Denník N

Smrtiaca hrozba sa volá Hloh. V Irkutsku platí výnimočný stav, voda do kúpeľa zabila 48 ľudí

Ilustračné foto – AP
Ilustračné foto – AP

Milióny Rusov dávajú každý deň prednosť kozmetickým prípravkom pred drahším alkoholom.

Už 48 ľudí zomrelo na otravu alkoholom v ruskom meste Irkutsk na juhu Sibíri. Ďalšie desiatky ľudí sú podľa ruského servera Meduza v nemocnici vo vážnom stave.

Otráviť sa mali po vypití kozmetického prostriedku Bojaryšnik (Hloh). Ruská služba BBC nazvala tento koncentrát do kúpeľa smrteľnou hrozbou pre Rusko. O jeho obmedzení a výdaji len na lekársky predpis sa pritom hovorilo už pred dvomi rokmi.

„Je to strašná tragédia,“ komentoval situáciu ruský premiér Dmitrij Medvedev a vyzval na stiahnutie produktu, respektíve jeho väčšiu reguláciu.

Vedenie mesta vyhlásilo výnimočný stav a kontroluje miesta, kde sa zvyknú pohybovať bezdomovci. Predaj koncentrátu objavili na vyše sto miestach. Úrady zatiaľ zhabali 1300 litrov Bojaryšnika. Viacero ľudí zatkli.

Starosta radšej zakázal predaj chemických prípravkov v meste.

Bojaryšnik bol známy nielen ako voda do relaxačného kúpeľa, ale aj ako lacnejší variant pálenky. Namiesto 93 percent etanolu, extraktu z hlohu a oleja, ako sa píše na jeho etikete, v ňom mal byť aj smrteľne nebezpečný metanol.

Tragické udalosti v Irkutsku medzitým vyvolali veľkú pozornosť a kritiku ruskej vlády na sociálnych sieťach. Ozývajú sa názory, že namiesto vonkajšieho nepriateľa by sa mal Kremeľ sústrediť na domáce problémy. Všetko v deň, keď Európska únia predĺžila sankcie proti Moskve za anexiu Krymu a vyprovokovanie vojny na východe Ukrajiny.

„Súdiac podľa správ, hlavným nepriateľom nie sú zaoceánski jastrabi, ale metylalkohol,“ napísal novinár Ivan Davydov na Twitteri a dodal, že prípravok vznikol ako zbraň CIA.

„V krajine je už 33 mŕtvych, ale propagandou lomcuje Ukrajina,“ napísal opozičný bloger Alexej Navaľnyj, ktorý dlhodobo upozorňuje na obrovskú korupciu v krajine. Namiesto strácania úsilia a peňazí v Aleppe by sa aj podľa neho mala vláda sústrediť na iný problém.

Federálna služba pre reguláciu trhu s alkoholom tvrdí, že každý rok sa vypije od 170 až 250 miliónov litrov pleťovej vody, čističov okien, nemrznúcich zmesí či iných chemických prípravkov ako náhrada za alkohol. Záujem podľa BBC vzrástol až o 20 percent za posledný rok.

Pre takéto chemické prípravky platí iné zdanenie, a tak sú pre nízke ceny populárne medzi alkoholikmi. Ruský server RBK odhaduje, že im pred alkoholom dáva prednosť až desať percent obyvateľov krajiny, niečo okolo 12-15 miliónov ľudí.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie