 100 pracovných dní. Kontrolóri našli aj nepodpísané hárky. Hodnotitelia projektov boli často prijatí tesne pred samotným hodnotením a neprešli ani žiadnym školením. Nevedeli preukázať ani kritériá, na základe ktorých hodnotili.

Kontrolóri zistili aj to, že podpisy pod zmluvy a všetky najdôležitejšie rozhodnutia nedával šéf agentúry, ale jeho podriadený, ktorý sídlil v Nitre.

„Kontrolovaný subjekt nevzniesol žiadne námietky proti pravdivosti, úplnosti a preukázateľnosti kontrolných zistení,“ povedal Mitrík.

Budúci týždeň majú rozhodnúť, či zistenia posunú aj orgánom činným v trestnom konaní. „Zvyknem použiť slovo, že v mútnych vodách sa najlepšie loví. Aj toto je možné,“ povedal v súvislosti s podozreniami Mitrík.

Príliš rýchle čerpanie eurofondov pre poľnohospodárov si všimla aj Európska komisia, preto ich v lete chcela radšej pozastaviť. Ministerstvo aj agentúra Komisii ukázali opatrenia, napríklad sprísnenie kontroly, čo ju presvedčilo a eurofondy nestopla.

O chybách už vedeli

Mitrík s výsledkami kontroly už oboznámil ministerku Gabrielu Matečnú (SNS). „Isté veci priznala a povedala, že sa tam robia nápravné opatrenia, pretože to nefunguje celkom ani podľa jej predstáv,“ povedal šéf NKÚ.

Ministerstvo zdôrazňuje, že výsledky auditov NKÚ sa týkajú obdobia pred nástupom aktuálneho vedenia ministerstva. Za druhej Ficovej vlády bol ministrom pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek zo Smeru.

Matečná po nástupe nechala len 3 zo 14 členov predchádzajúceho vedenia agentúry.

„Vzhľadom na podozrenia a spätnú väzbu od poľnohospodárov aktuálne vedenie agentúry vedelo o množstve pochybení už na základe vlastných auditov a okamžite začalo konať,“ uviedlo ministerstvo.

Tvrdí ďalej, že nové vedenie neustále nachádza v agentúre chyby toho predchádzajúceho vedenia. „Či už ide o nefunkčný systém elektronického podávania grafických príloh v rámci žiadostí o priame platby, hrozby zastavenia Programu rozvoja vidieka a návrhu na odobratie akreditácie agentúry zo strany Európskej komisie, alebo problémy s verejným obstarávaním a teraz aj vážne pochybenia pri narábaní s verejnými zdrojmi,“ uviedlo ďalej ministerstvo.

Koncom októbra vykonala v agentúre vlastný audit aj Európska komisia.

Odporúčania NKÚ:

Pôdohospodárska agentúra má vypracovať podrobný manuál pre hodnotiteľov, aby sa znížilo riziko subjektívneho hodnotenia. Hodnotiteľov treba pravidelne odborne školiť. Hodnotiteľom nemôže byť každý, treba stanoviť základné podmienky z hľadiska vzdelania a praxe.

Treba prehodnotiť celý systém odborného hodnotenia s dôrazom na objektívnosť kvalitatívneho hodnotenia projektov. Treba nastaviť kontrolný mechanizmus odborného hodnotenia žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Mal by sa vytvoriť samostatný útvar na kontrolu výziev.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že v agentúre zriadilo odbor vnútornej kontroly, supervízie a ochrany finančných záujmov EÚ.

Zaviedla sa viacúrovňová kontrola, kontrolórov vybavili aplikáciami na kontrolu oprávnenosti vynaložených nákladov (databáza Cenekon). Investičné projekty sa budú hodnotiť iba podľa objektívnych číselných ukazovateľov.

Agentúra zároveň vyzvala obce i podniky, aby si projekty robili samy a obchádzali drahých poradcov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie