Denník N

Sulík žaluje novinára Michala Havrana, lebo ho nazval „trápnučkým fašistom“

Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Havran na Facebooku komentoval Sulíkov blog o amerických voľbách. Líder SaS žiada odškodné vo výške 10-tisíc eur.

Predseda Slobody a solidarity Richard Sulík žaluje novinára Michala Havrana za status na Facebooku, v ktorom europoslanca nazval „trápnučkým fašistom“. Havran statusom reagoval na Sulíkov blog na webe Hospodárskych novín z novembra s názvom Môj tip: Vyhrá Trump.

Sulík svoj tip vysvetľoval aj touto vetou: „Hlavný dôvod je, že žijeme v pomýlenom svete prehnanej politickej korektnosti. Bojuje sa za práva všelijakých menšín, za práva migrantov, za zákazy čo len náznaku diskriminácie, proti najmenším prejavom extrémizmu, xenofóbie, rasizmu… s výsledkom, že biely, pracujúci, heterosexuálny a dane platiaci americký muž je v Amerike najväčším chudákom.“

Havran následne na Facebooku napísal verejný status, kde Sulíka za tento výrok skritizoval a prirovnal k Haiderovi či Pimovi Fortuynovi.

„Mali sme v Európe takých liberálov, ako Jörg Haider, alebo Pim Fortuyn. Tiež začínali ako psychotickí libertariáni a skončili, rovnako ako Richard Sulík, ako trapnučkí fašisti“.

Sulík zverejnil celú žalobu na svojom webe, od Havrana žiada ako nemajetkovú ujmu 10-tisíc eur. „Žalovaný označil žalobcu za príslušníka nebezpečného zriadenia, ktorého prístup k moci znamenal v minulosti rozpútanie druhej svetovej vojny,“ namieta v žalobe Havranov status.

„Žalobca nikdy neinklinoval k pravicovo-nacionalistickej ideológii, je zvoleným zástupcom občanov, pričom z jeho doterajšieho pôsobenia je zrejmé, že si ctí demokratické zriadenie, ľudské práva a slobody a je liberálny politik (…) Žalobca nedal žalovanému žiaden dôvod, na základe ktorého by bolo možné ho označiť za fašistu, žalobca sa nevyjadruje a ani neprezentuje žiadnymi činmi, ktoré by naznačovali jeho náklonnosť k fašizmu.“

Havran píše pre denník SME a moderuje televíznu debatu Večera s Havranom na verejnoprávnej RTVS. K Sulíkovej žalobe napísal len krátku reakciu na Facebook: „Čakal som od Sulíka pod stromček odvodový bonus a prišla žaloba,“ narážal na vlajkovú loď programu SaS.

„S nikým som o tom nehovoril. Som zaangažovaný v súdnom spore a nebudem hovoriť veci, ktoré nemám odkonzultované. Môj status je moje vyjadrenie,“ dodal pre Denník N.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie