Denník N

Fico predbehol Merkelovú aj berlínsku políciu a ukázal na utečenca

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Kým nemecká polícia, politici a aj médiá váhali, kto zabíjal v Berlíne, slovenský premiér označil už o desiatej ráno za vraha prvého podozrivého – utečenca. Muža nakoniec polícia prepustila.

Aj tragédiu na vianočnom trhu v Berlíne dokázal premiér Robert Fico okamžite využiť na obhajobu svojho postoja k utečencom.

Polícia v Berlíne celé dopoludnie opatrne informovala, že má prvého podozrivého, ktorým je utečenec z Pakistanu alebo Afganistanu.

Zdržanlivo sa k podozrivému vyjadrovala kancelárka Angela Merkelová aj minister vnútra Thomas de Maizière a nehovorili o konkrétnej osobe. Berlínska polícia popoludní ohlásila, že sa muž k činu odmieta priznať a vyšetrovatelia si nie sú istí, či kamión naozaj šoféroval on. Nakoniec ho polícia prepustila.

Fakty sú jednoduché, bol to migrant

Robert Fico bol už o desiatej dopoludnia oveľa konkrétnejší ako politici v Berlíne. „Fakty sú veľmi jednoduché. Migrant, ktorý prišiel na územie Nemecka vo februári v roku 2016, dostal status utečenca a tento migrant, používajúci viaceré identity, je teraz vypočúvaný ako podozrivá osoba, ktorá má zodpovedať za tento odporný, zavrhnutia hodný zločin,“ hovoril.

V ďalšom výroku už vinu utečenca bral ako fakt.

„To je jednoducho šialené. Zoberte si, že máte 16-ročnú dcéru alebo 16-ročného syna, ktorému ešte na výnimku dovolíte byť do deviatej vonku, aby išiel na nejaké vianočné trhy, a potom vám niekto zavolá o desiatej, že niekto, o kom akurát toľko vieme, že je migrant, utečenec, ukradol, a možno pri tom aj zabil vodiča, obrovské nákladné auto a vaše dieťa zdemoloval pri tom, ako pije nejaký punč alebo možno pije nejakú kolu,“ tvrdil Fico.

Pridal aj to, že pokiaľ bude premiérom, nebude súhlasiť s tým, aby u nás vznikla akákoľvek ucelená moslimská komunita, a opäť hovoril o „ľudskoprávnych svätuškároch“, čo sa snažia zabrániť prístupu k utečencom, ktorý on obhajuje.

Posluhoval už Kaddáfímu

Predseda vlády už raz v súvislosti s medzinárodnou politikou prekvapil so svojím jasným pohľadom na vinu niekoho.

V roku 2007 na návšteve u Muammara Kaddáfího označil bulharské sestričky a palestínskeho lekára za „páchateľov“. Tamojší súd kontrolovaný Kaddáfího režimom ich predtým odsúdil na smrť za šírenie HIV medzi deťmi v nemocnici v Benghází.

Demokratický svet celý proces označil za spolitizovaný a nespravodlivý a Líbya nakoniec sestričky prepustila.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Berlíne

Slovensko

Teraz najčítanejšie