Denník N

Glenda neprezradí, ako zarobil na mestskom byte, hoci to sľúbil

Tibor Glenda na sneme Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič
Tibor Glenda na sneme Smeru. Foto N – Tomáš Benedikovič

Krajský šéf Smeru v Nitre a poslanec Tibor Glenda sľúbil, že zverejní ceny, za ktoré jeho rodina kupovala a predávala byt, ktorý získala od mesta. Už si to rozmyslel.

Nitriansky krajský šéf Smeru a poslanec Tibor Glenda napriek pôvodnému prísľubu nebude vysvetľovať, koľko jeho rodina zarobila na transakcii s bytom, ktorý pôvodne kúpil od mesta Nitra.

Glenda počas snemu Smeru v Prešove Denníku N sľúbil, že zverejní kúpne ceny v kauze mestského bytu, ktorý skončil vo vlastníctve členov jeho rodiny.

Osobne vám zatelefonujem

„Nemám problém ich zverejniť. Osobne vám zatelefonujem, zverejním, budúci týždeň,“ tvrdil 10. decembra. Denník N ho o ceny požiadal potom, čo ich vôbec nepreveril vyšetrovateľ, hoci riešil podanie, ktoré na Glendu dala bývalá krajská tajomníčka Smeru Renáta Kolenčíková, ktorá v lete zo strany vystúpila.

Glenda sa na sneme neskôr zranil, zlomil si ruku, a jeho asistent odkázal, že kúpne ceny zverejní o niečo neskôr ako do týždňa. Vo štvrtok Glenda e-mailom Denníku N oznámil, že ceny zverejňovať nebude. „Prepáčte, ale vašu ponuku na vyjadrenie vo vašom denníku nevyužijem,“ napísal.

Vysvetľuje to tým, že si v Denníku N prečítal článok o tom, ako polícia pri vyšetrovaní prípadu prevodu bytov nepreverila všetky okolnosti prípadu. Na sneme, kde prisľúbil zverejniť ceny bytu, ho vraj ešte nečítal.

„Označili ste ma za človeka, ktorý získal mestský byt podvodom. Neberiete do úvahy rozhodnutie NAKA, ani moje vyjadrenie. Snažíte sa spochybňovať prácu polície, mňa ako osobu a chcete suplovať orgány činné v trestnom konaní a súdy,“ vyhlásil Glenda.

Poslanec Smeru ďalej tvrdí, že na byte sa neobohatil on ani nikto z jeho príbuzných, pretože nikdy neplánovali tento byt kúpiť. „K dôvodom, prečo sa tak stalo, som vám už stanovisko poskytol. K vašim úvahám o zarábaní na tomto byte si dovolím len poznamenať, že informácia, ktorú sa snažíte podsúvať verejnosti o hodnote bytu v čase jeho kúpy, nebola pravdivá, čo ste neuverejnili, aj keď som vás na to upozornil,“ napísal Glenda.

„S týmto výmyslom ste následne pracovali aj v nasledujúcom článku. Ďakujem za ponúknutý priestor, ako moju reakciu, prosím, pokojne použite vyššie uvedené stanovisko, ktoré považujte z mojej strany za posledné,“ dodal ešte.

Ako byt menil majiteľov

Na to, že byt skončil u Glendovcov, upozornila Glendova bývalá dlhoročná spolupracovníčka Kolenčíková, ktorá v lete zo Smeru odišla.

Byt na nitrianskom sídlisku Klokočina pôvodne patril mestu a mal 48 štvorcových metrov. V júni 2006 ho mesto previedlo na svoj mestský podnik Službyt. Konateľmi tam boli jeho doterajší šéf Pavol Bielik a Tibor Glenda. Ten v októbri z funkcie odišiel a nahradil ho okresný šéf Smeru Štefan Štefek.

O tri mesiace Službyt predal byt Glendovej dlhoročnej zamestnankyni Jane Hanusovej za približne 11-tisíc 600 eur. Podľa realitného makléra z Nitry Rudolfa Paukeho sa vtedy takéto byty na Klokočine predávali za trojnásobné ceny. Odhadol to na 32- až 36-tisíc eur. Glenda tvrdí, že podľa NBS bola reálna cena 20-tisíc eur a tento byt bol podľa neho v zlom stave.

Hanusová neskôr byt predala Glendovej dcére, tá svojmu bratrancovi a ten panej, ktorá v ňom doteraz býva. Denník N chcel od Glendu práve tieto kúpne sumy, aby bolo možné porovnať trhovú hodnotu bytu a zistiť, koľko jeho rodina na lacnej kúpe a predaji zarobila a či vôbec.

„Nakoniec som bola rada, že som sa toho zbavila. Ten byt bol naozaj v dezolátnom stave a snažila som sa ho predať. Na tom byte som vôbec nezarobila, na tom byte nezarobil vôbec nikto,“ povedala v minulosti Hanusová.

„Nevedel som o tom, že to predávame zamestnankyni pána Glendu. Bol som konateľ Službytu asi tri mesiace a plne som dôveroval pánovi riaditeľovi Bielikovi, že materiály, ktoré pripravuje, sú kóšer,“ tvrdil zase vtedajší viceprimátor a okresný šéf Smeru Štefek. Zo strany už vystúpil aj on. Primátor Jozef Dvonč na otázky neodpovedal.

Po tom, čo Kolenčíková zverejnila, že byt skončil u Glendovcov, začala prípad vyšetrovať polícia. Trvalo to len niekoľko týždňov a vyšetrovateľ Gabriel Holop skonštatoval, že žiadny skutok sa nestal. Z jeho uznesenia o odmietnutí prípad šetriť však vyplýva, že vôbec nepreveril, či a koľko Glenda na byte zarobil.

Kúpnymi cenami sa Holop vôbec nezaoberal a uveril Glendovmu vysvetleniu, že len pomáhal dlhoročnej zamestnankyni, ktorá neodhadla, že rekonštrukcia bude drahá a nebude si ju môcť dovoliť. Glenda jej tak vraj pomohol, keď byt odkúpil a následne zrekonštruoval. V byte následne bývala Glendova dcéra, až kým sa jej nenarodilo dieťa a nepresťahovala sa.

„Ponuka a dopyt nemajú konštantnú hodnotu, pravidelne sa menia,“ napísal vyšetrovateľ. „Jednotlivé prevody prebiehali v rámci kúpnych zmlúv a neboli zistené žiadne nedostatky,“ dodal.

Video: Odišla zo Smeru, korupcia ju už dusila
Autor: Martina Koník

Prípad dozoroval Úrad špeciálnej prokuratúry. Denník N sa prokuratúry spýtal, či považuje takéto preverovanie podozrení z klientelizmu za dostatočné. „Boli vykonané vyšetrovacie úkony a zabezpečené na vec sa vzťahujúce písomné materiály, ktorými sa trestná činnosť korupčného charakteru nepreukázala.  Prokurátor sa s postupom a rozhodnutím vyšetrovateľa stotožnil,“ povedala hovorkyňa Jana Tökölyová.

Kolenčíková nedodržanie sľubu ukázať, ako byt kúpil, komentuje slovami, že ak s ním osobne hovoríte, sľúbi možné aj nemožné. „Ale potom, ak dôjde k činom, tak sa stiahne a schováva sa za také vyjadrenia, aké poskytol,“ komentovala Glendovo nedodržanie sľubu Kolenčíková. Tvrdí, že je jej ho veľmi ľúto. „Čas a história pripravia odpovede aj na toto nemorálne správanie pánu Glendu. Pravda je však taká, že za tie ‚čisto zarobené peniaze‘ si pán Glenda svedomie ani charakter nikdy nekúpi,“ hovorí Kolenčíková.

Glenda bývalú kolegyňu považuje za ženu s nenaplnenými ambíciami. „Pani Kolenčíková má neukojené vášne, ciele, ktoré sa jej nesplnili. Je to žena, ktorá vedľa mňa 15 rokov fungovala,“ povedal ešte na sneme Smeru.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kolenčíková a korupcia v Smere

Slovensko

Teraz najčítanejšie