Denník N

Útok v Berlíne otrávi Nemcom Vianoce a Merkelovej volebný rok

Kancelárka Merkelová si prišla uctiť obete útoku v Berlíne. Foto – TASR/AP
Kancelárka Merkelová si prišla uctiť obete útoku v Berlíne. Foto – TASR/AP

Nemeckej kancelárke po teroristickom útoku na vianočný trh znovu vyčítajú politiku otvorených dverí. Kto bol útočníkom, podľa nemeckej polície stále nie je isté.

O hrozbách útokov na veľké skupiny ľudí pred vianočnými sviatkami sa hovorí v Európe už niekoľko rokov za sebou. A hoci mnohé krajiny sú ostražitejšie a pripravenejšie, ataku, ktorý sa stal v pondelok večer na berlínskych vianočných trhoch, sa dalo zabrániť len ťažko.

Cielené vrážanie do davu ľudí autom nie je nová, ale vysoko „účinná“ a ťažko vopred „vystopovateľná“ teroristická metóda. Navyše Nemecko, na rozdiel napríklad od USA, Británie či Izraela, príliš „nepracuje“ s bariérami v okolí verejných budov či priestranstiev.

To nič nemení na tom, že ľudské tragédie dvanástich obetí, šok a zármutok ich príbuzných krátko pred najväčšími európskymi rodinnými sviatkami a bolesť desiatok zranených budú predmetom emocionálnej diskusie o tom, či nebola na vine hlavne nemecká politika otvorených dverí.

A je viac ako pravdepodobné, že jej odporcovia v Nemecku aj inde na svete udalosti v Berlíne využijú na pretláčanie svojej agendy.

„Hrozné, ale nie prekvapivé správy z Berlína. Takéto udalosti budú Merkelovej odkazom,“ napísal na Twitteri britský politik a odporca imigrantov Nigel Farage. V čase, keď mnohí svetoví lídri vyjadrovali Nemecku a pozostalým svoju hlbokú účasť.

Kto vraždil

Ak sa ukáže, že útok naozaj spáchal niekto z ľudí, čo do Nemecka prišli koncom minulého alebo začiatkom budúceho roka, keď sa pomerne chaoticky a bez bližšej kontroly krajiny prijímali ľudia z takzvanej balkánskej cesty, bude to vážny zásah do Merkelovej uisťovania, že Nemecko utečencov zvládne.

Líderka protiimgrantskej populistickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Fauke Petry si však myslí pravý opak. Tvrdí, že útoky, ako bol ten v Berlíne, budú len pribúdať, a požaduje obnovenie kontrol na hraniciach. „Toto nie je len útok na našu slobodu a spôsob života, ale aj na naše kresťanské tradície,“ vyhlásila Petry po útokoch.

Merkelová, ktorá sa na budúci rok pokúsi po štvrtý raz vyhrať voľby a zachovať si miesto kancelárky, vo vyhlásení po útoku potvrdila, že išlo o terorizmus, a sľúbila, že „bude detailne vyšetrený a potrestaný tak, ako naše zákony požadujú“.  Uznala tiež, že ľuďom musí byť nepochopiteľné, že v Berlíne útočil muž, čo Nemecko žiadal o ochranu a azyl. Vtedy si nielen ona myslela, že polícia už má v rukách údajného páchateľa.

23-ročný Naved B., ktorého chytili po útoku aj vďaka statočnosti a ostražitosti jedného z občanov, nebol nemeckej polícii neznámy.

Mal záznamy pre drobné trestné činy, ale neviedli ho ako podozrivého z terorizmu. Predpokladá sa tiež, že sa predstavoval pod rôznymi menami. Od júna tohto roka mal dočasné povolenie na pobyt a jeho azylové konanie ešte nebolo uzavreté. Pakistanec, ktorého dialekt pochádza z provincie Balúčistán, býval v centre pre imigrantov v areáli bývalého letiska Tempelhof.

Policajti ho v utorok nadránom prehľadali, vypočuli štyroch mužov, ale nikoho nezatkli.

Pri výsluchu zadržaný vyšetrovateľom povedal, že je nevinný. Neskôr berlínsky policajný šéf priznal, že nemôže potvrdiť, že Pakistanec riadil auto a vyzval ľudí, aby boli opatrní, keďže páchateľ môže byť stále vonku. Podozrenia, že nemajú toho pravého, potvrdil aj najvyšší federálny prokurátor Peter Frank.

Útočník, ktorý bol zrejme „osamelým vlkom“ (útočník bez podpory nejakej teroristickej skupiny), si za svoju „zbraň“ vybral kamión patriaci poľskej firme. Auto naložené oceľovými tyčami uniesol spolu s vodičom. Toho v kamióne našli zastreleného na sedadle spolujazdca.

Vodič, 37-ročný Poliak Lukasz Urban, v Berlíne čakal na vyloženie tovaru pre nemeckú firmu nasledujúce ráno.

Do stánkov

V pondelok popoludní, pár hodín pred útokom, s ním stratil jeho zamestnávateľ kontakt. Záznamy zo satelitného „lokátora“ však podľa poľskej firmy ukazujú, že kamión sa niekto pokúšal podvečer naštartovať a jeho manévre naznačovali, ako keby sa s ním niekto učil šoférovať.

V pondelok podvečer sa kamión objavil na  jednom z hojne navštevovaných vianočných trhov a začal vrážať do stánkov a okolostojacich. Jeho „jazda“ sa skončila asi po 50 až 80 metroch. Kamión sa pohyboval rýchlosťou 64 kilometrov za hodinu. Fotografie z miesta činu ukazujú, že v kabíne vodiča skončila časť vianočného stromčeka aj so svetielkami.

„Videla som obrovské nákladné auto, ako zrýchľuje cez trhovisko a drví mnohých ľudí. Potom zhasli svetlá a všetko bolo zničené. Počula som krik a všetci sme zamrzli. Náhle sa ľudia začali hýbať a odťahovať trosky, pod ktorými boli ľudia, a pomáhať im von,“ opísala udalosti na trhovisku Austrálčanka Trisha O’Neill.

Scény z Berlína pripomenuli útok z leta tohto roka, keď kamión riadený 19-ročným mladíkom tuniského pôvodu „prenasledoval“ ľudí na promenáde vo francúzskom Nice a zabil 86 z nich. K útoku sa vtedy prihlásil Dáiš.

Nemecko tento rok zažilo niekoľko teroristických útokov, v porovnaní s ďalšími európskymi krajinami, ako Francúzsko, Belgicko, však išlo o „menšie“ incidenty, zväčša bez obetí na životoch.

Čo ďalej

O to dramatickejšie vnímajú Nemci útok v Berlíne. Blížiace sa vianočné sviatky pocity šoku, bezmocnosti, ale aj hnevu a na druhej strane spolupatričnosti ešte posilňujú. „Bude milé, ak zájdete na trh a kúpite si jasličky,“ vyzval Nemcov minister vnútra Thomas de Maziére. Svojich občanov však vyzval, aby boli pozorní.

Niektorí Nemci v utorok na sociálnych sieťach zverejňovali svoje fotografie z vianočných trhov na iných miestach, aby ukázali, že sa neboja a nenechajú si zobrať spôsob, akým tradične čakajú na Vianoce.

Chystali sa aj smútočné zhromaždenia a omša za zabitých.

O identite obetí, okrem vodiča poľského kamióna, včera nebolo veľa informácií. V utorok popoludní sa podarilo identifikovať šesť zabitých Nemcov, ostatní budú zrejme cudzinci. Izraelské armádne rádio hlásilo, že medzi zranenými je jeden izraelský občan.

Nemci zatiaľ nerušia podujatia plánované na Vianoce ani na Nový rok, ale výrazne posilnia bezpečnostné opatrenia. K tomu sa stroja aj iné európske mestá a štáty. Nešpecifikovaná teroristická hrozba je stále prítomná a experti upozorňujú na to, že útoky s veľkým mediálnym pokrytím a záujmom verejnosti sú často inšpiráciou na spáchanie ďalších.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Berlíne

Svet

Teraz najčítanejšie