Denník N

Podozrivého z útoku v Berlíne vypátral svedok a riskoval pri tom život

Foto - ap
Foto – ap

Možného útočníka na berlínsky vianočný trh polícii pomohol dolapiť svedok útoku. Na vlastnú päsť ho sledoval dva kilometre a polícii ho doslova naservíroval.

Nemecko má nového hrdinu. Je ním zatiaľ neznámy svedok útoku na vianočný trh v Berlíne, pri ktorom pod kolesami ukradnutého kamióna zomrelo najmenej 12 ľudí.

Ten podozrivého muža, ktorý pochádza z Pakistanu či Afganistanu, polícii odsledoval ako profesionál. Podľa spravodajského webu welt.de k nemu policajtov navigoval a zrejme tým aj riskoval vlastný život.

Polícia prijala prvé telefonáty o atentáte na núdzovej linke večer o 20:07. Telefonujúci opisovali aj to, že vodič kamióna, ktorý zrážal ľudí na trhu, po zastavení z kabíny vyskočil a utekal smerom k najväčšiemu berlínskemu parku – k Tiergarten. „Snažil sa nájsť si skrýšu v tme,“ opisoval obsah telefonátov hovorca berlínskej polície Winfrid Wenzel.

Medzi telefonujúcimi bol aj muž, ktorý sa rozhodol, že bude vodiča sledovať. Kráčal za ním v bezpečnom odstupe, celý čas s telefónom v ruke komunikoval s núdzovou linkou a policajtov priebežne informoval o polohe podozrivého muža.

Sledovanie na vlastnú päsť pokračovalo zhruba dva kilometre, kým podozrivého na základe jeho informácií nezadržala posádka policajného auta pri legendárnom berlínskom obelisku. Wenzel hovorí, že zatknutie vodiča kamióna je v prvom rade zásluha odvážneho svedka. „Táto občianska guráž nám teraz môže dodať trocha odvahy,“ vraví hovorca. Polícia totožnosť hrdinu pozná, ale on sám chce zostať v anonymite.

Podozrivého muža, ktorý má zrejme 23 rokov, používal viacero mien a v minulosti tvrdil, že je Pakistanec i Afganec, stále zadržiava. Nemecké médiá predpokladajú, že ide o utečenca a zrejme býval spolu s ďalšími migrantmi v dočasnej ubytovni na letisku Tempelhof.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie