Denník N

Americké vrtuľníky Black Hawk lietajú na Slovensku (+foto)

Americký vrtuľník Black Hawk na Lešti. Foto – TASR
Americký vrtuľník Black Hawk na Lešti. Foto – TASR

Slovenskí vojaci zo špeciálnych jednotiek cvičia spolu s Američanmi v Lešti. Prvý raz doviezli aj legendárne vrtuľníky Black Hawk.

Objavil sa nad vojenským výcvikovým strediskom v Lešti. Pilot amerického vrtuľníka Black Hawk pribrzdil v ostrom uhle približne 70 stupňov neďaleko železničnej stanice, vyrovnal a zavesil sa vo vzduchu.

Osem špeciálne vycvičených vojakov zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia za niekoľko desiatok sekúnd sa zlanilo na zem a blížilo sa ku stanici. Na druhej strane už boli pripravení ich kolegovia z amerických špeciálnych jednotiek.

Star Dust

Scenár slovensko-amerického cvičenia opísal veliteľ špeciálnych jednotiek Ľubomír Šebo, ktorý absolvoval niekoľko študijných pobytov v USA. Hneď v úvode si pochvaľoval cvičenia s Američanmi.

slovenskí vojaci
V Lešti je americká 10. skupina špeciálnych síl a náš 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Foto – TASR

„Naše špeciálne jednotky dlhodobo spolupracujú aj v Afganistane. Používame tam aj americké vrtuľníky, ktoré prvý raz cvičia aj u nás. Je to pre nás veľké plus,“ hovorí.

Spravodajské jednotky zachytili informáciu, že z územia nestabilného susedného štátu Únie, na mape zobrazeného v miestach štátov bývalého Sovietskeho zväzu, chcú prepašovať nebezpečné látky pre teroristov. Pašeráci a obchodníci sa mali stretnúť na železničnej stanici.

Úlohou útočných jednotiek bolo vytypovať teroristov, eliminovať ich a zároveň neohroziť civilov na stanici.

Americký Black Hawk. Foto - TASR
Americký Black Hawk. Foto – TASR

 

Pavel Macko, druhý zástupca náčelníka generálneho štábu a supervízor slovenských špeciálnych jednotiek, pozorne sledoval akciu a komentoval, ako to vyzerá pri skutočných zásahoch.

„Toto je nácvik operácie, ktorá ešte len príde,“ vraví.

Špeciálne jednotky si zásah najprv vyskúšajú a precvičia najmä v citlivých prípadoch, kde sú napríklad aj civilisti. Cvičia aj desiatky kilometrov od plánovaného zásahu, až potom idú do ostrej akcie. V reálnej situácii by elitné jednotky vysadili podstatne ďalej od železničnej stanice.

„Musia byť pripravení na sto percent,“ dodáva Macko.

Pavel Macko nastúpil po štúdiu na amerických univerzitách do veliteľských pozícií armád NATO v Holandsku, Nemecku a  Poľsku. V Afganistane sa dostal na post náčelníka štábu riadenia a koordinácie operácií v hlavnom veliteľstve ISAF v Kábule.

Armáda oficiálne zdôrazňuje, že cvičenie nemá súvis s konfliktom na Ukrajine. Viacerí experti sa však zhodujú, že prítomnosť amerických vojakov u suseda Ukrajiny nie je náhoda.

slovenskí vojaci
vrtu¾ník UH-60 Black Hawk
Foto – TASR

Black Hawky prvý raz v Lešti

Black Hawky by vyhovovali podľa odborníkov potrebám špeciálnych jednotiek. Sú tiché, rýchle a spoľahlivé, zhodnotili vrtuľníky ľudia z velenia. Dodali však, že stále sú len dopravným prostriedkom. Deväťdesiat percent úspechu sú podľa ich názoru kvalitné spravodajské informácie, taktika a dobre vycvičené jednotky.

Norman Scharpf z americkeho veľvyslanectva na Slovensku zasa pochvaly vrátil a hovoril, že cvičisko v Lešti ponúka vojakom cvičenie v reálnych podmienkach.

„Výhodou je, že sme priviezli štyri vrtuľníky Black Hawk, čo dáva možnosť slovenským partnerom trénovať s nimi a rozmýšľať nad tým, ako by ich mohla slovenská armáda integrovať do výzbroje,“ povedal výbornou slovenčinou Scharpf, zástupca amerického veľvyslanca na Slovensku.

Minister obrany Martin Glváč (Smer) avizoval začiatkom roku záujem Slovenska nakúpiť deväť vrtuľníkov Sikorski Black Hawk za cenu do 300 miliónov eur. Stroje použila americká armáda pri všetkých významných vojenských operáciách posledných desaťročí, vrátane úspešnej likvidácie Usámu bin Ládina. V slovenskej armáde by mali postupne nahradiť sovietske vrtuľníky Mi-17.

Foto - TASR
Foto – TASR

Špeciálne jednotky pripravené na boj

Cvičenie Star Dust je súčasťou dlhodobej niekoľkoročnej prípravy špeciálnych jednotiek na certifikáciu, ktorá bude koncom tohto roku.

Certifikáciu robí slovenský nezávislý odborný certifikačný tím za účasti medzinárodných pozorovateľov, ktorí dohliadajú na plnenie štandardov NATO.

„Dobrým testom, ale aj získaním skúseností bolo nasadenie v Afganistane. Aj toto cvičenie je o vzájomnej výmene skúseností,“ hovorí generál Macko.

Cvičenie v Lešti absolvuje 159 špeciánych vojakov, z toho vyše sto Američanov. Zamerané je na taktiku v boji proti terorizmu a proti pašovaniu nebezpečných materiálov cez hranice Európskej únie.

slovenskí americkí vojaci
Foto – TASR

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie