Denník N

Rusi si vyšetrovanie pádu lietadla postrážia

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Ak by aj za pád lietadla mohli teroristi, Moskva to neprizná. Zasiahli by totiž jej najsilnejšiu zbraň – propagandu.

Zdá sa byť veľmi nepravdepodobné, že by tragédiu ruského lietadla s Alexandrovovcami spôsobil teroristický útok. Nie preto, lebo to ruské úrady jednoznačne vylučujú, tie spočiatku vylučovali teroristický útok aj pri ruskom lietadle, ktoré vlani spadlo na Sinaji. V tomto prípade sa však asi nemýlia. Predsa len sa dá predpokladať, že pri takom dôležitom lete boli bezpečnostné opatrenia prísnejšie než na egyptskom letisku.

Ak by však išlo o teroristický útok, pravdepodobne sa to nikdy s istotou nedozvieme. Kým na Sinaji prebiehalo medzinárodné vyšetrovanie, toto bude mať Moskva plne vo svojej réžii. A priznať úspech teroristov rozhodne nie je v jej záujme. Čiastočne preto, prečo spočiatku zavádzala na Sinaji – pomsta teroristov by poškodila zidealizovaný domáci obraz ruskej účasti na vojne v Sýrii. Už by to nebolo len ďalšie víťazné ťaženie, ktoré bez väčších rizík Rusko vrátilo na post hrdej superveľmoci.

Ešte horšie pre Moskvu je, že išlo práve o armádu a o Alexandrovovcov. Znamenalo by to, že bombu možno prepašovať na ruský vojenský let, čo by o skutočnom stave ruských ozbrojených síl povedalo oveľa viac než zopár prototypov predvádzaných na prehliadkach či vpád elitných jednotiek na bezbranný Krym.

Útok by navyše ruskú moc zasiahol na najcitlivejšom mieste. Moskva je najsilnejšia práve v propagande. Obraz hrozivej ruskej armády je súčasťou jej imperiálnej propagandy rovnako ako vystúpenia Alexandrovovcov.

Ostatne, ani obhajcovia vystúpení Alexandrovovcov na Slovensku na ich koncerty nechodievajú len pre umelecký zážitok, ale pre nostalgiu za starými časmi ruskej nadvlády. Čo, samozrejme, ani v najmenšom neznamená, že by si svoj osud zaslúžili. Terorizmus je zločin, nech ho pácha ktokoľvek na komkoľvek.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Pád ruského lietadla

Komentáre

Teraz najčítanejšie