Denník N

Je to pomsta za Aleppo, kričal atentátnik, ktorý zabil ruského veľvyslanca v Ankare

Útočník, ktorý viackrát postrelil ruského veľvyslanca v Ankare. Turecká polícia ho neskôr zabila počas policajnej operácie. Foto – TASR/AP
Útočník, ktorý viackrát postrelil ruského veľvyslanca v Ankare. Turecká polícia ho neskôr zabila počas policajnej operácie. Foto – TASR/AP

Atentát na 62-ročného ruského diplomata na rozdiel od zostrelenia ruského lietadla nemusí zhoršiť komplikované vzťahy medzi Ankarou a Moskvou.

Ruský veľvyslanec v Turecku Andrej Karlov mal v galérii súčasného umenia v Ankare v pondelok podvečer práve prejav, keď ho prerušil ozbrojený muž v obleku.

Podľa svedkov začal strieľať do ruského diplomata a vykrikoval niečo v tom zmysle, že je to pomsta za Aleppo a zabíjanie bezbranných detí. Podľa starostu Ankary išlo o tureckého policajta, ktorý bol mimo služby.

Ruský veľvyslanec, ktorý v Turecku pôsobil od roku 2013, nakoniec zraneniam podľahol. Podľa ruských médií nemal pri sebe vlastnú ochranku.

Ruská ambasáda tvrdila, že za teroristickým útokom mali byť islamistickí radikáli. 62-ročný Karlov bol kariérnym diplomatom, ktorý predtým pôsobil ako veľvyslanec aj v Severnej Kórei. Vo štvrti, kde sa nachádzajú viaceré veľvyslanectvá, otváral fotografickú výstavu Rusko očami Turkov.

Minulý týždeň protestovali v Ankare pred ruským veľvyslanectvom, ako aj pred ruským konzulátom v Istanbule tisícky ľudí proti bombardovaniu sýrskeho Aleppa sýrskymi a ruskými vojakmi.

Na tureckom ministerstve zahraničných vecí zvolali krátko po atentáte mimoriadne zasadanie. Naposledy ho mali v novembri minulého roka po zostrelení ruského bombardéra Su-24, ktorý sa mal dostať do tureckého vzdušného priestoru zo Sýrie. Medzi Moskvou a Ankarou preto boli napäté vzťahy, ktoré sa neskôr čiastočne upokojili.

Turecko a Rusko rozdeľuje odlišný pohľad na sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Kým pre Ankaru je zodpovedným za vojnové zločiny, Moskva mu pomáha vojensky aj diplomaticky sa udržať pri moci.

Starosta Ankary vyhlásil, že atentát na ruského veľvyslanca mal poslúžiť na opätovné zhoršenie vzťahov medzi Ruskom a Tureckom. Podľa tureckých aj ruských predstaviteľov, ktorých citovali médiá oboch krajín, to nehrozí.

„Nebude to mať vplyv na turecko-ruské vzťahy,“ citovala agentúra Interfax šéfa výboru ruskej dumy pre bezpečnosť Leonida Sluckého. „Nové ochladenie vzťahov, ako by chceli naši strategickí oponenti ako v Ankare, tak aj na Západe, nebude,“ dodal. Rozhovory o Sýrii medzi Ruskom, Iránom a Tureckom podľa neho budú pokračovať.

To, že atentát nemá znovu rozhádať Moskvu s Ankarou, by mala potvrdiť aj spoločná tlačová konferencia, ktorú na utorok v Moskve naplánovali šéfovia diplomacií oboch krajín. Ako napísal Hürriyet Daily News, za svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom by mal už v pondelok večer vyraziť turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoğlu.

V Turecku zvykli chodievať s ochrankou len americkí a izraelskí diplomati. „Naposledy bol zabitý izraelský konzul v roku 1971. Efraima Elroma uniesla skupina ľavicových militantov, ktorí žiadali prepustenie spolupracovníkov z väzenia. Keď sa toho nedočkali, konzula zastrelili,“ napísal turecký server.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan si už zatelefonoval s ruským kolegom Vladimirom Putinom. Informoval ho o okolnostiach atentátu.

To, že atentát nemusí mať nevyhnutne negatívny dopad na vzájomné vzťahy Ankary a Moskvy, si myslí aj Elena Suponina z Ruského inštitútu pre strategické štúdie. „Ešte viac k sebe priblíži Turecko a Rusko. Tieto udalosti ukázali, že máme spoločného nepriateľa – terorizmus. Len spojením síl sa môžeme vysporiadať s týmto zlom,“ povedala pre agentúru Bloomberg.

Turecké bezpečnostné orgány sprísnili ochranu viacerých objektov, ktoré využívajú ruskí diplomati. Ruská federálna agentúra pre turizmus vyzvala ruských turistov, aby sa vyhli miestam, kde sa nachádza veľa ľudí, a radšej zostávali na svojich hoteloch.

Ruský veľvyslanec v Turecku Andrej Karlov podľahol strelným zraneniam po útoku počas výstavy Rusko očami Turkov v galérii v Ankare. FOTO - TASR/AP
Ruský veľvyslanec v Turecku Andrej Karlov podľahol strelným zraneniam po útoku počas výstavy Rusko očami Turkov v galérii v Ankare. Foto – TASR/AP

Andrej Karlov bol podľa britského denníka Guardian ruským diplomatom, ktorý väčšinu kariéry strávil na ministerstve zahraničných vecí v Moskve. S manželkou mal jedného syna. Vyštudoval diplomatickú akadémiu MGIMO. Rozprával po kórejsky a anglicky.

Jeho smrť si uctili viacerí západní diplomati. „Moje myšlienky sú s mojím kolegom Andrejom Karlovom, jeho ženou a rodinou po tomto strašnom útoku. Rozprával pokojne, bol pohostinným profesionálom,“ napísal o ňom na Twitteri britský veľvyslanec v Turecku Richard Moore.

Aj niekoľko mesiacov po zostrelení ruského lietadla v Turecku Karlov tvrdil, že ruský bombardér nevletel do tureckého priestoru, a vinil Turkov z krízy. Spojenci Ankary v NATO, naopak, stáli celý čas za tureckou verziou.

Dramatické vzťahy sa však prekvapivo rýchlo urovnali, keď sa Erdogan neverejne ospravedlnil za incident.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Atentát v Ankare

Svet

Teraz najčítanejšie