Denník N

Kto bol atentátnik, ktorého útok na ruského veľvyslanca vyzeral ako z Hollywoodu

Atentánik. FOTO - TASR/AP
Atentánik. FOTO – TASR/AP

Mladý turecký policajt svoj útok chladne naplánoval, doma ho už spájajú s pučistami, ktorým v júli nevyšiel pokus o prevrat.

Osemnásť ruských expertov Vyšetrovacieho výboru (ruská obdoba FBI) už vycestovalo do Ankary, aby vyšetrili pondelkový atentát na 62-ročného ruského veľvyslanca v Turecku.

Andreja Karlova najskôr trafil pištoľou zozadu do chrbáta a potom viackrát postrelil 22-ročný turecký policajt. Ruský diplomat onedlho nato podľahol zraneniam v nemocnici.

Ruská ambasáda od začiatku tvrdila, že išlo o islamistického extrémistu. Mladý oholený muž v tmavom obleku s pištoľou v ruke tak na prvý pohľad nevyzeral. Kým neskríkol: „Boh je veľký!“

„Nezabúdajte na Aleppo! Nezabúdajte na Sýriu!“ kričal, keď rozbehol v galérii súčasného umenia svoj útok na ruského diplomata bez ochranky. Tvrdil, že len smrť ho odtiaľ dostane preč.

Netrvalo dlho a do svetových médií sa dostali až absurdne „hollywoodsky“ vyzerajúce zábery na muža s pištoľou a jeho ležiacu obeť. Andrej Karlov, kariérny diplomat, ktorý väčšinu svojej profesionálnej dráhy strávil na moskovskom ministerstve zahraničných vecí, pár minút pred atentátom otváral fotografickú výstavu Rusko očami Turkov. Sledovalo ho pri tom pár miestnych novinárov.

Ako vo filme

Atentátnik a jeho obeť

Mevlut Mert Altintas (22)

  • policajt zo špeciálnych poriadkových síl si precízne naplánoval útok na ruského veľvyslanca
  • vyštudoval policajnú akadémiu
  • polícia ho prešetrovala z údajného prepojenia na gülenistov, ktorých obviňuje z júlového prevratu

Andrej Karlov (62)

  • ruský veľvyslanec v Ankare, pôsobil ako ambasádor aj v Severnej Kórei
  • väčšinu kariéry strávil na ministerstve zahraničných vecí
  • absolvent diplomatickej akadémie MGIMO v Moskve

Preto tie šokujúce fotografie ako z akčného filmu. Fotoreportér agentúry AP Burhan Ozbilici išiel z povinnosti na vernisáž a nakoniec bol svedkom atentátu.

„Udalosť sa mi zdala ako úplná rutina,“ opisoval neskôr svoj zážitok, „ale keď vošiel muž v tmavom obleku a kravate s pištoľou, bol som zaskočený a myslel som si, že to je nejaká súčasť teatrálneho výstupu,“ povedal fotograf Ozbilici. Ale namiesto toho šlo o chladne vykalkulovanú vraždu.

Fotograf narátal najmenej osem výstrelov. Polícia neskôr hovorila o jedenástich.

„Trvalo mi pár sekúnd, kým som si uvedomil, čo sa stalo. Človek pre do mnou umiera, život sa mi stráca pred očami,“ citoval 56-ročného fotoreportéra britský Guardian. Jeho kolegovia ho neskôr ocenili ako veľmi statočného a odvážneho muža.

Človek, ktorý zákerne zozadu zaútočil na ruského diplomata, sa volal Mevlut Mert Altintas. Bol členom tureckej poriadkovej polície. Aj tí, čo nesúhlasia s bombardovaním Aleppa, s ktorým Baššárovi Asadovi pomáhali ruskí piloti, jeho atentát označili za mimoriadne odporný zločin.

Polícia ho počas operácie neskôr zastrelila.

Gülenista?

Altintas s narodil v roku 1994, o dvadsať rokov neskôr vyštudoval podľa ruského servera Meduza policajnú školu v Izmire. V čase útoku nebol v službe, ale jeho znak mu mal pomôcť dostať sa na výstavu. Turecké médiá tiež napísali, že mal byť v hľadáčiku pre údajné prepojenie na gülenistov, teda stúpencov moslimského klerika Fethullaha Gülena, ktorého Ankara obviňuje z júlového neúspešného pokusu o prevrat. V tom čase mal dovolenku.

O argument navyše pre Turecko, ktoré sa snaží predísť novému konfliktu s Moskvou a zároveň pokračovať v masívnych represiách proti kritikom. Po minuloročnom novembrovom zostrelení ruského bombardéra Su-24 nasledovali sankcie a zmrazené vzťahy s Ruskom. To si teraz neželá ani jedna strana.

Dokonca sa hovorí o akomsi zblížení a boji proti spoločnému nepriateľovi – terorizmu.

Altintas si mal podľa svedkov počas útoku spievať hymnu teroristickej organizácie an-Núsra, ktorá sa musela stiahnuť z východného Aleppa. Sám pritom podľa tureckých médií nikdy nebol v Sýrii a údajne nemal prepojenie na sýrske teroristické skupiny.

Turecká polícia už zatkla jeho rodinu, otca, matku aj sestru, rovnako aj spolubývajúceho, ktorý slúži v špeciálnych jednotkách v Ankare.

„Vedel, že všetko bude nafilmované a dôsledky pôjdu ďaleko za miesto útoku,“ citovala CNN bezpečnostnú expertku z Harvardu Juliette Kayyem. Útočník si na ten deň vzal voľno a rezervoval izbu v blízkom hoteli v ankarskej štvrti plnej amabasád.

Ak chcel pokaziť rusko-turecké vzťahy, ako o ňom tvrdia tureckí politici, tak sa mu to nepodarilo. Nejaké dôsledky to však predsa len má. Ruské orgány vyzývajú turistov, aby radšej zvážili svoje cesty do Turecka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Atentát v Ankare

Svet

Teraz najčítanejšie