Denník N

Čo (ne)vieme o vražde Nemcova – ruská polícia aj úmyselne zavádza

Krátko po vražde. Foto – AP
Krátko po vražde. Foto – AP

Týždeň po vražde opozičného lídra Borisa Nemcova polícia už pripúšťa i politický motív. Údajne má portréty podozrivých, nikoho však nezatkla.

Tváre podozrivých zabijakov

Sedem dní po vražde ruského opozičného lídra Borisa Nemcova neďaleko Kremľa ruská polícia zatiaľ tápe v hľadaní vrahov. Napriek tomu, že šéf ruskej tajnej služby FSB Aleksandr Bortnikov tvrdí, že podozrivých majú vždy, polícia zatiaľ nikoho nezatkla.

Ruská televízia Ren TV napísala, že v tíme asi sto vyšetrovateľov už sú k dispozícii fotografie zabijakov na základe záznamu z kamier. Podľa nej polícia sledovala zabijakov systémom Potok, aj keď opustili auto ZAZ Chanse. V aute sa podľa serveru RBK našli vlasy.

Video z auta, ktoré išlo po moste asi tri minúty po vražde.

https://www.youtube.com/watch?v=SDa5ba20Azw

Kľúčový svedok nič nevidel

Vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova neosvetlila ani jeho 23-ročná priateľka Anna Durycká, ktorá sa s ním v čase vraždy 23:31 prechádzala ruka v ruke po moste neďaleko Kremľa.

Nemcov za ňou došiel, potom ako dal rádiu Echo Moskvy rozhovor o pripravovanej nedeľnej opozičnej demonštrácii proti vojne na Ukrajine a kríze. Obaja si dali večeru v Bosco Café na Červenom námestí (mali hovädzie a kačaciu pečienku) a vydali sa smerom k Nemcovmu apartmánu v historickej Moskve v Bolšoj Ordynke, ktorý je asi polhodinku pešo od Červeného námestia.

Durycká pre ruskú televíziu Dožď povedala, že strelca nevidela, pretože útočil zozadu. Po streľbe skolabovala a nevšimla si ani značku auta, ktoré mohlo vraha uniesť. Pamätá si len jeho bielu farbu.

Podobne vágne svedectvo podal aj šofér snežného pluhu, ktorý moment vraždy zakrýva na zverejnenom zázname v ruskej televízii TVC.

Zapnuté a vypnuté kamery

Napriek tomu, že zabijaci zastrelili Nemcova v mimoriadne stráženej zóne, podľa ruského denníka Kommersant sú videozáznamy buď veľmi nekvalitné, alebo kamery neboli zapnuté, údajne pre technickú údržbu.

Mestská radnica tvrdí, že jej fungovali, a ruská tajná služba zase, že kamery s výhľadom na most nemá. To však podľa bývalého slovenského vojenského pridelenca v Moskve Vladimíra Suchodolinského nemôže byť pravda.

Ochranka ruského prezidenta má podľa neho pod kontrolou celé okolie vrátane mostu a vie využívať systém Potok na permanentné sledovanie záujmových osôb či vozidiel.

Zbraň Makarov

Ruská polícia tvrdí, že útočník po sebe zanechal šesť nábojníc a strieľal z pištole Makarov s 9-milimetrovou rážou, ktorú zrejme zahodil do rieky Moskva.

Ide o obľúbenú pištoľ v armádach v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu. Je ideálna ako bojová zbraň na súboj zblízka do niekoľkých desiatok metrov.

Predpokladá sa, že vrahovia mali veľmi dobrý prehľad o pohybe opozičného politika a vedeli, kadiaľ pôjde domov. Zbraň sa nenašla.

Politická vražda

Ruský prezident Vladimir Putin krátko po vražde vyhlásil, že išlo o provokáciu. V stredu už hovoril ako o politickej vražde, ktorá je hanbou pre Ruskou, a vyhlásil, že podobné činy sa v jeho krajine musia zastaviť.

O tom, že Nemcov doplatil na svoju kritiku Putinovho režimu, hovoria nahlas jeho stranícki kolegovia aj rodina. Jeho dcéra Žanna Nemcova pre londýnske Timesy povedala, že ho „potrestali za jeho politické myšlienky“.

„Posadiť do väzenia ho nemohli, pretože bol veľmi čestný človek. Myslím si, že to bola objednaná vražda pre politické motívy.“ Oficiálnemu vyšetrovaniu neverí. Nikoho z jej rodiny vyšetrovatelia podľa nej nekontaktovali.

Nacionalisti

Podľa serveru RBK je hlavnou verziou medzi vyšetrovateľmi podozrenie, že vraždu spáchali nacionalisti. Vyšetrovanie vedie generál Igor Krasnov, ktorý v minulosti vyšetroval vraždu právnika Stanislava Markelova a novinárky Anastasii Baburovej, a špecializuje sa na prípady spájané s radikálnou pravicou.

Tá zaradila Nemcova na svoj zoznam už v roku 2006 a portréty s ním ako zradcom národa jej prívrženci mali aj na svojom nedávnom proteste v Moskve, ktorému sa hovorí antimajdan. Nemcov podľa jeho právnika dostával veľa vyhrážok na sociálnych sieťach.

Ruská propaganda ho vykreslila ako piatu kolónu a podľa analytikov vytvorila atmosféru nenávisti, ktorá mohla vyprovokovať nacionalistov k objednaniu si jeho vraždy.

„Nepamätám si takú úroveň nenávisti, aká je v Moskve teraz,“ napísal Nemcov vlani. Sám hovorieval, že ho Putin chce zabiť. Ruské médiá však šíria aj verzie o ukrajinskej stope, západných tajných službách či osobných motívoch.

Dezinformácie vyšetrovateľov

Bývalý poradca ruského prezidenta Andrej Illarionov, dnes jeho ostrý kritik pracujúci pre americký inštitút CATO, tvrdí, že od samého začiatku ruská vláda šírila o Nemcovovej vražde dezinformácie.

Vyšetrovatelia napríklad ruským médiám tvrdili, že ho zastrelili z idúceho auta. Ukázalo sa však, že strelec už bol na moste a do auta nasadol až po streľbe. Tiež podľa neho zabijak za taký krátky čas, ako vidno na zázname z TVC, nemohol z Makarova vystreliť šesťkrát, ale mohol mať so sebou viac strelných zbraní.

https://www.youtube.com/watch?v=5irNWyhRecs

Illarionov sa čuduje, že vyšetrovatelia po vražde nespomenuli snežný pluh, ktorý zakryl moment vraždy. „Išlo pritom o jedného z kľúčových svedkov zločinu,“ napísal Illarionov na svojom blogu na LiveJournal.

Podľa neho prokremeľský server LifeNews zavádzal v prípade rozhovoru so šoférom pluhu, ktorý si údajne uvedomil, čo sa stalo, až keď k nemu prišla Durycká a požiadala ho o pomoc. Lenže prečo v čase vraždy zastavil na moste a po nej už nepokračoval v čistení obrubníka, ale odišiel rýchlo preč, pýta sa Illarionov.

Bývalý náčelník vyšetrovateľov Dmitrij Dovgin pre ruský týždenník New Times povedal, že vyšetrovatelia môžu naschvál púšťať do médií klamstvá, aby zmiatli zabijakov.

„Vyšetrovanie nie je zaviazané dávať tlači všetko a vždy správne. To by potom vrahovia mohli sledovať online, akým smerom sa vyvíja vyšetrovanie,“ povedal Dovgin pre New Times.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie