Denník N

Štátna poisťovňa žiada 150 miliónov, Drucker jej nechce dať priamu injekciu. Ako získa peniaze?

Terajší šéf VšZP Miroslav Kočan (vľavo) a minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto – TASR
Terajší šéf VšZP Miroslav Kočan (vľavo) a minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Foto – TASR

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku skončí rok s vysokou stratou. Od štátu pýta 150 miliónov navyše, minister jej ich neplánuje poskytnúť naraz.

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) požiadala v ozdravnom pláne štát o 150 miliónov eur, mali by zabezpečiť jej platobnú schopnosť. Potrebuje ich pre vysokú stratu, ktorá ostala po bývalom vedení poisťovne. Tento rok skončí štátna poisťovňa v strate vo výške 225 až 250 miliónov eur.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) uznáva, že VšZP peniaze potrebuje a ak ich nedostane, skončí v strate alebo bude mať problémy s likviditou. A hoci je ministerstvo zdravotníctva jej jediným akcionárom, Drucker neplánuje do štátnej poisťovne 150 miliónov naliať jednorazovo ako pôžičku či ako vklad. „Nie som zástanca toho, aby sme priamo intervenovali do VšZP – peňažným vkladom a podobne,“ povedal.

V hre sú akcie aj úver

Situáciu v poisťovni však treba riešiť, o peniazoch rokuje aj s ministerstvom financií. Pre vysokú stratu musela poisťovňa predložiť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj ozdravný plán.

Ako si Drucker predstavuje, že štát poisťovni pomôže? „150 miliónov neznamená, že prídeme a vložíme ich do poisťovne,“ hovorí.

Časť peňazí by podľa neho mohla ísť z vyššieho percenta za poistencov štátu. Drucker už po schválení rozpočtu hovoril, že zdravotníctvo potrebuje viac peňazí.

Je presvedčený, že počas roku 2017 sa bude ešte upravovať, koľko peňazí štát zaplatí za svojich poistencov. „Predpokladám s vysokou pravdepodobnosťou, že to bude musieť byť,“ povedal.

Kedy to bude, ešte nie je jasné, Drucker by to chcel v prvom polroku budúceho roka. O koľko by sa mala zvýšiť suma, ktorá od štátu pôjde na budúci rok do zdravotníctva, povedať nechcel.

Okrem zvýšenia peňazí, ktoré na zdravotníctvo štát zaplatí, Drucker v prípade VšZP uvažuje aj o úvere. Nie je zatiaľ jasné, či by šlo o komerčnú pôžičku, alebo o úver od štátu.

„Časť zo 150 miliónov eur pôjde do sektora za poistencov štátu, časť ako úver, ktorý bude musieť poisťovňa do piatich rokov vrátiť, bude sa s tým musieť vnútorne vyrovnať,“ hovorí minister.

Ak by potrebovala ešte viac peňazí, minister vidí možnosť v tom, že by sa zvýšila hodnota majetku poisťovne. Podľa Druckera by napríklad mohla VšZP získať časť akcií štátnych akciových spoločností, ako je Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb, Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb či Národný ústav srdcových a cievnych chorôb. Tak by sa zvýšila hodnota štátnej poisťovne, aby nemala problém so záporným vlastným imaním.

Štátna poisťovňa na plány ministra reaguje stručne. „Generálny riaditeľ VšZP Miroslav Kočan informoval, že pokiaľ ide o jej dofinancovanie, v hre je viacero možností. Rokovania na túto tému však ešte nie sú uzavreté, preto sú tieto otázky nateraz predčasné. Platobná schopnosť poisťovne nie je ohrozená.“

Chcú aj sami šetriť

Poisťovňa plánuje na budúci rok ušetriť 115 miliónov eur. Najviac chce obmedziť výdavky na lieky – o takmer 40 miliónov eur.

Chce viac nakupovať centrálne, čo znamená, že kúpi lieky za nemocnice a bude žiadať množstevnú zľavu. Už dnes tak nakupuje niektoré drahé lieky. Zameria sa aj na to, koľko liekov pacienti užívajú – plánuje zaviesť elektronický recept.

Poisťovňa chce získať peniaze, celkovo 24 miliónov, na revíznej činnosti – teda na kontrole, či sa niektoré lieky, či vyšetrenia nepredpisujú duplicitne a či nemocnice správne vykazujú výkony. Na výkonoch chce ušetriť takmer 10 miliónov eur.

Plánuje tiež zrušiť zmluvy s niektorými, podľa poisťovne „neefektívnymi“ lekármi. Obavy by mali mať tí, ktorí majú aj iné úväzky – napríklad pracujú vo svojej ambulancii aj v nemocnici.

Koľkých lekárov by sa to malo týkať a ktorých, Kočan nepovedal, budú to ešte analyzovať. „Ak lekár pracuje v nemocnici a na jeden deň si otvorí ambulanciu, tak jej odzmluvnením sa nezníži dostupnosť starostlivosti,“ vysvetľoval, keď predstavil ozdravný plán.

Pri platbe za zdravotnú starostlivosť ide aj o vyšetrenia CT a magnetickú rezonanciu, ktoré sú podľa viacerých porovnaní u nás drahšie ako v zahraničí. Chcú znížiť ceny jednotlivých vyšetrení, Kočan však hovorí, že pacient to nepocíti, lebo so zníženými cenami zvýšili počet vyšetrení o päť percent. Napriek tomu očakáva úsporu 20 miliónov eur.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie