Denník N

Poviedky z roku 2016: The british breakfast

Oslovili sme 12 spisovateľov, aby pre nás napísali poviedky na témy tohto roka. Objavuje sa v nich premiér Fico, minister Kaliňák, dvojica Danko – Bugár, Procházka, ale aj Trump, Babiš či Petra Vlhová. Príjemné čítanie a všetko dobré v roku 2017!

Zolo I.

Štyridsaťdvaročný, chudý, vysoký muž. V minulosti robil atletiku, celkom dobré výsledky mal v behu na päťtisíc metrov. Neboli to svetové časy, ale bol na ne hrdý. 11. júna 2004 skončil na majstrovstvách Slovenska v behu na päťtisíc metrov na treťom mieste s osobným rekordom 14:24,06.

Na druhý deň si v novinách prečítal, že Elvan Abeylegesse 11. júna 2004 v nórskom Bergene zabehla na päťtisíc metrov nový svetový rekord. Turecká bežkyňa dosiahla čas 14:24,68.

Zolo pochopil. Trénerovi oznámil, že končí, bola to jeho posledná súťaž. Odvtedy svojim deťom opakoval, že žil vo svete, v ktorom bol poriadok. „Váš otec nebol síce svetoznámy bežec, ale na päťtisíc metrov mal lepší výsledok ako ženský svetový rekord.“

Na beh však nedokázal zanevrieť. Od 12. júna 2004 každé ráno obehol rybník na konci mesta. Na trať vybiehal vždy o pol siedmej a zakaždým dobehol päť minút po siedmej.

Raz do roka zašiel na niektorú veľkú, európsku atletickú súťaž. Dvakrát bol v Zürichu, okrem toho bol aj v Kodani, Ríme a Paríži a cez víkend sa práve chystal do Londýna na Diamantovú ligu. Na päťtisícmetrový beh bola prihlásená svetová špička a znalci prognózovali, že sa v Londýne zrodí nový svetový rekord.

Zolo na základe čiastkových výsledkov už v polovici behu dokázal povedať, aký bude čas víťaza. Zabehnúť svetový rekord na päťtisíc metrov je jednoduché, vysvetľoval svojmu lekárovi. Bežci musia zabehnúť každú stovku za pätnásť sekúnd. Zabehnúť sto metrov za pätnásť sekúnd nie je veľký kumšt. V takomto tempe sa dá jedno kolo zabehnúť za šesťdesiat sekúnd. Na päťtisíc metrov treba zabehnúť dvanásť a pol kôl, túto trať dobre pripravený, disciplinovaný bežec zvládne presne za dvanásť minút a tridsať sekúnd. Tento čas je dokonca o sedem sekúnd lepší ako aktuálny svetový rekord. Preto hovorievam, že nie sú potrebné špeciálne tréningové tábory, ale disciplína!

Zolo začal chodiť k lekárovi vtedy, keď zmenil profesiu. Dal sa k hasičom a na lekárskej prehliadke vysvitlo, že má zvýšenú hladinu cholesterolu.

Zolo II.

S mladým docentom kliniky sa stretol počas ranného behu. Doktor si zle vyrátal krok a v preliačine si vytkol členok. Zolo ho posadil do svojho auta a zobral do nemocnice. Auto si nechal na nemocničnom parkovisku a zabehol na breh jazera po auto lekára. S malým Polom zaparkoval pred domom, kľúče vhodil do poštovej schránky, zabehol na kliniku, nasadol do vlastného auta a odišiel do práce.

Poviedky z roku 2016:

Bonus: Tomáš Janovic: Smutné anekdoty

Dodo I.

Od raňajšieho vystúpenia cítim tlak na hrudníku. Už pri prvých vetách som videl na tvárach ironické úsmevy, ktoré tak dôverne poznám. Dávnejšie som si všimol, že keď začnem hovoriť, niekoľko starších kolegov sa pousmeje, stretnú sa im pohľady a začnú sa rozprávať.

Spočiatku ma to veľmi rozrušilo a začal som hovoriť hlasnejšie. Keď si všimli moje rozpaky, na chvíľu rozhovor prerušili a s posmeľujúcim výrazom v tvári sa obrátili smerom ku mne. No len čo som pokračoval v prednáške, opäť sa obrátili k sebe a trkotali ďalej. Mladší kolegovia si dokonca vytiahli aj noviny a začali čítať. Sem-tam na mňa mrkli a na tvárach mali rovnaký úškľabok, aký sprevádzal aj moju dnešnú reč.

Judit ma vždy prosila, aby som sa nenechal vyviesť z miery. Nelapaj po vzduchu a nezačni rapotať. Zhlboka dýchaj a rozprávaj pomaly, jasne artikuluj!

Posledné vety som predniesol už slabikujúc: nepotrebujeme lieky, ale adekvátne stravovanie. Keď si každé ráno dáme praženicu z dvoch vajíčok, problémy pominú a hladina cholesterolu sa znormalizuje. Nebudú potrebné drahé lieky. V diskusii po prednáške nezaznela nijaká otázka, ani poznámka. Zdvorilo mi zatlieskali a hotovo.

Počas prestávky sa kolegovia vrhli na švédske stoly. Starý profesor si naraz vzal dva taniere. Na jeden si dal zapekanú brokolicu s vajíčkami a kaviárom, k nej talianske krevety a kuriatka plnené baklažánovým krémom, celé to polial krémom zabaione. Na druhý tanier si dal žerbó a veterník s kaviárom, na zákusky si dal tapiokový puding s kokosovým mliekom a pomarančovú šťavu.

Keď ma uvidel, žmurkol na mňa: Pán kolega, zrejme takúto diétu odporúčate svojim pacientom namiesto „hrozne drahých“ liekov. Viete, z vás už zďaleka kričí, že ste študovali na Columbii. Máte plno originálnych nápadov a neortodoxných predstáv. My si doma postačíme s fluvastatínom, lovastatínom, pravastatínom, simvastatínom a rosuvastatínom. Vy chcete všetky problémy lekárskej vedy vyriešiť praženicou z dvoch vajíčok. Dajte si pozor! Raz vás nespokojný pacient zažaluje, potom môžete pred súdom vysvetľovať svoje názory na vajíčka a hypercholesterolémiu.

Judit I.

Odkedy sa vrátila z Ameriky, niečo sa v nej zlomilo. Predtým bola veľká bojovníčka, ktorá dokázala nielen udrieť, ale aj znášať údery. Teraz je z nej urážlivá mimóza, ktorej sa človek už nemôže ani nič opýtať, lebo aj nevinnú otázku považuje na útok.

Dodo II.

Nie sú nevinné otázky. Fakt ma chcú zničiť. Ich výsmech znesiem a chápem aj ich závisť. No nemôžeš odo mňa čakať, že si poslušne položím hlavu pod gilotínu.

Všetci dúfali, že zostanem v Amerike. Viem, že aj ty si chcela, aby sme tam zostali. Na Columbii ma slušne prijali a kvitovali moje vedomosti. Raz som sa profesorovi posťažoval, že po jednej prednáške sa vyše hodiny diskutovalo. Kolegovia sa zadrapovali do každého môjho tvrdenia, dokonca polemizovali aj s mojimi otázkami. Profesor mi odpovedal, že to znamená, že ma berú vážne.

Sú to erudovaní odborníci, ktorí vám otázkami a poznámkami chcú pomôcť. Keby ste rozprávali nezmysly, tak vám zdvorilo zatlieskajú a bez slova odídu domov.

Večer som ti o tom porozprával. Položila si mi ruku na plece a povedala, že keď mám na Columbii väčšie možnosti ako doma, tak zostaňme.

Chytil som ťa za ruku a odpovedal, že by som rád zostal, ale doma ma potrebujú ešte viac. Obaja sme vedeli, že klamem. Do New Yorku som odišiel s cieľom urobiť si PhD. a veril som, že s vedeckým titulom z USA bude doma moja cesta k hviezdam ľahšia. Lebo vždy som túžil vystúpiť hore, až k hviezdam.

Veľa som sa naháňal a mnohého som sa vzdal. Po nociach som študoval odborné časopisy, a keď niekde vyšiel článok o hypercholesterolémii, na druhý deň som o ňom už vedel. Keď sa ma pýtali, prečo sa tak naháňam, odpovedal som, že to budem ja, kto vyčistí Augiášov chliev.

Neznášali ma ako malomocného. Z kliniky ma vyhodiť nevedeli, lebo ma chránili moji pacienti a výsledky. Prednášal som na každom významnom kongrese, moje publikácie poznali po celej Európe. Ešte aj starý profesor si nasadil úsmev, keď sa so mnou rozprával. Všetci sa so mnou zhovárali úctivo a zdvorilo. Pritom striehli na to, kedy mi môžu vykrútiť krk.

Judit II.

Matka povedala, že má chudera ťažkú náturu. Rozhodol som sa, že ju naučím naozaj milovať. No nikdy sa mi neoddala. Celý život bola nedôverčivá. Bola zdržanlivá a ambiciózna. Egoistická a bezbranná. Rojčivá racionalistka. Keď sa bojí, tak je arogantná, keď je v úzkych, tak sa vyhráža, keď má pravdu, tak sa stiahne. Vždy túžila k niekomu patriť. No nikoho k sebe nepustila. Mala len nepriateľov a spolubojovníkov. Zolo bol jej jediný priateľ.

A Zolo včera v noci zomrel. Chystal sa do Londýna na Diamantovú ligu. Ráno pocítil silný tlak na hrudníku, preto zašiel za Dodom. Všetky výsledky boli negatívne. Podľa Doda mal EKG ako osemnásťročný mladík. Vysoká bola len hladina cholesterolu.

Dodo poobede urobil ešte jedno záťažové EKG, potom mávol rukou: Všetko je v poriadku, môžeš ísť. Vysoká hladina cholesterolu je u vás rodinná anamnéza. Keď budeš v Londýne, daj si každé ráno praženicu z dvoch vajec so slaninou. Vieš, british breakfast.

Včera dal výpoveď. Teraz sedí pred Zolovou fotografiou. Teraz som ho videl prvýkrát plakať. Jeho kolegovia by iste povedali, že plače nad sebou. No mňa zaujíma len to, že konečne plače.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre, Kultúra

Teraz najčítanejšie