Denník N

Sulíkova hanba, Havranovi fašisti

Shooty: Zombie
Shooty: Zombie

Sulík musí zniesť oveľa drsnejšie hodnotenie jeho nebezpečných nápadov, ale nazývať každého hneď fašistom taktiež nepomáha.

Richard Sulík sa dostal na úroveň Štefana Harabina. Zažaloval Michala Havrana a pýta od neho 10 000 eur za to, že ho nazval trápnučkým fašistom.

Je to hanba, akú si len tak niekto neurobí: žalovať partnera v diskusii za vyslovený názor a ešte si k tomu pýtať peniaze. To by bolo veľa aj na slušného politika, ktorý nikdy nikoho neurazil, nebol vulgárny a nevolal do boja proti politickej korektnosti.

Sulík sa tak znovu o krok viac priblížil ku kategórii politika, ktorý nemôže byť alternatívou neslušným zlodejom, čo kradnú štát a ťahajú ho dole.

Tu by sa mohol komentár končiť. Ale problém je zložitejší ako Sulíkovo ego a snaha hrať sa na Trumpa.

Po voľbách sa zásadne zradikalizovala verejná debata. Jasné, že na začiatku boli premiér Fico a jeho minister Kaliňák, ktorí urobili z každého moslima teroristu a z každého kritika nepriateľa svojho štátu. Jasné, že sa o to postaral úspech Mariana Kotlebu a jeho cvičencov. Fašisti v parlamente sú hrôza.

K zhrubnutiu debaty však prispeli aj „slušní ľudia“. Tí naši, ktorí chcú pre krajinu len to najlepšie. Spolu so zdesením z nástupu radikálov sa zradikalizoval aj ich jazyk.

Prvýkrát sa to ukázalo po voľbách, keď zrada Bélu Bugára a Radoslava Procházku priniesla aj množstvo urážok, volaní po opľúvaní a bitke. A tam sa to neskončilo.

Na Facebooku sa stalo zvykom, že v témach slobody, demokracie a ľudských práv je iný názor okamžite skopaný do guľky. S argumentom, že tí, čo nechcú demokraciu ako my, ju chcú vlastne zničiť, a preto musia byť v lepšom prípade umlčaní, v horšom rovno popravení.

Súčasťou tejto atmosféry je aj Havranovo ironické hodnotenie politických postojov Richarda Sulíka. Zopakujem: Sulík musí zniesť aj oveľa drsnejšie hodnotenia jeho bláznivých a nebezpečných nápadov. Nazvať ho však fašistom veci nepomáha.

Richard Sulík nie je liberál. Má zvláštne predstavy o fungovaní liberálnej demokracie a svojimi rečami o moslimoch, utečencoch, ľavičiaroch sa skôr podobá na Kotlebu a Fica ako na slušného politika, ale fašistom nie je. Rovnako ako ním zatiaľ nie je ani Milan Krajniak.

Obidvoch musíme veľmi pozorne sledovať a upozorňovať na ich nebezpečné vyhlásenia, ukazovať, keď klamú a manipulujú. Mali by sme ich však pozorne počúvať, aby sme aspoň vedeli, čo si myslia a pred čím sa v budúcnosti máme mať na pozore.

Ak ich hodíme do jedného dobytčiaka s ostatnými fašistami, zrazu zistíme, že viac ako polovica krajiny je za plotom. A sú to jasne pomenovaní nepriatelia, s ktorými sa nerozprávame, ale bojujeme.

Desí ma, že by sme na Facebooku mali vytvárať samozvané súdne tribunály, v ktorých zástupcovia ľudu budú rozhodovať, kto je fašista a kto ešte nie. V takom svete totiž vedia lepšie fungovať nielen ľudia ako Kotleba, ale aj Fico a Sulík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie