Denník N

Dva roky po únose v Pakistane sú Češky stále nezvestné

Unesené Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová.
Unesené Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová.

Antóniu Chrásteckú a Hanu Humpálovú uniesla skupina desiatich únoscov po tom, čo v marci roku 2013 prekročili hranice Pakistanu s cieľom dostať sa do Indie.

Ak by cesta mikrobusom cez nebezpečnú hranicu prešla bez problémov, dnes by české turistky spomínali na dobrodružnú dovolenku na Blízkom východe. Do Indie, cieľovej destinácie, kde chceli stráviť dva mesiace, sa však nakoniec nedostali. Odvážne cestovateľky na prejazde cez hranice Iránu a Pakistanu skončili v rukách únoscov, ktorí ich dodnes neprepustili. Ich osud je nejasný a úrady o pátraní mlčia, aby zachovali bezpečnosť žien. Od marca 2013 už uplynuli dva roky, ale Hana Humpálová a Antónia Chrástecká ešte stále nie sú doma.

Zmizli v pustatine

Rovnako české, ako aj pakistanské úrady o ženách nemajú žiadne informácie okrem tých, ktoré im poskytli samotní únoscovia. Zverejnili dve videá, v ktorých Češky hovoria o tom, čo sa s nimi deje a čo sa má stať, aby ich pustili.

Podľa prvého zverejneného záznamu, na ktorom sú ešte spolu a pôsobia zdravo, je ich únos pravdepodobne spojený s Al-Káidou. Hovoria o tom, aby americké úrady prepustili neurologičku Áfíu Siddíkíovú, ktorá pre Al-Káidu vyvíjala zbrane masového ničenia, a až do roku 2010, keď ju odsúdili na 86 rokov väzenia, bola na siedmom mieste zoznamu najnebezpečnejších teroristov, ktorých chce USA zatknúť.

V automatickom príhovore únoscovia využili turistky, aby apelovali na Západ, ktorý by mal uznať svoju vinu a prijať fakt, že moslimské ženy utláča a neuznáva ich práva.

Prvé video vyšlo na facebooku v júni roku 2013, ďalšie dostali rodiny obetí v auguste 2013. Odvtedy sa o unesenej dvojici priateliek nič nedostalo na verejnosť, napriek tomu, že v poslednom videu pôsobili evidentne zlomene, boli schudnuté a sťažovali sa na zlý zdravotný stav, s akým určite dlho neprežijú.

Vtedy boli už od seba oddelené a jedna o druhej nemala žiadne správy. Vo videu poslali rodinám inštrukcie k pohrebu a rozlúčili sa. To, či sú stále nažive, však úrady nevedia, a pátranie pokračuje.

České turistky boli unesené 13. marca 2013 v provincii Balúčistán, v hornatej oblasti pustej, drsnej prírody. Práve tá, napriek tomu, že je prázdna, veľmi komplikuje hľadanie. Policajti tvrdia, že v stolových horách okolo výšin sú poskrývané tábory Talibanu a Češky by mohli byť kdekoľvek. „Je to pustá zem, veľmi hornatá. Je to ťažký terén. Američanom trvalo desať rokov, kým tam našli Usámu bin Ládina,“ povedal pre ČTK pakistanský policajný dôstojník, ktorý v minulosti pracoval pre pakistanské tajné služby a svoje meno nechce zverejniť.

Môžu byť v Afganistane

Riaditeľ Národného úradu pre krízové situácie v Pakistane Sáud Azíz tento týždeň uviedol, že pakistanské úrady majú podozrenie, že by dievčatá mohli byť v Afganistane, a Kábul budú žiadať o pomoc pri pátraní.

Novinár Vahíd Chalfe z pakistanského denníka Dawn je presvedčený o tom, že s únosom je prepojená Al-Káida.  „Možno boli unesené z iného dôvodu, ale podľa mňa sa dostali do rúk ľudí, ktorí sú priamo napojení na Al-Káidu. Mohol ich uniesť napríklad Taliban, ktorý ich potom predal Al-Káide,“  uvažuje aj na základe znalosti prostredia Balúčistanu a teroristických skupín, ktoré v horách operujú.

To, že prípad sprevádza už druhý rok ticha, je podozrivé aj podľa Chalfeho, aj podľa policajného dôstojníka. Policajt hovorí o tom, že ak by chceli únoscovia výkupné, tak si ho vypýtajú, ale to je otázkou pár mesiacov a nie rokov. Jeho slová potvrdzuje aj Vahíd Chalfe. „Je to veľmi neobvyklé. Možno sa dostali do rúk niekoho, kto ich chcel posunúť ozbrojenej skupine, ale potom sa muselo niečo stať, pretože je okolo toho úplné ticho.“

Únosov v Pakistane je menej

Prípad je v súčasnom kontexte výrazný aj preto, že počet únosov v Pakistane výrazne klesol, odkedy sa afgánska vláda pokúša rokovať s islamskými fundamentalistami a utišuje tak roky trvajúci vojenský konflikt.

Taliban má teda menej dôvodov nevinných ľudí zneužívať na vymáhanie svojich cieľov.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvnil klesajúcu krivku únosov v Pakistane, je priamoúmerný pokles turizmu v krajine, spätý s ohrozením, ktoré tam na cestujúcich číha. To turistov odrádza a tých, ktorí sa krajinu predsa rozhodnú navštíviť, nabáda k vyššej opatrnosti.

Turisti v Pakistane sa určite vyhýbajú oblastiam, ako je Balúčistán, pohybujú sa s ozbrojenou ochrankou a putujú z jednej policajne strážnej stanice na druhú.

Ozbrojený policajt mimochodom sprevádzal aj dve Češky v roku 2013. Uniesli ho spolu s nimi a neskôr ho neozbrojeného prepustili na slobodu.

Úrady o pátraní mlčia

České úrady v záujme zachovania bezpečnosti Antónie a Hany prípad priamo nekomentujú, o podrobnostiach pátrania nehovoria.

Jedným z najvýraznejších verejných komentárov bol výrok prezidenta Miloša Zemana z októbra 2013, ktorý prezradil, že pobyt Češiek odhadujú niekde na hranici Pakistanu a Afganistanu.

Podľa bývalého náčelníka českých Vojenských zpravodajských služeb Andora Šándora je neuvážené hovoriť o prípadoch, ako je tento, čokoľvek na verejnosti.

,,Môže dôjsť k nejakej dezinterpretácii. Ľudia, ktorí Češky držia, síce žijú v podmienkach, ktoré sa nám zdajú byť trochu necivilizované, ale majú internet a tak aj možnosť sledovať vyjadrenia po celom svete. A určite to aj robia,“ povedal pre idnes.cz

Ani Ministerstvo zahraničných vecí ČR, či premiér Jiří Rusnok  vtedy prezidentov výrok nekomentovali a potvrdili, že pátranie podlieha taktike mlčanlivosti.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie