Denník N

Zomrel George Michael – výnimočný umelec, ktorý pomohol zmeniť pohľad na homosexuálov

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Najskôr Bowie, potom Prince a teraz ešte aj George Michael. Rok 2016 so sebou nečakane zobral ďalšiu veľkú postavu popovej scény.

Tá pesnička vznikla v polovici 80. rokov v Británii, ale stala sa súčasťou Vianoc aj v mnohých iných krajinách vrátane našej. Partia mladých ľudí v čarovnom dobovom oblečení prichádza na zasneženú horskú chatu prežiť sviatky. Viac sa venujú sebe než alkoholu a pohľady naznačujú, že silnejšie to iskrí medzi inými partnermi než tými, ktorí prišli ako oficiálne dvojice. Tomu zodpovedá hudba – je to stále chytľavý pop, ale s melancholickou atmosférou a príjemným vokálom.

Pesnička sa volá Last Christmas a do včerajšieho večera nik netušil, že toto sú posledné Vianoce jej speváka. George Michael mal iba 53 rokov, keď mu doma v posteli zlyhalo srdce. Nečakanú správu o jeho skone priniesli britské médiá.

V decembri 1984 sa George Michael už dávno nevolal Georgios Kyriacos Panayiotou, ako člen dua Wham! mal za sebou pár vydarených skladieb a dva albumy, ktoré rotovali na čelných priečkach britskej hitparády. Okrem Last Christmas spieval aj v ďalšej hitovke Do They Know It’s Christmas?, kde sa objavil po boku najväčších britských popových hviezd, ktoré sa dali dokopy na charitatívne účely. Každý z nich vypredával veľké štadióny a väčšina už po sláve v skupinách mala dobre rozbehnuté sólové kariéry.

Aj on už popri Wham! vydal zopár singlov vrátane baladickej hitovky Careless Whisper s asi najznámejšou saxofónovou melódiou na svete. Vedel spievať aj komponovať, takže bolo jasné, že sa čoskoro začne venovať svojej hudbe.

To, čomu sa venoval, kritici označujú termínom blue-eyed soul, to znamená hudba s prvkami soulu, ktorú robia belosi. Pochádzal z grécko-anglickej rodiny a hudbe sa začal venovať vážnejšie, keď sa zoznámil so spolužiakom menom Andrew Ridgeley. Nebolo to v Londýne, ale 30 kilometrov severozápadne v mestečku Bushey. Ich skupina Wham! sa stala veľmi úspešná, spája sa s ňou aj prvenstvo v podobe koncertovania v Číne, čo sa im podarilo ako prvej „západnej“ kapele.

Rozpad prišiel na vrchole a všetci čakali, s čím príde spevák, lebo on bol výraznejšou súčasťou tejto dvojice.

George Michael sa rozbehol viac než skvele. Rok 1987 odpálil duetom so svojím idolom, R&B divou Arethou Franklin, a nebola to jeho posledná celebritná spolupráca. Najskôr sa však sústredil na debutový album Faith. Bol to „sám systém“ – autorsky aj producentsky výlučne jeho dielo, dokonca si tam nahral aj väčšinu nástrojov.

Bez dobrých songov by mu to bolo nanič, ale on ich mal. Ukázal to už prvý singel I Want Your Sex s dráždivou hudbou aj textom, ale ešte väčším prekvapením bola titulná vec. Po dávke irónie v úvodných sekundách odrazu začne znieť skladba postavená na akustickej gitare a tanečnom groove:

https://www.youtube.com/watch?v=lu3VTngm1F0

Povedať, že to bol úspech, je zbytočne skromné. Grammy za album roka, nadšené reakcie, 25 miliónov predaných kusov. Za debut. Masívna reklama a intenzívne koncertovanie však hlavného hrdinu takmer zložili. Bol unavený a frustrovaný, chcel si získať uznanie ako seriózny autor, nie ako popový princ v srdciach tínedžerov.

To bola hlavná ambícia, s ktorou sa pustil do druhého albumu s výstižným názvom Listen Without Prejudice Vol. 1 (Počúvaj bez predsudkov, 1. časť). Priniesol trochu iné – sociálne – témy. Ale s nechuťou k svetu šoubiznisu to nebolo až také beznádejné, keďže dovolil, aby sa namiesto neho vo videoklipe k singlu Freedom! ’90 objavili svetové top modelky. A navyše tá pesnička je ďalší okamžitý hit, akurát nie na prvú signálnu sústavu. Potvrdenie, že pop sa dá robiť na vysokej úrovni bez toho, aby sa vzdal chytľavých melódií:

Že George Michael bol v prvej polovici 90. rokov bez debaty jednou z najväčších svetových popových hviezd, umocnil najmä spomienkový koncert na Freddieho Mercuryho. Na londýnskom štadióne Wembley vystúpilo v apríli 1992 veľa známych spevákov, ale práve na neho sa spomína najviac.

Aj členovia kapely Queen priznali, že podanie skladieb These Are the Days of Our Lives a najmä Somebody to Love sa blížilo k originálu.

S Mercurym mali spoločného viac než len to, že boli speváci. Vo svojej autobiografii sa George Michael neskôr vyjadril, že miloval niekoľko žien, ale naozajstnú lásku spoznal až pri mužovi. Veľa ľudí to pochopilo už pri drásavom 7-minútovom rekviem venovanom jeho milencovi, ktorý v roku 1993 zomrel na AIDS. Ale sila pesničky Jesus to a Child funguje aj bez toho – témy straty a bolesti sú univerzálne.

https://www.youtube.com/watch?v=ulhoKujT2G8

Duety s Eltonom Johnom, Whitney Houston alebo Astrid Gilberto boli v poriadku, a je fakt, že naozaj len málo spevákov sa môže objaviť na pódiu s Paulom McCartneym. Lenže ďalšie albumy Georgea Michaela od druhej polovice 90. rokov začali zatieňovať jeho súboje s vydavateľstvom, kauzy a v poslednom čase aj zdravotné problémy. Dvakrát bol zatknutý za sexuálne prejavy na verejných toaletách, dvakrát za drogové priestupky.

Zároveň však treba dodať, že sa celú kariéru venoval rôznym charitatívnym projektom a prihlásením sa k svojej orientácii pomohol trochu zmeniť pohľad spoločnosti na menšiny.

V máji 2007 ešte vystúpil na plnom štadióne bratislavského Interu s veľkou šou, no v decembri 2011 priznal, že pred koncertom vo Viedni skolaboval a že zápal pľúc ho vtedy mohol stáť život. Druhýkrát fanúšikov vystrašil pred tromi rokmi, keď pri autonehode utrpel zranenie hlavy.

Tentoraz už šťastie nemal. Príčina smrti ešte nie je potvrdená, ale podľa prvých správ to nebolo za žiadnych podozrivých okolností a zomrel na zlyhanie srdca v pokoji doma. Snáď už sa definitívne uzavrel tento rok viacerých odchodov popových hviezd. David Bowie, Prince, Leonard Cohen a teraz aj George Michael. Bolo ich naozaj priveľa.

Na sociálnych sieťach okamžite začali smútiť šokovaní hudobní kolegovia z niekoľkých generácií a známe osobnosti vrátane moderátora Rickyho Gervaisa alebo herca Russella Crowa.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie