Denník N

Pochytil triky od Trumpa aj z brexitu. Môže bloger Navaľnyj poraziť Putina?

Alexej Navaľnyj chce kandidovať proti Putinovi za ruského prezidenta. FOTO - TASR/AP
Alexej Navaľnyj chce kandidovať proti Putinovi za ruského prezidenta. FOTO – TASR/AP

Najvýraznejší ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj oznámil, že bude kandidovať za prezidenta. Ak ho k tomu Kremeľ pustí, dodávajú ruskí experti.

V Rusku sa už začala prezidentská kampaň. Trochu nečakane, mimo záujmu veľkých televízií a trochu predčasne, keďže sa očakávajú až na jar 2018.

Rozbehli sa od momentu, keď najviditeľnejší ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj ohlásil, že bude kandidovať v najbližších prezidentských voľbách. Po štvrtýkrát v nich môže vďaka zmene ústavy kandidovať Vladimir Putin. Oficiálne síce ešte nepovedal, že sa na nich zúčastní, berie sa to však skôr ako samozrejmosť. 

Vzhľadom na ruský politický systém a kontrolu médií otázkou ani tak nie je, či ich Putin vyhrá, ale koho porazí. Alexej Navaľnyj, ktorý oznámil kandidatúru na svojej internetovej stránke, je zatiaľ jeho protikandidátom číslo jeden.

V Moskve je silný

 Alexej Navaľnyj (40)

  • Narodil sa v roku 1976 v Moskovskej oblasti.
  • Je vyštudovaný právnik a ekonóm.
  • Zviditeľnil sa svojimi protikorupčnými blogmi, založil Nadáciu na boj proti korupcii.
  • Jeho investigatívny dokument o konfliktoch záujmov generálneho prokurátora Jurija Čajku videli milióny ľudí.
  • Má 15-ročnú dcéru Dašu a 8-ročného syna Zachara.
  • V roku 2011 sa zúčastnil na masívnych protestoch proti zmanipulovaným parlamentným voľbám v prospech putinovskej strany Jednotné Rusko. Stál za sloganom, že ide o stranu zlodejíčkov a podvodníkov (strana žulikov a vorov).
  • V moskovských voľbách starostu skončil druhý s 27 percentami.   
  • 13. decembra ohlásil kandidatúru na ruského prezidenta. 

Protikorupčný bloger ukázal svoj potenciál už vo voľbách starostu Moskvy v roku 2013, keď napriek blokáde v štátnych médiách a jeho kriminalizácii získal podľa oficiálnych výsledkov až 27 percent a skončil druhý. V skutočnosti to mohlo byť podľa nezávislých pozorovateľov ešte viac.

Stále však zostáva otázkou, či Navaľného, ktorý vie, ako chutí domáce väzenie, vôbec k prezidentským voľbám pustia.

Pred niekoľkými rokmi ho chceli posadiť na päť rokov za údajný finančný podvod. Tento rok Európsky súd pre ľudské práva rozhodol, že išlo o politicky motivovaný súd, a vrátil prípad späť na nižšiu inštanciu. Stačí nový verdikt, a Navaľnyj kandidovať nebude môcť. Jeho brat Oleg si triapolročný trest odpykáva, čo mnohí vnímajú ako odkaz pre Alexeja Navaľného.

Štyridsaťročný politik napriek tomu do toho ide a hovorí, že doterajšie voľby bez výberu sa ani nedajú nazvať voľbami. Sú len akousi formalitou s nemenným vládcom a súborom štatistov. Rusi si podľa neho už zvykli na situáciu, že hlasovanie nič nemení.

„Tí, čo sú pri moci už 17 rokov, prestali reagovať na kritiku. A bez súťaže akákoľvek vláda postupne upadá,“ hovorí Navaľnyj vo svojom predvolebnom videu. „Som pripravený dokázať v spore s kýmkoľvek, že môj program je lepší ako súčasný kurz. Podporte moju kandidatúru, ak súhlasíte, že Rusko potrebuje skutočné voľby,“ povedal krátko po tom, ako ruský súd anuloval jeho podmienečné odsúdenie za údajnú spreneveru v Kirovskom lese.

Plusy a mínusy Navaľného

Ako prioritu si podľa očakávaní Navaľnyj určil zníženie korupcie. Jeho videoblogy o obrovskom bohatstve ľudí z Putinovho okruhu majú miliónový dosah, ale minimálny vplyv na kremeľskú politiku.

„Je to skutočný politik, možno jediný v tom pravom zmysle slova. Ak mu umožnia zúčastniť sa volieb, čo je stále sporné, môže prispieť k tomu, že predvolebná kampaň bude trochu vyzerať ako súťaž,“ povedal Denníku N ruský politológ Andrej Kolesnikov.

Viesť výraznú kampaň na národnej úrovni však bude preňho oveľa ťažšie než v moskovských voľbách pred tromi rokmi. „Pre jeho budúcnosť je to však dobré – bude ešte známejší,“ myslí si expert moskovského Carnegieho centra.

Ako jednu z priorít si dal Navaľnyj vec, ktorú by medzinárodné spoločenstvo určite ocenilo – vyplnenie minských dohôd, aby sa mohla skončiť vojna na Ukrajine a s ňou aj protiruské sankcie, ktoré nepomáhajú dostať ruskú ekonomiku z recesie. 

ƒJednou z nich je aj úplná kontrola hraníc Donbasu Ukrajincami a stiahnutie cudzích vojsk.

V prípade Krymu zastáva Navaľnyj opatrný postoj patriota. Je presvedčený, že ostane ruským, ale na polostrove chce zorganizovať „najčestnejšie referendum na svete“ s  medzinárodnými pozorovateľmi a prepustiť z väzenia všetkých, čo nesúhlasili s jeho zjednotením s Ruskom.

Alexej Navaľnyj a jeho brat Oleg, ktorý si odpykáva 3,5 ročný trest za údajný finančný podvod. FOTO - TASR/AP
Alexej Navaľnyj a jeho brat Oleg, ktorý si odpykáva triapolročný trest za údajný finančný podvod. FOTO – TASR/AP

Na predvolebnú kampaň chce vyzbierať miliardu rubľov. „Na moskovské voľby sme zohnali 104 miliónov, na federálne potrebujeme desaťkrát toľko,“ povedal Navaľnyj v rozhovore pre Meduzu. Tá za jeho klady považuje schopnosť mobilizovať ľudí, reputáciu na boj proti korupcii a dobrý crowdfunding.

„Len za prvý deň kampane sme vyzbierali 3,5 milióna rubľov, ktoré nám dalo 2600 ľudí, zapísalo sa u nás 6-tisíc dobrovoľníkov,“ citoval ho ruský magazín Novoe Vremja.

Naopak, ruský server Meduza mu vyčíta sklon k populizmu, neschopnosť dohovoriť sa s ostatnými lídrami opozície a slabučký vplyv v regiónoch.

Pochytil niečo z Trumpa aj brexitu

Ak si niekto myslí, že Navaľnyj je výhradne kandidátom moskovskej či petrohradskej kaviarne, tak sa mýli. Keby sme to chceli zjednodušiť, tak vie, že keď chce byť populárny, musí kritizovať migrantov a zostať nacionalistom s niekedy xenofóbnymi postojmi. Nie je žiadny liberál s veľkým L, ale dá sa niekedy brať ako kultivovanejší ruský Trump, ktorý sa chce postaviť proti establišmentu – čo v ruskej praxi znamená stáť proti mocenskému monopolu v Kremli.

Sľubuje, že bude „hlasom tých desiatok miliónov ľudí, ktorí čestne pracujú, vychovávajú deti, platia dane, milujú svoju krajinu, ale autority ich nepočúvajú“. Pripomína vám ten slovník niečo? 

Ako si všimlo aj Rádio Sloboda, Navaľnyj sa naučil niečo od populistov, ktorí presadili brexit vo Veľkej Británii či vzostup Marine Le Penovej vo Francúzsku. „Rovnako ako jeho západní partneri mieša svoj populistický kokteil z etnického nacionalizmu, hnevu z korupcie a vyčerpanosti elít.“

Ruský politechnológ Gleb Pavlovskij tvrdí, že Navaľného kandidatúra Kremeľ zaskočila, a ten pritom prekvapenia nemá rád. Jeho hovorca Navaľného kandidatúru nekomentoval a ruskí znalci len odhadujú, akú taktiku Putin zvolí – či ho nechá ísť do volieb, alebo ho pred nimi odstavia.

Guráž, charizmu aj odvahu Navaľnyj má. To však voľby v Rusku nevyhráva. Väčšina ruských voličov berie informácie z televízií, a tie sú pod kontrolou Kremľa. Putin sa v nich nekritizuje, nekladú sa mu kritické otázky a nikdy v nich vodca z Kremľa nedebatuje s kritickým oponentom. Putin môže rečniť v televízii celé hodiny, kritici jeho režimu majú v televízii minimálny priestor.

Na rozdiel od Donalda Trumpa Putinovi v prezidentskej kampani nehrozia ostré televízne súboje či prísny skríning médií.

V slobodných voľbách by Navaľného taktika ísť proti systému mohla vyjsť. Rusko je jednou z krajín, kde je priepasť medzi najbohatšími a najchudobnejšími najväčšia. „Rozdelíme bohatstvo našej krajiny férovo, alebo budeme pokračovať v situácii, kde 88 percent bohatstva patrí jednej desatine percenta populácie?“ pýta sa Navaľnyj – a Kremeľ sa tvári, že ho nepočuje.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie