Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Vianočná iniciatíva, ktorá podporuje rôznorodosť vo svete, prenájom stromčekov v Košiciach aj zbor Lúčnica na bratislavských Kramároch. Také sú vianočné dobré správy.

1. Vianoce nie sú len biele

Väčšina vianočných fotiek na internete zobrazuje ľudí s bielou farbou pleti. Kampaň s názvom #ChristmasSOwhite bojuje práve proti takýmto stereotypom – šíri vianočné fotografie tmavých ľudí a rozličných etnických skupín.

„Mnoho rodičov, ktorí sa zapojili do tejto iniciatívy, zažilo, že sa ich deti pýtali, či môžu mať takú bielu pleť ako dievčatá v televízii alebo v časopise,“ povedala Nadya Powellová, jedna zo zakladateliek kampane. Jej cieľom je preto šíriť rôznorodosť Vianoc z celého sveta.

2. V Pakistane chcú viac vodičiek

Väčšina vodičov taxíkov sú muži. Tento trend sa však pomaly mení v Európe, prekvapivo však aj v Pakistane. V krajine sa objavila kampaň taxislužby Careem, ktorá dáva prácu ženám.

„Chceme dať ženám rovnaké možnosti a rovnakú šancu, ako majú muži,“ povedal Ahmed Usman z taxislužby Careem. V krajine, kde ženy tvoria len 25 percent z celkovej pracovnej sily, už vyškolili a zamestnali sedem vodičiek. „Jedinú zručnosť, ktorú ovládam, je šoférovanie,“ povedala podľa Reutersu Zahra Ali, ktorá pracuje ako vodička taxíka v 10-miliónovom meste Láhaur. „Teraz môžem svoje deti vychovávať s úctou a môžem im zabezpečiť dobré vzdelanie.“

https://www.facebook.com/testtubenetwork/videos/972121036225777/

3. Najkrajší príbeh zo Sýrie

Po ďalšom nálete v sýrskom meste Idlib zachraňovali z rozbombardovaných domov ľudí. Mladý záchranár Abu-Kifah so svojimi troma kolegami hľadal v troskách domov preživších. Patrí totiž medzi dobrovoľníkov zo sýrskej organizácie Biele helmy, ktorí sú často tými prvými, čo prichádzajú na miesto po útoku.

Keď po hodine hľadania našiel v troskách malé dieťa, utekal s ním do sanitky, hoci nevedel, či ešte žije.  Dieťa však po chvíli otvorilo oči a začalo plakať.

4. Hongkong zakáže slonovinu

So slonovinou sa najviac obchoduje v Hongkongu. Teraz to chce ázijské mesto zakázať. Mestská rada schválila plán, podľa ktorého vyradia slonovinu zo svojho trhu do roku 2022. Plán musia ešte schváliť poslanci budúci rok.

„Hongkong je odhodlaný zastaviť nelegálne obchodovanie so slonovinou,“ povedal tajomník ministerstva životného prostredia Wong.

Vláda zvažuje tiež zvýšiť pokuty za pašovanie ohrozených druhov a nelegálne obchodovanie s nimi z 0,6 milióna eur na 1,3 milióna a predĺžiť väzenie pre nelegálnych obchodníkov z dvoch na desať rokov.

Dutý sloní kel sa využíva v šperkárstve a ľudovej medicíne. Pašeráci prevážajú naraz viacero ton slonoviny, najmä do Ázie. Foto - TASR
Dutý sloní kel sa využíva v šperkárstve a ľudovej medicíne. Pašeráci prevážajú naraz viacero ton slonoviny, najmä do Ázie. Foto – TASR

5. Otvorili najstarší hotel v Tatrách

V Tatranskej Lomnici zrekonštruovali a otvorili najstarší hotel v Tatrách. Hotel Lomnica postavili ešte v časoch Rakúska-Uhorska a otvorili ho v roku 1893. Hotel bol prvý svojho druhu vo Vysokých Tatrách. Svoje služby ponúkal až do začiatku 90. rokov minulého storočia. Posledných 25 rokov však chátral, pretože náklady na jeho renováciu boli príliš vysoké. Pred dvoma rokmi ho kúpil zahraničný investor a na jeho obnovu venoval 7,5 milióna.

Luxusný hotel má 67 izieb a štyri apartmány. „Názvy apartmánov máme podľa panovníkov Rakúsko-Uhorska: Maximilián, Rudolf, Ferdinand, najväčší – prezidentský – Mária Terézia,“ povedala pre Trend marketingová manažérka Hotela Lomnica Lenka Maťašovská.

Hotel Lomnica. Foto – Facebook/Hotel Lomnica
Hotel Lomnica. Foto – Facebook/Hotel Lomnica

6. V Košiciach prenajímajú vianočné stromčeky

Košičania si mohli opäť na Vianoce prenajať vianočný stromček. „V praxi to znamená, že záujemca bude mať istý čas doma živý vianočný stromček, ktorý po sviatkoch neskončí v koši, ale vráti sa do svojho prirodzeného prostredia tak, aby mohol spríjemňovať prostredie aj v budúcnosti,“ povedal pre SME Róbert Trtík zo Správy mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach. Tá ponúkala sto kusov stromčekov smreka na internete, pričom zabezpečuje aj ich rozvoz zadarmo.

Vianočné stromčeky na prenájom. Foto – korzar.sme.sk
Vianočné stromčeky na prenájom. Foto – korzar.sme.sk

7. Zbor Lúčnica spieval pre pacientov na Kramároch

Zbor Lúčnica navštívil detských pacientov a ich rodičov na bratislavských Kramároch. Koledami a darčekmi im speváci spríjemnili vianočné sviatky, ktoré namiesto domova strávia v nemocnici.

„Vidieť malé dieťa po operácii srdca je veľmi dojímavé, ale my to musíme prekonať a musíme tými pesničkami deťom aj mamám spríjemniť čas pred Vianocami,“ povedala pre RTVS Elena Matušová, dirigentka zboru Lúčnica. V predvianočnom čase navštívili Kramáre už štvrtýkrát.

Zbor Lúčnica na bratislavských Kramároch. Foto - Reprofoto RTVS
Zbor Lúčnica na bratislavských Kramároch. Reprofoto – RTVS

Bonus: Vianočné prekvapenie z Afganistanu

Vianoce nie sú ani tak o darčekoch ako o tom, aby ich rodiny trávili spolu. Americký basketbalista Matt Farrell videl svojho staršieho brata Boa naposledy vo februári, pretože slúži na misii v Afganistane. Predtým ako Matt nastúpil na zápas, jeho brat sa mu prihovoril cez video. Chcel mu a jeho spoluhráčom zaželať šťastné a veselé Vianoce. Ako sa to celé skončilo, si pozrite na videu.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie