Denník N

O univerzitnom e-shope nikto nevedel

Univerzita nakupovala cez „súkromný“ e-shop aj bez poriadne zverejnenej zmluvy – a za eurofondy.

Slovenská technická univerzita získala v roku 2011 eurofondy, za ktoré nakúpila techniku v hodnote takmer 5 miliónov eur.

Nakupovalo sa podľa viacerých zmlúv s firmou Tecton a.s. Najobjemnejšia z nich mala až 73 strán. V registri zmlúv sa z toho objavilo len 7 najmenej zaujímavých. Takmer rok chýbali napríklad rozsiahle prílohy s cenami.

Právnik Tomáš Kamenec i exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská sa zhodli na tom, že takáto zmluva by sa nemala považovať za zverejnenú, a teda by sa na ňu malo hľadieť, akoby nikdy neexistovala. STU to vidí inak: „Zmluvu považujeme za platnú.“

Peniaze z eurofondov boli vyplatené, technika dodaná. A cena bola určená veľmi nevhodným spôsobom.

Ceny IT techniky rýchlo klesajú nadol. Ak niekto potrebuje dodávateľa na viac rokov, je rozumné vysúťažiť rámcové dohody s viacerými dodávateľmi, ktorí sa potom pri jednotlivých dodávkach v aukcii rýchlo pobijú o aktuálne ceny.

STU sa však na roky zaviazala jednej firme, ktorá pre ňu vytvorila neverejný e-shop. V ňom mala monitorovať ceny troch najväčších dodávateľov a univerzite ponúknuť buď zmluvnú cenu z čias tendra, alebo ju odvinúť od priemeru cien troch najväčších dodávateľov na Slovensku. Kto sú záhadní dodávatelia a aké ceny ponúkali pred niekoľkými rokmi na základe zverejnených informácií, neskontroluje nik.

Univerzite tento systém vyhovuje: „Faktúra za každé kúpené zariadenie je zverejnená na webe univerzity a je tak prístupná verejnosti,“ uviedla.

Z náhodne preverených faktúr vidno, že univerzita podľa tohto systému občas nakupovala drahšie, ako sa dalo. Pri miliónových objemoch tak mohla prísť o slušnú čiastku.

Univerzita je však o výhodnosti svojich nákupov presvedčená, lebo jej nákupcovia pre kontrolu „porovnávali ceny viacerých veľkododávateľov“.

Keby zmluva visela na internete tak, ako mala, mohol si ju niekto všimnúť a mohla vzniknúť debata o jej výhodnosti. Možno by sa podarilo na univerzitu vytvoriť i tlak a zabrániť možnému plytvaniu. Namiesto toho platnosť zmluvy vypršala a univerzita tento spôsob nákupu zopakovala s tým istým dodávateľom aj pri ďalšom tendri. Tentoraz už za jedenásť miliónov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie