Denník N

Google si uctil narodenie otca atlasu Gerarda Mercatora

Reprofoto – N
Reprofoto – N

Mapy podľa Mercatorovho zobrazenia stále používa aj služba Google Maps.

Bol jedným z najznámejších kartografov v dejinách. Práve on prvýkrát použil slovo atlas na knižný súbor máp, za čo sa mu hovorí aj otec atlasu.

Gerardus Mercator, flámsky tvorca máp a glóbusov zo 16. storočia, sa narodil pred 503 rokmi, 5. marca 1512. Výročie jeho narodenia si pripomína spoločnosť Google na stránke svojho vyhľadávača.

Práve on vymyslel zobrazenie máp ako pravouhlú sieť poludníkov a rovnobežiek – používa sa aj v súčasnosti. Rovnako zobrazujú svet napríklad aj mapy spoločnosti Google.

Z Antverp do Duisburgu

Mercator sa narodil vo Flámsku, v súčasnom Belgicku ako Gerard de Kramer (neskôr si meno zmenil). Šestnáste storočie bolo storočím veľkých námorných objavov. Gerardus Mercator kreslil mapy a vytváral glóbusy. V Antverpách mal vlastný obchod.

V roku 1544 ho pre jeho pozitívny pohľad na protestantskú vieru a časté cesty do zahraničia odsúdili za kacírstvo. Vo väzení strávil sedem mesiacov a aj vďaka vplyvu univerzitných kruhov ho prepustili.

O sedem rokov neskôr však Mercator odišiel do Duisburgu. Zažil tam najplodnejšie obdobie svojho života. V roku 1554 vydal šesťpanelový súbor máp Európy.

Známym sa stal v roku 1564, keď sa podľa britského denníka Independent stal hlavným kartografom kniežaťa Wilhelma z Kleve.

Mapa sveta Gerarda Mercatusa podľa nového zobrazenie z roku 1569. FOTO - WIKIMEDIA
Mapa sveta Gerarda Mercatusa podľa nového zobrazenia z roku 1569. Foto – WIKIMEDIA

Prelomová mapa

Jeho prelomová mapa prišla v roku 1569. Prvýkrát vtedy zobrazil mapu podľa pravouhlej siete poludníkov a rovnobežiek, čo pomáhalo námorníkom určovať kurz. Toto zobrazenie dostalo neskôr názor Mercatorovo zobrazenie a podľa magazínu Time sa do 18. storočia úplne presadilo v európskej kartografii.

„Táto projekcia sa bežne používa v navigačných mapách,“ píše encyklopédia Britannica.

Keď sa však zobrazuje celá planéta, nie je presné. Čím idete viac k pólom, tým viac skresľuje realitu. Aj preto, keď sa pozriete na Google mapy, príde vám Grónsko rovnako veľké ako Afrika, hoci v skutočnosti je kontinent 15-krát väčší.

Mercator tiež ako prvý použil na súbor máp termín „atlas“, ktorý sa neskôr zaužíval. Zomrel v Duisburgu 2. decembra 1594.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie