Denník N

Keď minimálna mzda dobehne ministra práce

Foto – TASR
Foto – TASR

Je to dobre vymyslené: s rastom minimálnej mzdy pre šičku musíte zdvihnúť mzdu aj jej šéfke, aj šéfkinej nadriadenej.

Esbéeskári, čašníci, šičky a lesnícke práce. Čo majú tieto práce spoločné, okrem toho, že nevyžadujú maturitu? Sú to ekonomické činnosti, kde je nižšia priemerná mzda, akú vykazujú pobytové zariadenia v sociálnom sektore. Poštári či poľnohospodári berú viac. Do priemernej mzdy 706 eur v sociálnych službách sú započítané aj platy vysokoškolsky vzdelaných pracovníkov či zdravotných sestier. Je to o 143 eur menej, ako je priemerná mzda v sektore vzdelávania.

Kto zaplatí zvýšenie miezd?

Nie je to jediný „tromf“ sociálneho sektora. Ďalší prím patrí pracovníkom v sociálnych službách, ktoré sa poskytujú ambulantne, v domácnosti alebo v teréne. Pracovníci so základným vzdelaním mali v roku 2015 priemernú mzdu 332 eur, čo je menej ako povolená minimálna mzda.

Snáď je to štatistický fenomén, spôsobený výkazníctvom a prácou na menší počet hodín na dohodu. Koniec koncov aj v sociálnych službách musí byť mzda minimálne taká vysoká, ako určuje zákonník práce.

A preto aj čerstvo vyštudovaný absolvent s diplomom so špecializáciou na sociálnu prácu dostane tabuľkový plat vo verejnej správe vyšší ako základnú minimálnu mzdu. Dostane konkrétne 476 eur. Mzdovým účtovníčkam zo súkromného sektora pri tomto čísle okamžite vystrelí ruka so slovami: To predsa nie je možné! Verejnosť totiž obyčajne netuší, že minimálna mzda nie je len jedno číslo známe z médií, ale je to tabuľka 6 stupňov, ktorá určuje minimálne mzdy pre všetky typy pracovných miest. Od najmenej náročných upratovacích prác až po generálnych riaditeľov. Najnižší stupeň je definovaný ako výkon pomocných, prípravných alebo manipulačných prác podľa presných postupov a pokynov. Druhý stupeň je náročnejší o istú hmotnú zodpovednosť či jednoduché remeselné práce a minimálne mzdové nároky pre tento stupeň začínajú na 486 eur. Vráťme sa preto k otázke, ako je možné, že človek zodpovedný za sociálnu prácu na pracovnom mieste požadujúcom VŠ titul má priznanú mzdu na úrovni jednoduchých manipulačných prác?

Platy vo verejnom sektore majú v zákone stanovenú výnimku. Pásma minimálnej mzdy tu neplatia. Existuje klasifikácia miezd, ktorá určuje tarify, stupne, kategórie pre každú pracovnú pozíciu. Keď štát nastaví tabuľky dostatočne nízko, tak sa stane, že v sociálnom sektore sa pracuje za vysoko podpriemerné mzdy. Tabuľkový plat opatrovateľa presiahne dnešnú minimálnu mzdu až po 24 rokoch praxe, dovtedy musí dostávať odmeny na dorovnanie do minimálnej mzdy. Jednoduchý spôsob, ako dostať 25 000 opatrovateliek do Rakúska, a ako sa nepripraviť na demograficky dané starnutie populácie.

Pritom aj keď minimálna mzda vzrastie od nového roku o 30 eur, náš absolvent viac peňazí nedostane, pretože 476 eur je stále viac ako 435 eur. Je to dobre vymyslené. S rastom minimálnej mzdy pre šičku musíte zdvihnúť mzdu aj jej šéfke, aj šéfkinej nadriadenej. Mzdový balík v súkromnom sektore narastie naprieč mzdovým spektrom. Vo verejnom sektore hlavne naspodku, čím dochádza k nežiaducej nivelizácii miezd. Tým sa však dostávame k ďalšej otázke. Kto zvýšenie miezd, dodatočných 47 eur mzdových nákladov na opatrovateľa, zaplatí?

No nie je to jednoduché?

Minister práce Richter odmietol kasičku otvoriť. Napríklad finančný príspevok štátu na jedného klienta v domove pre seniorov je nezmenený od roku 2012. Rovnakých 320 eur sa vypláca bez ohľadu na skutočnosť, že minimálna mzda vzrástla z 327 eur na 405 eur a v tom istom období inflácia potlačila nahor výdavky na prevádzku. Vyššie náklady sociálnych zariadení uhradia klienti v platbách za poskytnuté služby alebo na ne doplatia vo forme nižšej kvality služieb (v poradovníku je viac ako 3000 dôchodcov). Presne tak isto, ako zákazníci v súkromnom sektore musia doplatiť rast nákladov zamestnávateľov. Uznajte, nie je jednoduché postaviť sa pred kamery a pochváliť sa zvýšením minimálnej mzdy?

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie