Denník N

Zastrelili atentátnika z Berlína, začínal ako zlodej áut, skončil ako vrah 12 ľudí (profil)

Tunisanovi Anisovi Amrimu sa podarilo z Berlína po útoku ujsť cez Francúzsko do Talianska, kde ho zabili zrejme pri náhodnej kontrole. FOTO - TASR/AP
Tunisanovi Anisovi Amrimu sa podarilo z Berlína po útoku ujsť cez Francúzsko do Talianska, kde ho zabili zrejme pri náhodnej kontrole. FOTO – TASR/AP

Hlavný podozrivý z teroristického útoku na berlínske vianočné trhy bol v minulosti vo väzení, mal problémy s alkoholom aj drogami.

Bol podozrivý zo spáchania teroristického útoku v Berlíne, aj tak sa mu podarilo dostať z Nemecka cez Francúzsko do Talianska.

Tunisan Anis Amri, ktorý bol údajne zranený po pondelkovom teroristickom útoku na vianočný trh v Berlíne, sa vlakom dostal až do Milána, kde sa jeho útek skončil.

Zastrelili ho na severe Talianska zrejme pri náhodnej policajnej kontrole dokladov po tom, čo vytiahol zbraň. Talianske médiá tvrdia, že na policajtov strieľal tou istou zbraňou, akou zabil poľského vodiča, ktorému ukradol kamión a nabúral ním do stánkov na berlínskych vianočných trhoch.

Zabil pri tom dvanásť ľudí.

Minulosť s drogami

Amriho podobne ako viacerých mladých mužov, čo spáchali útoky v Európe, opísali známi ako problematického tínedžera, ktorý to skúšal s drogami aj alkoholom a nikdy nebol veľmi pobožný. V Tunisku, kde sa narodil, sa zaplietol do krádeže auta (vtedy už mal záznam za to, že uňho našli marihuanu). Keď sa mu počas revolúcie v roku 2011 naskytla príležitosť utiecť z krajiny spolu s tisíckami ďalších, využil to. Doma ho medzitým v neprítomnosti odsúdili.

Amri sa rovnako ako tisíce spoluobčanov vydal na more a dostal sa na taliansky ostrov Lampedusa. Aby ho umiestnili na Sicíliu, klamal o svojom veku a vydával sa za maloletého.

Jeho brat Abdal Kadir povedal, že Anis neutekal len pred trestom, ale aj pred biedou. „Nemal v Tunisku žiadnu budúcnosť, chcel za každú cenu finančne pomôcť našej rodine. Ako väčšina obyvateľov Uslátíji žijeme pod hranicou biedy,“ povedal Abdal Kadir.

Amri však v Taliansku v kriminalite pokračoval. Bol zatknutý a dostal štvorročný trest väzenia. Podľa talianskej tlače sa radikalizoval práve vo väzení. Dozorcovia ho opisovali ako agresívneho, často sa dostával do konfliktov s inými väzňami.

Po uplynutí trestu odišiel do Švajčiarska, odtiaľ do Nemecka, kde požiadal o azyl.

Živil sa príležitostnými prácami, bol v kontakte s tuniskou rodinou, ktorá nemôže uveriť jeho premene. „Opíjal sa a poflakoval okolo. Nemodlil sa, vyrástol ako väčšina tínedžerov tu u nás. Sme šokovaní,“ povedal BBC jeden z jeho ôsmich súrodencov, Walíd Amri.

Hľadaný Anis Amri bol zastrelený talianskou políciou v piatok nadránom. Foto: TASR/AP
Hľadaný Anis Amri bol zastrelený talianskou políciou v piatok nadránom. Foto: TASR/AP

Chaotická bezpečnosť

Hoci Amri bol odsúdený v Taliansku a v Nemecku ho v lete taktiež nakrátko zadržali, nepodarilo sa ho deportovať domov. Talianske aj nemecké úrady to odôvodňujú tým, že nevedeli dokázať, že je Tunisan, a nemali ho ako poslať domov. Amri používal šesť rôznych identít a hlásil sa aj k rôznej štátnej príslušnosti.

V júni mu hrozila deportácia z Nemecka, ale odložili ju, lebo im chýbali dokumenty z Tuniska. BBC napísala, že nemecká kancelárka Angela Merkelová sa ešte dnes chystá zavolať tuniskému prezidentovi Bedžimu Essebsimu, aby s nám hovorila o úrychlení deportácií Tunisanov, ktorým odmietli v Nemecku azyl.

Amri sa v Nemecku stal podporovateľom radikálneho lídra Abú Walá, ktorý presviedčal mladých ľudí na džihád za Dáiš. Walá je od minulého mesiaca je vo väzení. Amriho viackrát zazreli v mešite spájanej s Dáišom a bol tam aj pár hodín po útoku.

Sledovala ho polícia

Polícia Amriho sledovala v deň berlínskeho útoku aj niekoľko dní pred ním, ako vstupoval alebo vychádzal z mešity v Berlíne. Od marca do septembra bol sledovaný pre podozrenie z prípravy kriminálneho činu ohrozujúceho štát. Údajne chystal lúpež, aby si mohol obstarať zbraň.

Úrady vedeli, že používal šesť rôznych dokladov totožnosti a voľne sa s nimi pohyboval po Nemecku. Polícia prestala Amriho sledovať v septembri, keď sa podozrenie o príprave útoku nepotvrdilo. Dospela k záveru, že ide skôr o bitkára a berlínskeho dílera drog z parku Görlitzer, kde sa schádzajú narkomani s priekupníkmi drog.

V novembri sa však oňho znovu začal zaujímať federálny protiteroristický úrad. V pondelok 19. decembra sa objavil za volantom ukradnutého poľského kamióna, s ktorým zrazil ľudí na vianočnom trhu. Autom zabil 11 osôb a v kabíne potom poľského vodiča.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Útok v Berlíne

Svet

Teraz najčítanejšie