Denník N

Denník N sledujú Slováci v zahraničí najčastejšie, ukazuje prieskum LEAF

Organizácia LEAF v spolupráci s týždenníkom Trend sa pýtali vyše 5000 Slovákov v zahraničí, čo si myslia o Slovensku, či sa vrátia a aj to, aké médiá sledujú.

Na otázku, aké slovenské médiá sledujete, odpovedalo takmer 4500 Slovákov v zahraničí. Najlepšie sa umiestnili Denník N, ktorý číta 42 percent respondentov, a denník SME (36 percent). Pätina z tých, čo odpovedali, nesleduje slovenské médiá.

Prieskum medzi Slovákmi v zahraničí robila organizácia LEAF v spolupráci s týždenníkom Trend.

med2

 

Celkovo sa online prieskumu zúčastnilo takmer 5700 Slovákov žijúcich v 86 krajinách sveta. Prieskum robili od 26. októbra do 9. novembra. Dotazník šírili najmä cez sociálne siete Facebook a LinkedIn. „Účasť na prieskume nebola podmienená predložením dokladov o pobyte v zahraničí či slovenskom štátnom občianstve. Súbor respondentov nepredstavuje sociologicky reprezentatívnu vzorku spomedzi všetkých Slovákov žijúcich v zahraničí,“ píše LEAF na svojej stránke.

Najviac respondentov prieskumu žije v Česku (27 %), vo Veľkej Británii (15 %) a v Nemecku (9 %). Vyše polovica respondentov sú zamestnanci, tretina sú vysokoškolskí študenti, deväť percent respondentov sú podnikatelia. Šesťdesiat percent respondentov je vo veku 26 až 35 rokov.

V prieskume ľudia odpovedali aj na to, či sa plánujú na Slovensko vrátiť. Takmer polovica nie je rozhodnutá – návrat nevylučuje, ale ani ho nemá v pláne. Len štyri percentá sa plánujú vrátiť do jedného roku. Pevne rozhodnutých o tom, že sa na Slovensko už nevrátia, je 26 percent ľudí.

Ako najväčšiu výhodu Slovenska respondenti označili svoj citový vzťah k Slovensku.

prie

Ak by sa mali respondenti vrátiť, motivovala by ich zmena politickej kultúry, konkrétna a dobrá pracovná ponuka, ale aj lepšia kvalita štátom poskytovaných služieb. Za najväčšie celospoločenské problémy Slovenska považujú korupciu a klientelizmus a rodinkárstvo. Za jeden z dvoch najzávažnejších problémov slovenskej spoločnosti to považuje skoro 70 percent respondentov. Druhým je životná úroveň.

max

A čo vnímajú Slováci žijúci v zahraničí na Slovensku ako dve najpozitívnejšie veci? Nástup prezidenta Kisku do úradu
a úspechy slovenských firiem v zahraničí (ESET, Sygic, PixelFederation…). „Zaujímavé je porovnanie tohto údaja s percentom respondentov, ktorí si za jednu z dvoch najpozitívnejších vecí zvolili predsedníctvo SR v EÚ. Len dve percentá respondentov si zvolili túto možnosť, čo je najmenej zo všetkých ponúkaných možností,“ píše LEAF.

pozi

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie