Denník N

Ako dosiahnuť vyšší čistý príjem a nestratiť tým na dôchodku?

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Živnostník s paušálnymi výdavkami bude mať v čistom ešte viac ako zamestnanec s rovnakým príjmom, no bude mať aj nižšiu penziu.

Živnosť by vám v roku 2016 odporučil asi máloktorý daňový poradca, ale v novom roku sa určitej skupine ľudí môže celkom oplatiť. Ide o lepšie platených zamestnancov, napríklad IT-čkárov, konzultantov, poradcov, ktorí robia na projektoch, alebo o umelcov, autorov. A áno, je to pre paušálne výdavky, ktoré vláda výrazne zvýšila.

Poslanec a exminister práce Jozef Mihál (SaS) si myslí, že prechod zo zamestnaneckých pozícií do slobodných povolaní bude hitom roka 2017. „Najmä pri nadštandardne honorovaných pozíciách doterajších zamestnancov,“ povedal.

Živnostník v prvom roku podnikania neplatí sociálne odvody. Neskôr ich síce odvádza, ale nižšie ako zamestnanec s porovnateľným príjmom.

Otázka potom je – a čo jeho dôchodok?

Zamestnanie či živnosť

Čisto z pohľadu príjmu sa o živnosti oplatí uvažovať tomu, kto zarobí viac ako tisíc alebo okolo dvetisíc eur mesačne. „Ak nemám reálne náklady, sedím za počítačom, určite by som rozmýšľal nad paušálnymi výdavkami,“ hovorí daňový poradca Roman Konrád.

V roku 2017 stúpnu paušálne výdavky na 60 % dosiahnutých príjmov, najviac 20-tisíc eur ročne. Plných 60 % z príjmu využije ešte ten, kto zarobí zhruba 2780 eur mesačne.

V tomto roku sú vo výške 40 %, najviac 5420 eur. Kto si fakturuje zhruba 1100 eur mesačne, uplatňuje si ešte plných 40 % z príjmu, pri vyššom príjme už naráža na strop paušálnych výdavkov.

Pomôžme si príkladom, ktorý použil Mihál. Porovnal živnosť a zamestnanecký pomer na príklade pracovníka so mzdou 1500 eur mesačne. Ako zamestnanec dostane v čistom 1113 eur. Ak by mu firma vyplácala 2000 eur mesačne (to sa rovná cene jeho práce ako zamestnanca) a uplatnil by si paušálne výdavky, v čistom by mal viac o 730 eur. Prvý rok by totiž ešte neplatil sociálne odvody.

Ak by si fakturoval hoci 1500 eur mesačne, aj tak by mal v čistom o tri stovky viac (viac by mu zostalo, aj keby už platil sociálne odvody).

A čo dôchodok

Ak má živnostník zrazu o pár stoviek eur viac, iste ho to poteší, ale keď si z nich nič neodloží, na dôchodku zažije takmer isto nepríjemný šok.

Ekonómovia Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici porovnali  dôchodok zamestnanca a živnostníka. Kým zamestnanec môže o 30 rokov rátať s mierou náhrady príjmu na úrovni asi 45 percent, živnostník, ktorý si platí minimálne odvody, ani nie s tretinovou mierou náhrady.

Ak by však živnostník investoval každý mesiac 10 % z fakturovaného príjmu a robil by to 30 rokov, miera náhrady by mu stúpla o ďalších 28 až 30 %. „Keď odíde do dôchodku, dokopy by mal 60 % z pôvodného príjmu,“ hovorí ekonóm Ján Šebo. Vo výpočtoch rátal s priemerným ročným výnosom 5 %.

Otázka je, kam by mal investovať. „Nemá význam si na 30 rokov kupovať produkt, kde sú ročné poplatky viac ako jedno percento,“ hovorí Šebo.

Odporúča pravidelnú investíciu cez brokera či obchodníka s cennými papiermi. Ak má niekto 35 alebo 40 rokov, mohol by si portfólio nastaviť tak, že 70 až 80 % investície pôjde do akcií a zvyšok do dlhopisov s priemernou splatnosťou 7 až 10 rokov.

Alternatívou je podielový fond, tam zvyknú byť aj vyššie poplatky a treba trafiť dobrého správcu. „A hlavne sa pýtajte, koľko z toho budete mať na konci,“ hovorí Šebo. Samozrejme, aj pravidelné sporenie v banke je lepšie, ako nerobiť nič. A platí to aj pre zamestnanca.

Iný pohľad, ako uvažovať, ponúka ekonóm SAV Vladimír Baláž. „Začnite tým, či máte peniaze na najbližšie tri mesiace, keby sa vám niečo stalo,“ hovorí.

Potom si treba pokryť riziko nepríjemných udalostí na 6 mesiacov až 2 roky, lebo čo ak ochoriete alebo stratíte prácu. To obyčajne rieši klasická životná poistka. Kupuje sa najmä v prípade, ak máte rodinu alebo hypotéku. „Až potom treba riešiť dôchodok. Dôležité je pravidelné investovanie, hoci len 50 eur za mesiac,“ radí Baláž.

Živnosť či eseročka

Pri príjme blížiacom sa k trom tisíckam sa už živnosť neoplatí a lepšia je eseročka minimálne z dvoch dôvodov. „Ako živnostník musíte platiť odvody. Keď už máte príjem okolo 2000 eur, ste už veľmi solidárny a celý odvod sa vám nezapočíta do dôchodku a zhruba nad 3000 eur sa nezaráta už nič,“ hovorí Baláž.

Okrem toho od januára sa ruší strop pre zdravotné odvody. „Živnosť sa pre najlepšie zarábajúcich neoplatí, tým sa oplatí ísť na dividendy,“ hovorí Baláž. Tie sa budú zdaňovať sadzbou 7 %.

Pri eseročke si však nemôžete uplatniť paušálne výdavky. Treba ešte povedať, že pri eseročke ručíte za záväzky do výšky základného imania, ako živnostník však celým svojím majetkom.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie