Denník N

Richter nemá dosť informácií, aby Čistý deň prišiel o akreditáciu, svoju komisiu nevypočuje

Foto – TASR
Foto – TASR

Minister práce Ján Richter teraz nevezme akreditáciu resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Pred pár mesiacmi hovoril, že sex zamestnanca s maloletou chovankyňou je neprípustný.

Ruch okolo resocializačného zariadenia Čistý deň utíchol a minister práce a sociálnych vecí Ján Richer (Smer) mu zatiaľ neodoberie akreditáciu.

Pred takmer štyrmi mesiacmi to tak pritom nevyzeralo. Opozičná poslankyňa Natália Blahová (SaS) vtedy zverejnila blog s podozreniami, že niektoré dievčatá, ktoré do zariadenia poslal súd, sexuálne zneužívali zamestnanci.

Po zverejnení zasadli poslanecké výbory v parlamente, vysvetľoval minister, šéf ústredia práce aj ombudsmanka pre deti Viera Tomanová. A najmä – minister hovoril, že je nemysliteľné, aby polícii neprekážal sex terapeuta s maloletou.

Ako Richter menil názory v kauze Čistý deň
autorka: Martina Koník

Komisia: Odoberte akreditáciu

Mesiac po zverejnení blogu akreditačná komisia ministerstva práce povedala, že by centrum malo prísť o akreditáciu. Ministerstvo preto začalo správne konanie o jej odobratí.

Ak by centrum o akreditáciu prišlo, nemohol by tam súd posielať deti. Centrum by nemuselo skončiť úplne – mohli by tam byť dospelí klienti, ktorí si resocializáciu platia. Deti a mladiství, ktorých na resocializáciu pošle súd, by tam však ísť nemohli. Centrum by tak prišlo o peniaze od štátu.

Súdy pritom do tohto zariadenia posielali deti často. Podľa správy o sociálnej situácii obyvateľstva zverejnenej ministerstvom práce súdy vlani rozhodli, že do resocializačných centier nastúpi 76 detí. Väčšina z nich, presne 47, nastúpila do Čistého dňa v  Galante. Celkovo je na Slovensku 19 resocializačných centier, ústredie má zmluvy s deviatimi z nich.

Dodnes netušíme, čo presne sa v zariadení stalo. Prípad opäť rieši polícia, aj keď v minulosti vyšetrovanie zastavila. Bolo podaných viacero trestných oznámení. Ministerstvo však pred Vianocami prekvapilo tým, že prerušuje konanie o odobratí akreditácie resocializačnému zariadeniu Čistý deň. Informáciu priniesla TV Markíza. Ešte pár dní predtým Denníku N tvrdilo, že do konca roka nerozhodne.

Postavilo sa tak proti akreditačnej komisii, ktorá navrhla akreditáciu odobrať. Akreditačná komisia je poradný orgán ministerstva. Jej rozhodnutie je nezáväzné, ministerstvo sa môže rozhodnúť inak, ako komisia navrhne.

„Zariadenie Čistý deň je pod dlhodobým dohľadom a kontrolou kompetentných inštitúcií, preto maloletí klienti v ňom nie sú v ohrození, čo potvrdzujú aj viaceré rozhodnutia príslušných súdov. Napokon, opakovane to tvrdia aj ich rodičia, ktorým nikdy neboli obmedzené ich rodičovské práva, čiže majú plnú zodpovednosť,“ napísalo ministerstvo práce.

Richter: Akreditáciu zatiaľ ponecháme

Ani súdy neposlali všetky deti zo zariadenia preč. Jedenásť detí má podľa súdov v zariadení ostať, v ostatných prípadoch sa proti rozhodnutiu súdu odvolala podľa ministerstva prokuratúra či rodičia maloletých.

„V Čistom dni je 21 klientov, ktorí boli do resocializačného zariadenia umiestnení na základe rozhodnutia súdu,“ hovorí ústredie práce. Pred takmer štyrmi mesiacmi tam bolo vyše 30 detí.

Čo teda ministerstvo urobilo? Prerušilo správne konanie – neznamená to, že v budúcnosti zariadenie o akreditáciu nemôže prísť, ale môže to ešte trvať nejaký čas. „Ministerstvo dočasne preruší konanie o zrušení akreditácie, pretože neexistuje dostatok jednoznačných dôvodov na relevantné závery. Existuje zároveň reálny predpoklad, že definitívu určí až súd,“ napísalo ministerstvo. To môže trvať mesiace aj roky.

Ministerstvo si nechalo tento postup odobriť aj od generálnej prokuratúry. „V momente, keď budú ďalšie skutočnosti uzatvorené, bude ministerstvo veľmi rýchlo konať a opäť otvorí konanie o zrušení akreditácie,“ tvrdí.

Podľa ministerstva to neznamená, že kontrolná skupina, ktorá šetrila priamo v zariadení všetky podnety a otázky, nedospela k žiadnym výsledkom. „Tie existujú, ale bez stanoviska druhej strany v rámci podobného správneho konania nemôžu byť právoplatné,“ dodáva ministerstvo.

Minister Richter pritom koncom septembra kritizoval políciu a prokuratúru, že zastavili konanie vo veci sexuálneho styku maloletej a pracovníka centra. Išlo o bývalého klienta centra, ktorý robil pre Čistý deň kuchára za 200 eur mesačne, no mal mať na starosti aj prácu v komunite.

„Sú tu isté okolnosti, keďže bolo potvrdené, že to nebol klient, ale v istej forme zamestnanec, bez ohľadu na to, či to bol kuchár, alebo terapeut. To dáva úplne iný záver voči zariadeniu, kde musí minister jednoducho konať,“ povedal Richter koncom septembra.

Želinská: Styk nie je dôvod

Sociálna poradkyňa Ida Želinská hovorí, že sexuálny styk medzi maloletou a zamestnancom centra ešte nie je dostatočný dôvod na automatické odobratie akreditácie. „Toto dôvod nie je. To by bolo lynčovanie, pretože je fakt,
že do týchto zariadení – resocializačných zariadení, reedukačných, ale aj detských domovov či diagnostických centier – prichádzajú deti, ktoré majú 13 či 14 rokov a sú sexuálne aktívne.“

V zásade podľa nej platí, že pred čím neuchránite dieťa doma, pred tým ho neuchránia ani cudzí v zariadení.
„Treba o tom otvorene – na odbornej pôde – hovoriť, hľadať riešenia, metódy, odpovede na otázku, čo s tým,“ hovorí Želinská.

Jediný efekt, ktorý by odobratie akreditácie len na základe toho, že dieťa malo v zariadení sex, vyvolalo, by bol, že by si „tí ostatní“ dali 1000-krát väčší pozor, aby sa to isté neprevalilo, tvrdí Želinská. „Nie nestalo, neprevalilo.“

Dôležité podľa nej je, ako sa k tomu zariadenie postavilo, ako obeť ochránili a kto v zariadení pracuje. Treba sa tiež podľa nej pozrieť, ako funguje spojenie dospelých a detských klientov, ako vyzerá deň, mesiac v tomto zariadení – teda aká je metodika resocializácie, či tam nie sú používané ponižujúce praktiky, ako sa tam narába s mocou a podobne.

„A áno, odpovede by boli ľahšie, konštrukcií menej, keby to, čo má byť verejné, lebo je financované z verejných prostriedkov, skutočne verejné bolo,“ vraví.

Podľa Želinskej je prerušenie správneho konania legitímny spôsob, akým sa úrady chránia pred tým, aby v krátkych lehotách nevydali zlé, nespravodlivé rozhodnutie. „Nepripisovala by som tomuto rozhodnutiu väčšiu silu, než skutočne má, ani zlý úmysel, že niekto, teda minister, chce problém poslať do zabudnutia,“ dodáva.

Problém vidí v tom, že dôvody odporúčania akreditačnej komisie nie sú prístupné verejnosti, že nikde sa nedajú nájsť zápisnice z rokovania. „Je množstvo poradných orgánov, ktoré podobné stanoviská bez problémov zverejňujú,“ hovorí.

Niečo iné si myslia opozičné poslankyne. „Sluch vás neklame, ani po odporúčaní akreditačnej komisie, ani po mnohých výpovediach bývalých klientov a bývalých zamestnancov o sexuálnom zneužívaní, bitkách a ponižujúcom zaobchádzaní s deťmi minister nemá dostatok argumentov na to, aby zariadeniu zobral akreditáciu, ktorú mu v mene štátu sám udelil,“ povedala poslankyňa SaS Natália Blahová, ktorá prípad medializovala. Minister podľa nej chce nechať kauzu „vyšumieť“.

Podobne to hodnotí aj Daniel Lipšic, ktorý zastupuje matku maloletej Natálie, ktorá mala v centre pohlavný styk. Ak sa minister odvoláva na súdy, znamená to podľa neho, že chce rozhodovanie o centre odložiť na „neurčitý čas“. Ak odborný orgán, ktorým je akreditačná komisia, nejako rozhodne, ale minister to bez jasného vysvetlenia ignoruje, môžeme akreditačné komisie zrušiť, hovorí Lipšic.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Čistý deň

Slovensko

Teraz najčítanejšie