Denník N

Fašistom už bol kdekto, slovo stráca na význame

Historici sa zhodnú, že na definícii pojmu fašizmus neexistuje zhoda. A preto možno za jeho prívrženca onálepkovať kdekoho, no na Sulíka sa podľa nich toto označenie nehodí.

Fašista. Podľa rečí na verejnosti a hodnotení na sociálnych sieťach je to dnes bežná nadávka, ktorú schytáva rôznorodá skupina verejných činiteľov.

Najnovšie to je predseda SaS Richard Sulík, ktorý za „trápnučkého fašistu“, ako ho na Facebooku pomenoval publicista Michal Havran, pýta odškodnenie 10-tisíc eur.

V posledných mesiacoch bol fašistom už aj poslanec Sme rodina Milan Krajniak po tom, ako zaútočil na blogu na koncept liberálnej demokracie. Predsedu parlamentu Andreja Danka za SNS označil za „kovaného fašistu“ líder OĽaNO Igor Matovič pri diskusii o novele rokovacieho poriadku. A nálepku dostal aj prezident Andrej Kiska. Sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin ho prirovnal k Hitlerovi.

Bežne je za fašistu označovaný už dlhšie Marian Kotleba a jeho prívrženci, ktorí sa otvorene hlásili k odkazu Slovenského štátu, ktorý kolaboroval s Hitlerom. Keď ho takto označili v diskusii RTVS v januári tohto roka politici, podal Kotleba trestné oznámenie.

Sporná definícia

Presnú definíciu pojmu fašista nepovedia ani historici, ktorí sa týmto obdobím zaoberajú. „Neexistuje všeobecne prijatý úzus. Už je síce väčší konsenzus na definícii, ale stále nie všetci s ňou súhlasia,“ hovorí Jakub Drábik z Historického ústavu SAV a zástupca šéfredaktora HistoryWeb.sk. Vo svojich článkoch sa snaží vysvetľovať, aby sa označenie fašista používalo na toho, kto naozaj stúpencom fašizmu je.

„Symbolika, pozdrav, uniformy, vodcovský princíp, rasistická alebo xenofóbna rétorika, presadzovanie stavovského štátu či velebenie Tisa nie sú definičné kritériá fašizmu. To, čo robí fašistu fašistom, nie sú vonkajšie znaky, ale jeho zmýšľanie,“ napísal. Jeho text Je Marian Kotleba fašista? vyšiel krátko po marcových voľbách a zaradil sa tento rok k najčítanejším textom v Denníku N.

Historik Drábik Kotlebu za fašistu označí, no pri Sulíkovi sa podľa neho Havran mýli. A keďže je s novinárom priateľ, osobne ho na tento omyl aj upozornil. To, že ho napokon predseda SaS za to žaloval, však považuje za „blbosť“.

O tom, že Sulík nie je fašista, ale „rozhodne ani liberál, ako sám seba definuje“, je presvedčený aj ďalší historik SAV, Ivan Kamenec. Ten pripomína, že fašizmus má niekoľko desiatok definícií a to „umožňuje jednu z týchto charakteristík prilepiť na označenie kdekoho“. Takéto nálepkovanie pritom už dejiny poznajú. Už v medzivojnovom období, keď začal fašizmus naberať na sile, začali komunisti fašistami označovať aj sociálnych demokratov. „Začiatkom 30. rokov minulého storočia sa v niektorých materiáloch začalo hovoriť o Československu ako o fašistickom štáte,“ pripomína Kamenec.

fašistana Námestí slobody
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Keď sa začnú fašistami častovať navzájom názoroví oponenti bez toho, aby to malo opodstatnenie, toto označenie stratí na význame a sile. „Potom sa devalvuje, rovnako ako sa hovorí o genocíde a holokauste. Tieto dva termíny sú síce presnejšie definované a tiež sa zneužívajú v politickej propagande,“ varuje Kamenec.

Historik Pavol Makyna z Ústavu pamäti národa si myslí, že rovnako mylne ako fašista sa používa aj označenie komunista. Obe ideológie, teda fašizmus aj komunizmus, dáva na rovnakú úroveň.

Čo hovorí Havran

Havran nepripúšťa, že by slová používal neopatrne a devalvoval ich význam. „Snažím sa používať tento názov podľa toho, čo vo mne jednotlivé kroky politikov vyvolávajú,“ vysvetľuje. Oponuje, že je to Sulík, kto označenia devalvuje. „Bežne hovorí o všelijakých neurčitých boľševikoch, komunistoch a neomarxistoch.“

Michal Havran, publicista
Publicista a moderátor Michal Havran.

Zaradenie Sulíka v Európskom parlamente a priateľstvo s euroskeptikom Nigelom Farageom v Havranovi vyvoláva pocit, že sa predseda SaS vydal na cestu extrémizmu.

„Nehovoriac o tom, že sa stretáva s Marianom Kotlebom. To slušný politik nerobí.“

Sulík si pri žalobe na publicistu pomohol definíciou fašizmu z Wikipedie a uvádza citát Georgiho Dimitroffova, že „fašizmus je najviac otvorene teroristická diktatúra najreakčnejších, najšovinistickejších a najimperialistickejších elementov finančného kapitálu“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie