Denník N

O nového ombudsmana sa v koalícii zaujíma Žitňanská, Dubovcová končí v marci

Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ombudsmanka Jana Dubovcová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Za váhaním s výberom nástupcu Jany Dubovcovej sú aj obavy Smeru a SNS z „prílišného aktivizmu“ jej nástupcu. V hľadaní bude zrejme najaktívnejší Most-Híd.

Už len tri mesiace bude súčasná ombudsmanka Jana Dubovcová vo funkcii a meno jej nástupcu stále nie je známe. Nediskutuje sa o tom vo vládnej koalícii, nič netušia ani ľudia v treťom sektore, ktorí sa zaoberajú ľudskými právami.

Isté je len to, že opozícia na obsadenie kontrolnej inštitúcie môže zabudnúť. Verejného ochrancu práv vyberú ľudia zo Smeru, SNS a Mosta-Híd. O tom, kto sa na ďalších päť rokov stane ombudsmanom, sa začne oficiálne rokovať až po Novom roku a pri výbere chce byť aktívny najmä Most-Híd a jeho ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Dubovcovej neľahká skúsenosť

Ombudsmanka svoje správy o porušovaní základných práv a slobôd pravidelne prednášala pred prakticky prázdnym plénom Národnej rady. Smer Dubovcovú považoval za opozičného hráča, keďže táto bývalá dlhoročná sudkyňa bola krátko aj poslankyňou za SDKÚ a pravidelne upozorňovala na prechmaty práce polície. Vládni poslanci jej ignorovaním dávali najavo svoj kritický postoj k nej. Až na výnimky ombudsmanka nenašla veľkú oporu ani medzi poslancami.

Pohľad do rokovacej sály, kde ombudsmanka Jana Dubovcová prezentuje výročnú správu. foto - TASR
Pohľad do rokovacej sály, kde ombudsmanka Jana Dubovcová prezentuje výročnú správu. Foto – TASR

Dubovcová dnes nechce odporúčať konkrétnu osobu na post, ktorý sama preberala po dvoch funkčných obdobiach „neviditeľného“ exposlanca HZDS Pavla Kandráča. Od marca 2012 sa jej podarilo za ten čas vybudovať funkčný úrad. Ten dokázal upozorňovať na prípady, ktoré vláde neboli príjemné – napríklad na to, že deti v polepšovniach nedostávajú dostatok jedla.

Aké kritériá by mal ombudsman podľa ombudsmanky spĺňať? „Vyžaduje si to nielen právnické znalosti, a pomerne hlboké, hlavne znalosť ústavného práva. To je však len jedna časť. Verejný ochranca by vždy mal byť aj človek, ktorý to právo cíti, nielen ho má naučené,“ odpovedá Dubovcová, ktorá napríklad tému nedostatku potravín pre deti demonštrovala priamo v Národnej rade názorným príkladom, keď poslancom doniesla vrecúško s potravinami, ktoré sa dajú pre deti v reedukačných zariadeniach kúpiť za tri eurá.

Žitňanskej záujem

„Z povahy pozície verejného ochrancu práv vyplýva, že nastavuje zrkadlo štátnym inštitúciám, vrátane vlády, ako sa dodržiavajú ľudské práva v krajine. Tým je zadefinovaná aj charakteristika osoby,“ opísala Žitňanská predstavy o budúcom ombudsmanovi. Mala by to byť podľa nej rešpektovaná autorita, ktorá zmysel tohto úradu dokáže naplniť. „A zároveň si myslím, že by malo ísť o človeka, ktorý nemá blízko k politike. Určite nie k straníckej politike,“ vraví ministerka, o ktorej je známe, že sú s Dubovcovou dobré priateľky.

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Jana Dubovcová si rozumejú. foto - TASR
Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská a Jana Dubovcová si rozumejú. Foto – TASR

V Moste-Híd, ktorý už obsadil Ábelom Ravaszom post splnomocnenca vlády pre rómske komunity, sa už niektoré mená spomínali, vždy však iba neoficiálne, a tak zostávajú aj neverejné. Na koaličnej rade o konkrétnych osobách ešte nehovorili a nepadlo ani rozhodnutie, či toto miesto obsadí niektorá z vládnych strán, alebo sa bude hľadať osoba, s ktorou bude všeobecná spokojnosť.

Aktivista ani náhodou

Podpredseda poslaneckého klubu Smeru Miroslav Číž nevylučuje ani bývalého politika. „Predstavujem si tam predovšetkým človeka, ktorý vie, ako funguje štát, a má reálne pohľady na problémy. Nemyslím si, že pozícia ombudsmana by mala byť vypäto aktivistická.“ Číž si myslí, že môže ísť o človeka z politického i nepolitického prostredia, ale musí si uvedomiť, že po svojom zvolení už bude apolitický.

Predseda SaS Richard Sulík deklaruje, že opozícia o nomináciu na miesto ombudsmana má záujem, rovnako ako o miesto predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, ktoré sa uvoľní v júni.

Zahlasoval by teda Číž za opozičného kandidáta? Poslanec odpovedá, že ľudí ako poslankyňa SaS Natália Blahová, ktorá rozbehla svojím blogom kauzu Čistý deň, podporovať určite nebude. „Musí to byť človek, ktorý má v celej spoločnosti rešpekt.“

V decembri 2015 sa hlasmi poslancov Smeru stala detskou ombudsmankou členka Smeru a bývalá ministerka práce Viera Tomanová. Proti tomu sa ozval výbor OSN, ktorý kritizoval, že nie je politicky nezávislá, a všimol si aj problémy detského domova jej dcéry.

Viera Tomanová. Foto – TASR
Detská ombudsmanka Viera Tomanová. Foto – TASR

Smer mal najväčšie problémy so súčasnou ombudsmankou Dubovcovou pre jej častú kritiku policajnej práce, upozorňovala najmä na neoprávnenosť zásahu v rómskej osade v Moldave nad Bodvou. Preto by podľa informácií Denníka N mohol byť dôležitý aj názor ministra vnútra Roberta Kaliňáka. V Smere zrejme nebudú súhlasiť s človekom, ktorý by priniesol dlhodobejšie „konflikty“ medzi verejným ochrancom práv a štátom.

Hrnko očakáva nadhľad

„Mal by to byť predovšetkým človek s nadhľadom, ktorý vie vyhodnocovať ľudské práva v aktuálnej situácii, pretože nemožno ľudské právo odtrhnúť od konkrétnej situácie. Najväčší problém pani Dubovcovej bol, že sa snažila dosiahnuť ideálne veci, ale tie ideálne veci sa odohrávajú v konkrétnej situácii,“ opisuje svoje predstavy o novom ombudsmanovi podpredseda SNS Anton Hrnko.

To, či bude verejný ochranca z politickej scény, alebo z občianskej spoločnosti, je podľa neho druhoradé. Aktuálny politik by to podľa neho byť nemal, s expolitikom problém Hrnko nemá. Malo by ísť o človeka, ktorý pozná právo aj ľudské práva. Ani SNS zatiaľ nevylučuje, že bude mať vlastného kandidáta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie