Denník N

Špičkový juniorský hokej sa vracia do Kanady, Slováci budú hrať o všetko s Lotyšmi

Opora tímu brankár Adam Húska. Foto – TASR /AP
Opora tímu brankár Adam Húska. Foto – TASR /AP

Hokejové MS juniorov sa vracajú do miest, kde pred dvoma rokmi partia okolo Godlu a Réwaya získala bronz. Súčasný slovenský tím má skromné ambície a v ťažkej skupine môže reálne súperiť len s Lotyšskom.

Majstrovstvá sveta do dvadsať rokov každoročne ponúkajú kvalitný a dramatický hokej. Inak by to nemalo byť ani tento rok, a to aj za účasti slovenských reprezentantov. Tí sa už v skupine stretnú s trojicou najväčších favoritov turnaja a o postup budú hrať s Lotyšskom.

Z nominácie Ernesta Bokroša na poslednú chvíľu vypadli dvaja útočníci zo zámoria a prevahu majú opäť hráči z projektu extraligovej dvadsiatky. Najväčšiu silu majú mladí Slováci v bráne, kde sa môžu spoľahnúť hneď na dvoch brankárov draftovaných do NHL.

Návrat do Montrealu a Toronta

Majstrovstvá sveta sa po ročnej prestávke vracajú do Kanady, a to konkrétne do Toronta a Montrealu, kde sa konali aj pred dvoma rokmi pri bronzovom slovenskom úspechu. Mestá si iba vymenia záverečnú fázu turnaja, ktorá sa tentoraz odohrá v montrealskom Bell Centre.

Skupina B a zápasy Slovákov

Kanada, Lotyšsko, Rusko, USA, SLOVENSKO

28. 12., 2:00
Kanada – Slovensko

29. 12., 1:30
Slovensko – USA

31. 12., 1:30
SVK – Lotyšsko

1.1., 2:00
Rusko – Slovensko

Hrať sa bude opäť podľa novšieho formátu, pri ktorom zo skupiny postupujú štyri mužstvá. V praxi to znamená, že Slovákom stačí poraziť nováčikov elitnej kategórie z Lotyšska a MS budú relatívne úspešné. Posledné tímy zo skupín si zahrajú o záchranu v sérii na dva víťazné zápasy.

Keďže Kanada vlani na MS po rokoch nepostúpila ani do semifinále, vznikla tento rok skupina smrti, ktorej súčasťou sú aj Slováci. V B skupine sa naši okrem hrateľných Lotyšov stretnú s Kanadou, USA a Ruskom. V európskej A skupine budú hrať úradujúci majstri sveta Fíni, Švédi, Česi, Švajčiari a Dáni.

Juniorský šampionát je zárukou zábavy a vysokej kvality. Hokej je často dynamickejší než na seniorskej úrovni a na ľade hrajú najlepší hráči vo svojej kategórii. Tento rok pritom mohli byť MS ešte kvalitnejšie, avšak v NHL sa naplno presadzuje generácia talentovaných tínedžerov, ktorí sú už v mladom veku oporami svojich tímov – Matthews, Marner, Laine, Puljujärvi, Konecny, Provorov, Werenski, Zacha a ďalší by mohli stále hrať na MS juniorov, no tímy ich, pochopiteľne, na turnaj neuvoľnili.

Rozhodne zápas s Lotyšmi

Slovensko sa v Kanade predstaví s o niečo mladším tímom než v minulom roku. V nominácii je aj trojica 17-ročných talentov Feherváry – Ružička – Roman. Všetci menovaní sú považovaní za hráčov, ktorí o rok či dva prejdú draftom NHL. Keďže dvadsiatka podávala v extralige slabšie výkony, v záverečnej nominácii sa ocitlo viacero hráčov zo zahraničia, ktorí budú aj hlavnými ťahúňmi.

Najsilnejšie obsadeným postom v slovenskom tíme je brankár. Adam Húska a Matej Tomek sú možno najkvalitnejšou dvojicou, aká kedy chytala na juniorských MS. Jednotkou bude pravdepodobne Húska, ktorý na rozdiel od svojho kolegu v univerzitnej NCAA pravidelne chytáva.

Pilierom obrany a kapitánom bude Erik Černák, ktorý sa stane jedným z mála hráčov so štyrmi štartmi na MS dvadsaťročných.

V útoku by mali kvalitu predstavovať najmä hráči zo zámoria. Marián Studenič a Adam Ružička sa chytili v kanadských juniorkách a ak budú dostatočne disciplinovaní, môžeme od nich očakávať bodový príspevok. Veľkou stratou je zranenie robustného strelca Samuela Bučeka, o ktorého Slovensko prišlo v poslednom prípravnom dueli s Fínmi. Až šampionát ukáže, či nebude stratou aj neúčasť šikovného Samuela Solenského, pred ktorým boli na poslednú chvíľu uprednostnení hráči z projektu extraligovej dvadsiatky.

Reálne ambície Slovákov sú jasne dané zložením skupiny. S Kanadou a Američanmi by bol dobrý výsledok zázrakom, Rusko môžu teoreticky potrápiť a tým najdôležitejším zápasom, na ktorý sa celý rok pripravovali, bude duel s Lotyšmi. Pobaltský súper ma pestro zložený tím, v ktorom bude hrať množstvo hokejistov zo zámoria vrátane troch hráčov draftovaných do NHL. Napriek tomu je v silách Slovenska, aby tento zápas vyhralo a postúpilo do štvrťfinále.

Ak by sa Slovákom podarilo prekĺznuť do štvrťfinále, hrali by s prijateľnejším súperom, než akých majú v skupine. So Švédmi odohrali vyrovnaný zápas v príprave, Fíni tento rok nebudú takí silní ako vlani a s Českom či Švajčiarskom sa hrať rozhodne dá.

Hranica medzi štvrťfinále a bojom o záchranu je však pri desaťčlenných MS veľmi tenká a pre Slovensko ju predstavuje zápas s Lotyšskom. Ak ho mladí Slováci nezvládnu, budú musieť pravdepodobne bojovať o záchranu v A kategórii.

Na koho upriamiť pozornosť?

Juniorský šampionát je prehliadkou najlepších hráčov do dvadsať rokov na svete. V každom tíme sa nachádzajú hráči, ktorých sa oplatí sledovať, no najviac ich je v nominácii Kanady. Domácich by mali ťahať útočníci Matthew Barzal a Dylan Strome, ktorí v tejto sezóne nakukli aj do NHL, čo platí aj pre obrancu Thomasa Chabota. V príprave sa vynikajúco ukazovala dvojica mladých útočníkov Taylor Raddysh (OHL) a Tyson Jost (NCAA).

Američania roky ťažia zo skvelého systému výchovy mládeže a prezentujú sa tímovým hokejom. Pred MS prišli o jedného z lídrov Brocka Boesera, z nominácie prekvapujúco vyradili produktívneho Alexa DeBrincata, a tak bude hlavnou ofenzívnou hviezdou kapitán Luke Kunin. Za pozornosť stojí aj obranca Charlie McAvoy, ktorého z prvého kola draftoval Boston. USA sa navyše budú môcť v bráne spoľahnúť na Jakea Oettingera, ktorý patrí k najlepším brankárom NCAA.

Silný tím posielajú do Kanady aj Švédi. V zostave majú šikovných útočníkov Alexandra Nylandera, Eliasa Pettersona a Joela Erikssona Eka, ktorý v tejto sezóne hral už aj v NHL. Brankárska dvojica Sandström – Gustavsson už pravidelne nastupuje v švédskej SHL.

Fíni minulý rok vďaka skvelým výkonom útoku Puljujärvi – Aho – Laine ovládli domáci šampionát. Tentoraz majú vo svojom strede napríklad 17-ročného útočníka Eeliho Tolvanena, ktorý sa v draftových prognózach na budúci rok objavuje v prvej desiatke. Veľkými oporami Fínov budú skvelí ofenzívni obrancovia Olli Juolevi a Villi Saarijärvi.

Najväčšími menami v ruskom tíme sú útočník Kirill Kaprizov a brankár Iľja Samsonov. Obaja tento rok nastupujú v KHL – Kaprizov má na svojom konte už 30 kanadských bodov a Samsonov, prvá voľba Washingtonu z draftu 2015, patrí v 19 rokoch medzi najlepších brankárov ligy.

Zaujímavé mená sa nachádzajú aj na českej súpiske. Útočníci Filip Chlapík a Michael Špaček sú produktívni v kanadských juniorkách, obranca Jakub Zbořil bol Bostonom draftovaný v prvom kole a mladučký Martin Nečas patrí medzi najväčšie talenty českého hokeja – 17-ročný útočník pravidelne nastupuje aj boduje v najvyššej českej súťaži.

Jeden obrovský talent majú vo svojom tíme aj Švajčiari. 17-ročný Nico Hischier si v QMJHL drží priemer viac než bodu na zápas a budúci rok by mal byť draftovaný v prvom kole.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

MS20 v hokeji

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie