Denník N

Osobnosť roku 2016: Andrej Kiska

Rešpektovaní ľudia za osobnosti roka 2016 najčastejšie označili Andreja Kisku, Zuzanu Hlávkovú, Roberta Kaliňáka a Martina Filka. Len Kaliňáka v negatívnom zmysle. Foto N – Tomáš Benedikovič
Rešpektovaní ľudia za osobnosti roka 2016 najčastejšie označili Andreja Kisku, Zuzanu Hlávkovú, Roberta Kaliňáka a Martina Filka. Len Kaliňáka v negatívnom zmysle. Foto N – Tomáš Benedikovič

Štyridsať dôležitých ľudí verejného života vyberalo osobnosť roka: za Andrejom Kiskom sú Zuzana Hlávková, Robert Kaliňák a Martin Filko. Hlasovali aj Iveta Radičová, Jana Dubovcová, Andrej Bán, Daniela Kapitáňová, Ján Štrasser či Martin M. Šimečka.

Iveta Radičová,Foto N - Tomáš Benedikovič
bývalá premiérka

Prezident Andrej Kiska za svoj zápas o ústavnosť, právny štát, hodnoty tolerancie, pravdy a solidarity. Za svoje intenzívne upozorňovanie na pokračujúci pokles dôvery ľudí v štát, ktorý sprevádza rastúca nedôvera v demokratické pravidlá a inštitúcie demokratického štátu. A za jasný zástoj ukotvenia Slovenska v západnej civilizácii.

 

Ivan Kamenec,kamenec
historik

Negatívnych postáv bolo až príliš veľa. Oplatí sa ich však spomínať? Zuzana Hlávková síce „netrhla oponou“, no pokúsila sa prekonať strach a prebudiť nás z ľahostajnosti.

 

Andrej Bán, Andrej Bán
reportér, .týždeň

Prezident Andrej Kiska. Jeho postoje a činy sú čoraz jasnejšie, tvrdšie, a zároveň slušné, neagresívne. A čo je ešte cennejšie, má naďalej vysokú podporu občanov. Zoči-voči všetkým populistom a extrémistom to nevyzerá až tak beznádejne.

osobnosti-kolaz-velka

  • V koncoročnej ankete sme oslovili 70 významných ľudí verejného života, svoju osobnosť roka vybralo 40 ľudí.
  • Jednoznačne už druhý rok vyhral prezident Andrej Kiska s 11 hlasmi.
  • Druhá so 6 hlasmi je Zuzana Hlávková, ktorá upozornila na podozrivé galavečery k predsedníctvu v Rade EÚ.
  • Na treťom a štvrtom mieste sú minister vnútra Robert Kaliňák (4 hlasy) a Martin Filko (3 hlasy).

 

 

Adam Znášik, znasik
politický konzultant

Nemám najmenšiu pochybnosť. Osobnosťou roka je jednoznačne najúspešnejší minister vnútra v dejinách Robert Kaliňák. Za jeho pôsobenia boli odstránené takmer všetky negatívne javy v slovenskej spoločnosti. Vďaka projektu NAKA, ktorý spustil spoločne s prezidentom Gašparom, bola potlačená akákoľvek korupcia – výsledky vyšetrovaní jednoznačne ukazujú, že žiadny zo skutkov sa nestal, hoci bol aj na kamerovom zázname: to je naozaj veľké umenie. Rovnakým úspechom sa skončila aj informatizácia štátnej správy, kde bol o e-občianske taký obrovský záujem, že sa minuli. A v neposlednom rade treba spomenúť aj Roberta Kaliňáka – hrádzu proti extrémizmu. Okrem toho, že za svojho pôsobenia extrémizmus efektívne potláčal a nedovolil mu vstúpiť do verejného priestoru, založenie elitnej protiextrémistickej jednotky s už spomínaným prezidentom Gašparom extrémizmus definitívne odstráni z povrchu Slovenska. Zostane už len mainstream. A napokon špeciálne uznanie si zaslúži aj za osobný vklad, keď je v skutkoch, ktoré sa nestali, aj osobne zaangažovaný – jasný dôkaz, že svojou prácou skutočne žije. Pán minister Kaliňák, za všetkých občanov zo srdca ďakujem!

 

Jana Dubovcová,Bratislava, 30. 3. 2015. Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N - Tomáš Benedikovič
ombudsmanka

Martin Filko – aj napriek tragickej nehode jeho myšlienky ďalej pozitívne pomáhajú presadzovať  tézu o funkčnej štátnej správe, ktorá má byť službou občanovi. Potvrdzuje to aj prístup Európskej komisie a Rady Európskej únie, ktoré podporili a odporučili rozvíjať projekt Hodnota za peniaze v slovenskej verejnej správe.

 

Martin Bútora, Foto N - Tomáš Benedikovič
sociológ, poradca prezidenta, člen Redakčnej rady Denníka N

Moja pozícia poradcu prezidenta by mi nemala brániť vysloviť presvedčenie, že náš prezident je politikom dnes už so stredoeurópskym presahom, ktorý na slabo fungujúci štát a kauzy s tým spojené sústavne upozorňuje, vystupuje proti nespravodlivosti a ponižovaniu ľudskej dôstojnosti, apeluje na solidaritu a citlivosť ľudí voči slabším – a zároveň povzbudzuje všetkých, v ktorých vidí nádej, že sa to dá zmeniť.

 

 

Ján Štrasser, Bratislava, 26.6. 2015. Spisovateľ Ján Štrasser. Foto N - Tomáš Benedikovič
spisovateľ

Zuzana Hlávková. Lebo – aspoň dúfam – postavila na hlavu príslovie Jedna lastovička leto nerobí.

 

 Bohužiaľ, musím napísať meno Mariana Kotlebu, lebo jeho volebný úspech zmenil správanie slovenských politikov, najmä premiéra Roberta Fica.

Martin M. Šimečka

 

Ľudmila Kolesárová,Foto N - Tomáš Benedikovič
Dobrý anjel

Negatívna – Kaliňák.

 

Eugen Korda, Bratislava, 2.6. 2015. Novinár Eugen Korda. Foto N - Tomáš Benedikovič
reportér .týždňa

Nech premýšľam, ako premýšľam, osobnosťou roka je pre mňa Karol Sudor a jeho manželka. Prečo? Hlavnou príčinou, prečo som sa takto rozhodol, nie sú Karolove vynikajúce novinové rozhovory a ani to, že si pred časom adoptovali chlapčeka. Tým hlavným dôvodom sú Karolove fejsbúkové článočky, v ktorých nás, svojich priateľov, pravidelne informuje o ich synčekovi. Raz z tých krátkych oznamov určite vznikne krásna kniha pre všetkých rodičov, ktorí sa ujmú opustených detí. Karol, máte môj veľký obdiv.

 

Denisa Havrľová, havrlova
novinárka a aktivistka

Andrej Kiska, ktorý ako jediný z politikov odmietol pozvať po zvolení Mariana Kotlebu do Prezidentského paláca. Prezident nás reprezentuje na najlepšej úrovni. Má svoj názor a nebojí sa ho povedať. Vďaka nemu aj v zahraničí je pozitívne vnímaná naša krajina.

 

Daniela Kapitáňová, Foto N - Tomáš Benedikovič
spisovateľka

Slovensko ovplyvňujú osoby, nie osobnosti. Žiaľ.

 

Martin Slosiarik, slosiarik
sociológ, Focus

Martin Filko – o dôvode sa mi nechce ani písať.

 

Martin M. Šimečka,Foto N - Tomáš Benedikovič
komentátor, Denník N

Bohužiaľ, musím napísať meno Mariana Kotlebu, lebo jeho volebný úspech zmenil správanie slovenských politikov, najmä premiéra Roberta Fica.

 

Viliam Klimáček,klimacek
spisovateľ

Mladá dáma Zuzana Hlávková, ktorá sa postavila voči neslušnosti na ministerstve zahraničných vecí najslušnejšieho člena tejto vlády. Jednak to vôbec nie je samozrejmé a jednak si ešte pamätám, ako končia niektoré mladé tváre, ktoré si štát vyberal ako novú progresívnu krv pre svoj aparát. Jedna sa volala Ivan Lexa.

I vďaka takým ako Donald Trump sa nepozorovane začíname vracať do predosvieteneckého obdobia metafyzických argumentov a pseudoteologických právd o svete.

Michal Vašečka

 

Štefan Hríb,hrib
šéfredaktor, .týždeň

Andrej Kiska – jeho obhajoba civilizovanej Európy a Západu v čase trumpov, prijatie dalajlámu v čase klaňania sa komunistickej Číne a viaceré jeho prejavy, ktoré vrátili Slovensku úctu, boli niťou nádeje v inak temnom roku.

 

Zuzana Wienk, Zuzana Wienk Aliancia Fair Play
Aliancia Fair-play

Robert Fico. Jeho mocenská pozícia, hodnoty, inštitucionálne zázemie krajinu najviac ovplyvňujú a najviac obmedzujú jej vývoj či, lepšie povedané, prehlbujú problémy – či už je to nárast antisystémových síl a extrémizmu, posilňovanie tých najhorších pudov v nás, alebo neexistencia dlhodobej vízie pre krajinu, ktorá by jej dovolila konečne naštartovať kľúčové rozsiahle štrukturálne zmeny. Len tie jej totiž môžu zabezpečiť dlhodobejšiu perspektívu a pomôcť, aby o pár rokov nepadla veľmi hlboko pod tlakom všetkých globálnych pohybov.

 

Michal Vašečka, vasecka
sociológ, predseda Redakčnej rady Denníka N

Donald Trump. Jeho zvolenie, a to aj pri optimistických víziách, že zabudne na mnohé z toho, čo v kampani nasľuboval, zmenilo atmosféru najdôležitejšej krajiny Západu a zasadilo výraznú ranu liberálnemu západnému konsenzu o tom, čo sú fundamenty, na ktorých majú naše spoločnosti stáť. Donald Trump zároveň povzbudil v západných spoločnostiach prúdy, ktoré sa vymedzujú voči expertným systémom, zisteniam vedy a racionálnym argumentom, a prispel k šíreniu sa epidémie pocitových pohľadov na svet, ktoré nehľadia na fakty. I vďaka takým ako Donald Trump sa nepozorovane začíname vracať do predosvieteneckého obdobia metafyzických argumentov a pseudoteologických právd o svete.

 

Marek Adamov,V budove železničnej zastávky Žilina - Záriečie, v ktorej sídli centrum súčasného umenia a kultúrno - sociálnych aktivít Stanica Žilina – Záriečie, sa v dňoch 7. - 10. mája 2009 uskutočnila výročná konferencia siete európskych nezávislých centier Trans Europe Halles za účasti 120 top manažérov kultúry z 24 krajín Európy. V prvý deň konferencie slávnostne otvorili nový divadelný priestor pod kruhovým nadjazdom Rondel s pracovným názvom S2 (009), ktorého základ tvoria balíky slamy a pivové bedničky. Na sn. riaditeľ a duša projektu Stanica Marek Adamov, v pozadí divadlo S2. FOTO TASR - Pavol Ďurčo , 8. mája 2009
Stanica Žilina-Zárečie

Zuzana Hlávková. Ona by sa podelila aj s ostatnými, takže je to vlastne nominácia skupiny.

 

Peter Balko,balko
spisovateľ

Andrej Kiska – pretože hovorí aj to, čo ľudia nechcú počuť. Pretože sa verejne zastáva slabších. Pretože nie je senilný. Pretože má príbeh. Pretože je to prvý prezident, ktorého som volil. A nehanbím sa za to.

 

Jozef Bátora,Foto N - Tomáš Benedikovič
politológ

Robert Fico. Napriek tomu, že vedie vládu, ktorá pracuje de facto bez opozície, a je skúseným politikom, nebol schopný zasiahnuť proti rozširujúcemu sa hnedému nebezpečenstvu. Namiesto toho v nedávnom prejave udrel na našich najslabších – Rómov. Naša stále ešte liberálna demokracia dnes nie je agilná a existuje riziko jej rozkladu silnejúcimi fašistickými silami. Premiér by mal postupovať agilnejšie v súlade so sociálnodemokratickými hodnotami, ku ktorým sa jeho strana oficiálne hlási.

 

Braňo Bezák,bezak
copywriter a hudobník

Robert Fico ako najmocnejší muž v štáte tento rok urobil pre krajinu jedno gigantické nič. Len krivil pravdu a živil nenávisť. Pred voľbami aj na sneme, pri Baštrnákovi aj pri Hlávkovej. Osobnosť tohto roka stelesňuje zmysluplnú a zvoliteľnú alternatívu voči tomuto stavu. Tou osobnosťou je však, bohužiaľ, Nikto.

 

Fedor Blaščák, blascak
filozof

Andrej Kiska. Za prejav o stave republiky, za odvahu ísť proti prúdu, za ľudskosť, ktorú prejavuje, za pokoj, ktorý z neho vyžaruje, za to, že mu ide o vec, a že sa naozaj stará o krajinu a robí jej dobré meno vo svete.

 

Matúš Čupka,cupka
aktivista a zakladateľ Zelenej hliadky

Zuzana Hlávková, ktorá ukázala, ako sa jedným odvážnym rozhodnutím stať hrdinkou pre všetkých na korupciu citlivých občanov tejto krajiny. Zároveň nemusela byť dlhoročnou predsedníčkou antikorupčného občianskeho združenia či celebritou. Prial by som si, aby sme mali viac podobných hrdiniek či hrdinov, ktorí by riedili tie správy o ututlaných kauzách či do stratena hodených sporov. Podobných pozitívnych vzorov máme v tejto krajine ako šafránu.

 

Stano Daniel, daniel
programový manažér holandskej mimovládky ISSA

Roman Čonka, šéfredaktor rómskych novín Romano Nevo Lil. Jediné rómske periodikum už pre nedostatok financií vychádza len elektronicky, no stále si udržiava kvalitu a žije už asi len vďaka Romanovi a zopár nadšencom.

 

Martin Hanus, hanus
novinár, Postoj

Radoslav Procházka. Jeden z najtalentovanejších ľudí mojej generácie sa v tomto roku zrútil z výšin, preto sa treba pýtať na ponaučenie. Dnes sa často hovorí, že túto krajinu zachráni len to, ak do politiky hromadne vstúpia kvalitní ľudia z rôznych oblastí. Lenže, ako ukazuje aj Procházkov príbeh, je to planý poplach. Politika je veľmi tvrdé remeslo, ktoré má vlastné pravidlá, vyžaduje si istý typ charakteru aj nesmiernu odolnosť voči tlakom aj stresu. Radoslav Procházka na to nebol stavaný. Rovnako ako na to nie sú stavaní mnohí z nás, ktorí dnes nad jeho pádom neveriacky krútime hlavou.

 

 

Mikuláš Huba, huba
environmentalista

Prezident Andrej Kiska, ktorý začal – v porovnaní s uplynulými dvoma rokmi – otvorenejšie presadzovať a podporovať pozitívne hodnoty a ich nositeľov a nositeľky.

 

Tomáš Hudák, hudak
komik a scenárista

Minister vnútra Robert Kaliňák. Žiaľ, osobnosť v negatívnom zmysle. Nepamätám si, kto by v posledných rokoch dokázal tak výrazne ovplyvniť náladu v tejto krajine, a zároveň tak významne prispel k rozvratu toho, na čo by sa občan mal v každej normálnej demokracii spoliehať: nezávislé súdy, dôslednú políciu a nekompromisnú prokuratúru. Kauza Bašternák a jej ignorovanie vládnou mocou sú niečo, čoho dedičstvo nás tu bude mátať ešte niekoľko rokov a čo natrvalo negatívne poznačí dôveru občanov v štát a jeho zmysel pre spravodlivosť.

 

Péter Hunčík, Foto N - Tomáš Benedikovič
psychiater, člen Redakčnej rady Denníka N

Jana Dubovcová a Miroslav Kusý.

 

Miro Kocúr, kocur
teológ

Andrej Kiska. Jeho verejné postoje a prejavy sú v spektre verejných udalostí vždy znovu pozvaním robiť niečo, čo je potrebné napriek tomu, že pohodlnejšie by bolo prispôsobiť sa, splynúť s okolím alebo nerobiť nič. Inštitúcia prezidentského úradu sa jeho pôsobením napĺňa aj smerom k medzinárodnej aj domácej komunite. Jeho zdanlivo symbolické gestá smerom k Národnej rade, sudcovskému stavu či medzinárodnej komunite majú pre mňa osobne veľký význam. Posilňujú vo mne vieru v dobro a vyšší zmysel vecí v každodennom konaní. A posilňujú aj moje presvedčenie, že pozitívne vzory vo verejnom živote sú nesmierne potrebné.

 

Branislav Kočan, Nespokojní učitelia zorganizovali protestný pochod centrom Bratislavy 1. júla 2016. Chcú tak upozorniť na nesplnené sľuby politikov a nevypočuté odporúčania Európskej komisie a OECD pre oblasť školstva. Na snímke vľavo Branislav Kočan a vpravo Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU) počas pochodu na Kollárovom námestí 1. júla 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Jakub Kotian
učiteľ

Za osobnosti roka považujem približne 300 učiteľov a učiteliek, ktorí štrajkovali ako „solitéri“, čiže boli jediní na škole. Išlo prevažne o školy, kde mali silný vplyv tzv. staré odbory alebo riaditelia rôznymi spôsobmi zastrašovali učiteľov.

 

Vladimír Krčméry,krcmery
lekár, vedec

Andrej Kiska. V čase utečeneckej krízy, ktorá bola v EÚ skúškou európskych hodnôt, predstavitelia krajín V4 väčšinou „prepadli“, jedinou výnimkou bol slovenský prezident, ktorý v tomto tuneli nihilizmu a relativizmu zažal svetlo.

 

Juraj Lukáč,lukac
vodca lesoochranárskeho zoskupenia Vlk

Mária Terézia (nem. Maria Theresia; * 13. máj 1717, Viedeň – † 29. november 1780, Viedeň). Jej vplyv na slovenskú ekonomiku, poľnohospodárstvo a lesníctvo bol neskutočný a dodnes ho neprekonal žiaden muž. Dokázala preniesť svoje reformné vízie na pokračovateľov, čo nedokázal nik z jej slabých napodobnovateľov.

Ak by som mal menovať niekoho, kto najviac ovplyvnil život na Slovensku v poslednom čase, nenachádzam nikoho, kto by sa rozsahom svojich činov priblížil k Márii Terézii, nehovoriac o Marcovi Auréliovi. Preto zo žijúcich ani nemôžem nikoho menovať. Stále čakáme na svojho cisára a cisárovnú…

 

Martin Macharik, macharik
aktivista, Banská Štiavnica

Pápež František: v čase, keď stúpajú snahy o eróziu západných a kresťanských hodnôt, predstavoval v roku 2016 maják normálnosti. Na jednej strane je otvorený prijímať výzvy meniacej sa spoločnosti, na druhej strane je pevný v hodnotách, na ktorých táto civilizácia stojí.

 

Norbert Molnár, molnar
novinár, Új Szó

Boris Johnson a Donald Trump, ktorí sa najviac pričinili o to, že tento rok bol pre mňa politicky negatívny.

 

Ľudovít Odór, odor
ekonóm, člen Rady pre rozpočtovú zodpovednosť

Kaliňák/Bašternák – hádam to nepotrebuje ani zdôvodnenie.

 

Illah van Oijen, oijen
fotografka

Zuzana Števulová, úspešne a nie bez rizík sa postavila za práva utečencov na Slovensku, ako prvá Slovenka dostala v júli 2016 The International Women of Courage Award.

 

 

Pavel Sibyla, sibyla
Nadácia Zastavme korupciu

Andrej Kiska. V čase pokračujúcej utečeneckej krízy, hlasmi voličov zlegitimizovaného vstupu slovenských fašistov do veľkej politiky, prehlbujúcej sa bezobsažnosti pôsobenia predsedov strán naľavo aj napravo bol Andrej Kiska rovnako ako v minulom roku najviditeľnejším a takmer jediným útočiskom zdravého rozumu a charakteru v slovenskej politike. A to aj v situáciách, keď to pre neho znamenalo stratu voličských preferencií.

 

Ivan Štefunko, stefunko
Neulogy Ventures, Progresívne Slovensko

Martin Filko. Ukázal, že štátny úradník môže meniť a ovplyvniť krajinu pozitívnym smerom na základe svojho presvedčenia a energie. Po jeho tragickej smrti sa ukázalo, aký rešpekt a obľubu mal.

 

Martin Vavrinčík, vavrincik
projektový manažér, Človek v ohrození

Zuzana Hlávková, ako niekto, kto sa rozhodol postaviť marazmu a „štandardnosti“ u nás, aj napriek veľkým osobným rizikám a nepohodliu. Aj napriek tomu, že to mnohí vnímajú ako nezmyselný a vopred prehraný boj. Som presvedčený, že naša krajina takéto verejné symboly a „chyby v systéme“ veľmi potrebuje, ak sa nemáme všetci uzavrieť do svojich súukromných bublín a rezignovať.

 

Peter Visolajský,
Bratislava, 14.10. 2015. Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Foto N - Tomáš Benedikovičlekár

Racionálny pohľad: keďže som lekár, tak za osobnosť, ktorá tento rok najviac ovplyvnila krajinu, pokladám slovenskú zdravotnú sestru – a to z pozitívnej i negatívnej stránky. To pozitívne, čo slovenská zdravotná sestra tento rok spravila, bolo, že sa ich skoro dvetisíc postavilo systému, ktorý škodí im, ich rodinám a pacientom. A to, čo negatívne ovplyvňuje celé Slovensko, je nedostatok sestier, na čo doplácajú predovšetkým pacienti.

Ale z pocitu od srdca – za osobnosť tohto roka by som označil pani kontrolórku Lapinovú, ktorá tento rok síce vyhrala súd, ale žije v existenčných problémoch. Táto dáma sa síce postavila, ako už, našťastie, viacerí občania, za pravdu, ale len u pani kontrolórky sa jej rozhodnutie prevalilo do existenčných problémov. Nemôže odísť z hladovej doliny, lebo sa tam stará sama o chorú matku, v okolí bol jediný zamestnávateľ – ten, ktorý ju prepustil, lebo bránila pravdu a štát. Vyhrala súd, ale borí sa s existenčnými problémami. Tu už nezlyháva akýsi imaginárny štát, tu sme zlyhali my všetci, za ktorých záujmy sa táto žena postavila. Stále máme všetci plné ústa, že sme proti zlodejom, a pýtame sa, kedy tu bude vládnuť spravodlivosť, sťažujeme sa, že tu nikto korupciu nerieši, nenahlasuje kradnutie. Ale keď to pani Lapinová spravila, tak sa všetci len prizeráme, ako sa táto žena – síce hrdo a s vystretým chrbátom –potápa v problémoch. (Mesačne žije zo 180 eur.)

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie