Denník N

Lipšic a sloboda prejavu

Lipšicov spor so Žitňanskou je zaujímavá akademická debata, ale boj s extrémistami prehrávame inde.

Skupina opozičných poslancov napadla „protiextrémistickú“ novelu Trestného zákona Lucie Žitňanskej. Zastupuje ich aj Daniel Lipšic.

Bývalý minister spravodlivosti a vnútra je síce dlhodobo odporcom extrémizmu, ale zároveň aj zástancom veľmi širokého výkladu slobody prejavu. Každý si podľa neho – veľmi zjednodušene – môže slobodne rozprávať takmer akúkoľvek ohavnosť, pretože štát nemá čo povoľovať, čo je ešte prípustný názor a čo už nie.

Lipšic je tejto myšlienke oddaný až tak veľmi, že v roku 2005 pri veľkej rekodifikácii Trestného zákona chvíľu hrozilo, že z neho vypadne trestný čin popierania holokaustu. Bol to jeden z tých výnimočných prípadov, keď sa v spore s ním oddalo fandiť aj Kataríne Tóthovej z HZDS, ktorá mu oponovala.

Vtedy sme dôvody viac-menej iba tušili, no teraz si už dokážeme presne predstaviť, čo by sa stalo, keby v roku 2005 prevážila Lipšicova filozofia. Dnes by sme napríklad mali v parlamente 14 kotlebovcov, ktorí by mohli aj v pléne slobodne hlásať to, čo niektorí z nich a mnohí z ich voličov beztrestne vypisujú na sociálnych sieťach.

Napríklad, že milióny Židov cez vojnu nezomreli, že je to celé sprisahanie a Hitler, Tiso a spol. boli milí strýčkovia, ktorí si zaslúžia našu úctu. Pre niekoho je to možno prijateľná daň za demokraciu, no bližšie pravde je, že by v súčasných pomeroch šlo o jeden z posledných krokov do pekla, v ktorom neexistuje žiadna pravda a vy môžete slobodne šíriť akýkoľvek nebezpečný nezmysel.

Kým vtedy sa Lipšic mýlil, dnes môže mať aspoň v niečom pravdu. Ako zástupca nespokojných poslancov zo SaS (za zákon sami hlasovali), OĽaNO (zdržali sa) a Sme rodina (hlasovali proti) Žitňanskej novele vyčíta najmä to, že je príliš vágna a v prípade zneužitia vládnou mocou by mohla viesť aj k stíhaniu politikov pre ich názor, ktorý nemá s extrémizmom nič spoločné.

Neznie to síce ako akútna hrozba, ale ak vec posúdia ústavní sudcovia, nič zlé sa nestane. A to pravdepodobne ani vtedy, ak by Žitňanskej novelu v Košiciach náhodou označili za protiústavnú.

Extrémisti totiž na Slovensku môžu slobodne šíriť nenávisť z toho istého dôvodu, pre ktorý môžu niektorí politici beztrestne kradnúť. Hoci možno s dierami, zákony na oboch máme. Na polícii a prokuratúre však zväčša chýba ochota riadiť sa nimi. A na tom prijatie novely v Národnej rade a ani jej prípadné zastavenie na Ústavnom súde nič nezmenia. Zákony nestačí len vylepšovať, ale v prvom rade dodržiavať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie