Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Najvyšší most v Číne, národné pamiatky v USA aj účinná vakcína proti ebole. Také boli dobré správy zo sveta. Na Slovensku prebiehajú zbierky pre deti, ktoré chcú študovať.

1. Obama rozšíril národné pamiatky

Americký prezident Barack Obama vyhlásil za národnú pamiatku viac ako 6-tisíc štvorcových kilometrov federálnej pôdy v štátoch Utah a Nevada. Cieľom nariadenia je zabrániť ťažbe surovín na územiach indiánskych pamiatok.

„Tieto kroky prispejú k ochrane kultúrneho dedičstva a zabezpečia, že budúce generácie si užijú a ocenia tieto scénické a historické oblasti,“ povedal podľa New York Timesu Obama, ktorý vyhlásil za chránenú oblasť okolie prírodných útvarov Bears Ears Buttes v štáte Utah a oblasť Gold Butte neďaleko Las Vegas.

Chránená oblasť Gold Butte neďaleko Las Vegas. Foto – TASR/AP
Chránená oblasť Gold Butte neďaleko Las Vegas. Foto – TASR/AP

2. V Číne postavili najvyšší most na svete

Na juhozápade Číny otvorili pre dopravu najvyšší most na svete. Most Pej-pchan-ťiang, ktorý má štyri jazdné pruhy, postavili nad riečnym kaňonom Ni-čou vo výške 565 metrov, čo zodpovedá 200-poschodovej budove.

Jeho výstavba trvala tri roky a stála miliardu jüanov (okolo 138 miliónov eur). Most je dlhý 1,34 kilometra a skráti cestu medzi dvoma mestami zo štyroch na jednu hodinu.

3. Vakcína proti ebole je účinná

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že vakcína proti vírusu ebola funguje. Klinické testy preukázali jej  maximálnu účinnosť. Vakcínu testovali na pacientoch v Guinei, ktorým sa po 10 dňoch od jej podania neobjavili žiadne príznaky eboly.

„Hoci tieto presvedčivé výsledky prichádzajú pre obete pandémie neskoro, ukazujú nám, že na ďalšiu epidémiu už budeme pripravení,“ povedala podľa Guardianu Marie-Paul Kienyová z WHO.

Lekári čakajú pred vchodom nemocnice na príjem pacientov nakazených vírusom ebola v Conakry. Foto – TASR/AP
Lekári čakajú pred vchodom nemocnice na príjem pacientov nakazených vírusom ebola v Conakry. Foto – TASR/AP

4. Skákajúci robot môže zachraňovať po zemetrasení

Vedci na kalifornskej univerzite Berkeley vyvinuli malého robota, ktorý môže skákať do vzduchu, odrážať sa od steny alebo viackrát kolmo vyskočiť – robot s menom Salto vyskočí päťkrát za štyri sekundy.

„Salto nie je úžasný len pre to, že môže urobiť veľké skoky do výšky jedného metra. Keď raz vyskočí, môže vyskočiť znovu,“ povedal Duncan Haldane z výskumného tímu. Práve táto vlastnosť sa podľa vedcov môže v budúcnosti využiť pri záchranných akciách a pátraní po preživších pod troskami po zemetrasení.

5. Študenti zbierajú peniaze, aby zaplatili školu iným

Žiaci súkromného Bilinguálneho gymnázia C. S. Lewisa v Bratislave využívajú svoje schopnosti pre rovesníkov, ktorí nemajú peniaze na štúdium na súkromnej škole. Niektorí doučujú, iní hrajú na hudobnom nástroji.

„Snažíme sa zarábať peniaze prostredníctvom toho, čo vieme robiť,“ vysvetlil pre aktuality.sk 16-ročný študent Daniel Skala.

„Výťažok dávame na sociálne štipendium pre našich budúcich spolužiakov, ktorí si nemôžu dovoliť u nás študovať pre financie. Máme v pláne, že budeme brať ľudí, ktorí sú sociálne alebo zdravotne znevýhodnení a nemôžu si dovoliť súkromnú školu.“

So spolužiakmi chce do budúceho školského roku vyzbierať 22-tisíc eur, a teda sumu na dve štipendiá. Zatiaľ sa im podarilo vyzbierať okolo šesťtisíc eur.

Ilustračné foto - tasr/ap
Ilustračné foto – TASR/AP

6. Koledníci pomáhajú deťom z rozvojových krajín

Koledníci Dobrej noviny zbierali tento rok peniaze pre postihnuté deti v Etiópii. Iniciatíva Dobrej noviny funguje na Slovensku už 22 rokov a odvtedy podporila rozličné projekty vo svete.

„Minulý rok sme zbierali peniaze na výstavbu studne v Keni, v suchej oblasti, aby ľudia mali pre seba aj pre dobytok prístup k čistej vode,“ vysvetlil pre RTVS Marián Čaučík, organizátor Dobrej noviny. Časť zbierky putovala tiež do nemocnice v Sudáne a detského domova Jána Pavla II. v Keni, ktorý je jediným takýmto zariadením pre postihnuté deti.

Koledníkov Dobrej noviny prijal aj prezident Andrej Kiska. Foto – TASR
Koledníkov Dobrej noviny prijal aj prezident Andrej Kiska. Foto – TASR

7. Kaštieľ Betliar znovu otvorili

Od 27. decembra je znovu otvorený kaštieľ Betliar. Kaštieľ na juhovýchodnom Slovensku bol zatvorený pre údržbu a zmeny v expozíciách. Pribudlo v nich viac ako stovka predmetov rodiny Andrássyovcov.

„Návštevníci sa môžu tešiť na zreinštalovaný kabinet rarít, kde uvidia doteraz nikdy nevystavované vzácnosti z pôvodných zbierok Andrássyovcov, jednu z najväčších kúpeľní, detskú izbu a galériu starých majstrov, kde budú vystavené najhodnotnejšie výtvarné diela andrássyovskej rodiny,“ povedala pre TASR Judita Krajčiová zo Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar.

„Pridali sme do expozície viac ako 100 nových predmetov z našich depozitárov.“

Kaštieľ Betliar. Foto – Archív TASR
Kaštieľ Betliar. Foto – archív TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie