Denník N

Amerického veľvyslanca v Soule zranil útočník nožom

Veľvyslanca napadol útočník, keď Lippert prichádzal na prednášku. Foto – AP
Veľvyslanca napadol útočník, keď Lippert prichádzal na prednášku. Foto – AP

Neznámy muž zranil amerického veľvyslanca Marka Lipperta na tvári a na rukách. Polícia útočníka zadržala, jeho motív nie je známy.

Amerického veľvyslanca v Južnej Kórei Marka Lipperta vo štvrtok v Soule vážne zranil ozbrojený útočník vo chvíli, keď veľvyslanec prichádzal na svoju rannú prednášku. Asi päťdesiatročného muža identifikovali len ako Kima a ihneď po útoku ho zadržali.

Informovali o tom svetové agentúry s odvolaním na miestne médiá. Zranenia veľvyslanca nie sú život ohrozujúce, uviedol Biely dom.

Veľvyslanca operovali dve hodiny a na tvári má podľa CNN 80 stehov.

Na snímkach, ktoré sa objavili v juhokórejských médiách, vidno, ako sa veľvyslanec drží za zakrvavenú tvár. Podľa CNN ho útočník napadol nožom a zranil ho na pravej tvári a na rukách.

„Teraz je v nemocnici, jeho stav je stabilizovaný,“ informovala reportérka CNN priamo zo Soulu. Veľvyslancovi už volal aj prezident Barack Obama a zaželal mu skoré uzdravenie, uviedol Biely dom vo svojom vyhlásení.

Útočníkov motív zatiaľ nie je známy, policajti ho teraz vypočúvajú. Juhokórejská televízna stanica YTN TV informovala o tom, že muž počas napadnutia údajne kričal: „Južná a Severná Kórea by sa mali opäť spojiť.“

Tieto informácie však nebolo možné nezávisle overiť.

Obe krajiny sa rozdelili po skončení druhej svetovej vojny. Naďalej zostávajú vo vojnovom stave, pretože vzájomný konflikt z rokov 1950 až 1953 sa skončil len prímerím bez podpisu riadnej mierovej dohody.

Vzťahy medzi oboma štátmi sú tak neustále napäté. Soul požaduje, aby Pchjongjang ukončil svoj jadrový zbrojný program, no rozhovory o tejto otázke dlhodobo nemajú žiadne výsledky. Spojené štáty sú veľkým spojencom Južnej Kórey, obe krajiny spolu často organizujú vojenské cvičenia.

42-ročný Lippert sa stal veľvyslancom v Južnej Kórei len vlani a v krajine je veľmi populárny, poznamenala agentúra AP. Jeho manželka v Južnej Kórei nedávno porodila a pár dal svojmu synovi kórejské stredné meno.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie