Denník N

Buď to tu podpíšeš, alebo nelyžuješ

Slovenské reprezentantky sa tešia po úspešnom slalome v rakúskom Flachau v piatok 15. januára 2016. Foto - TASR
Slovenské reprezentantky sa tešia po úspešnom slalome v rakúskom Flachau v piatok 15. januára 2016. Foto – TASR

Lyžiarska asociácia sa hlúpo vyhráža úspešným lyžiarom, že ich nepustí na štarty pretekov FIS.

Že rodiny Zuzulovcov, Vlhovcov a Žampovcov dosiahli úspech v lyžovaní napriek, a nie vďaka lyžiarskej asociácii, je notoricky známe každému, kto aspoň trochu sleduje tento šport. Tým, čo ho nesledujú, pripomeňme, že asociácia tu v tej či onej podobe funguje desaťročia, no výsledky, aké dosahujú Zuzulová s Vlhovou (a v Česku Strachová), sa dejú len v posledných rokoch (jedinou výnimkou bola Češka Oľga Charvátová v 80. rokoch).

Zrejme to má veľa spoločného s tým, že až teraz môžu ľudia cestovať a podnikať, a teda investovať do (svojich) športových talentov, keď už to nerobia žiadne lyžiarske asociácie.

Je preto prinajmenšom diskutabilné, keď si lyžiarska asociácia nárokuje akýkoľvek kúsok z úspechu lyžiarov. Pripusťme však, že to v mene podpory ďalších mladých talentov môže a má robiť (hoci na to aj dostala od štátu 700-tisíc eur na rok). Že pár centimetrov štvorcových reklamnej plochy, ktoré by Zuzulová či Vlhová prepožičali zo svojej helmy asociácii, môže pomôcť ich nasledovníčkam trénovať na lepšom svahu, s lepším trénerom a na lepších lyžiach.

Nie je ťažké si predstaviť, že by to úspešní lyžiari spravili radi, keby vedeli, že tým naozaj pomáhajú a keby sa s nimi asociácia bavila tak, ako sa má baviť ten, čo pýta, s tým, čo dáva.

Lenže ono je to naopak. Naši lyžiari dostali 23. decembra výhražne znejúci list, že buď podpíšu tie centimetre štvorcové do štyroch dní a bez podmienok, alebo ich asociácia nepustí na ďalšie preteky. Áno, funguje to tak, že jediným počinom asociácie na pretekaní Zuzulovej či Vlhovej je úradovanie, bez ktorého sa však nepostavia na štart. Úradovanie, ktoré sa asi malo robiť menej drzo a hlavne podstatne skôr než v tretine sezóny, v čase sviatkov.

Vlhová bola v utorok 8. v obrovskom slalome a vo štvrtok nastúpi aj so Zuzulovou na štart slalomu. Ťažko povedať, čo v týchto dňoch robia lyžiarski úradníci, no vyzerá to, že oni si svoju robotu flákajú celoročne.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie