Denník N

Čarnogurského spoločnosť hľadala najväčších rusofóbov

Rusov a Rusko mal vždy rád. Foto – TASR
Rusov a Rusko mal vždy rád. Foto – TASR

Slovensko-ruská spoločnosť urobila anketu, ktorej výsledkom je zoznam najcitovanejších analytikov, prezidenta, ministra zahraničia aj novinárov a médií.

Občianske združenie bývalého premiéra Jána Čarnogurského hľadalo medzi svojimi priaznivcami odpoveď, kto je „najhorší rusofób na Slovensku“, a preto usporiadalo na svojom webe anketu so šiestimi kategóriami, o ktorých víťazoch rozhodovali návštevníci webu.

Anketa trvala tri týždne a skončila sa „víťazstvom“ jedného z najväčších slovenských odborníkov na Rusko a Ukrajinu Alexandra Dulebu v kategórii „fyzické osoby“, prezidenta Andreja Kisku medzi politikmi, Štefana Hríba medzi novinármi, Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku medzi inštitúciami, SDKÚ medzi stranami a denníka SME medzi médiami. Okrem nich je v trojiciach najhorších rusofóbov aj minister zahraničia Miroslav Lajčák či verejnoprávna RTVS.

Čarnogurského otázky Denníka N na anketu prekvapili. „V čom je problém?“ pýtal sa. „Veď to bolo hlasovanie. Nevidím v tom problém. Nikto nebol označený. Bolo to voľné hlasovanie čitateľov toho webu.“

Kto zo spoločnosti anketu vymyslel, povedať nevedel. Podľa Čarnogurského nikomu pre anketu nič nehrozí.

Preberanie ruských vzorcov

„Nechávam to na svedomí pána Čarnogurského, ktorý ako disident bojoval za slobodu. Prepožičal sa na používanie najhorších propagandistických metód súčasného ruského štátu tu na Slovensku,“ hovorí prezident Inštitútu pre verejné otázky a znalec ruskej politiky Grigorij Mesežnikov.

Podľa analytika je škandál, že spoločnosť, ktorá sa hlási k rusko-slovenskému priateľstvu, známkuje postoje rôznych ľudí k politickým otázkam a zaraďuje ich do pozície rusofóbov.

„Je to prevzatie takýchto vzorcov z Ruska a ich aplikovanie u nás. Je to vyhlasovanie verejných nepriateľov,“ hovorí Mesežnikov o ankete.

Sám má s označovaním skúsenosť. Pred niekoľkými rokmi ho za nepriateľa označil jeden z neonacistických webov a potom ho v centre Bratislavy napadol opitý pravicový extrémista.

Analytik si nemyslí, že by zverejňovanie zoznamov nepriateľov malo na Slovákov podobný vplyv ako na Rusov. V Rusku napríklad „nepriateľov národa“ zverejňovali aj na bilbordoch, medzi nimi napríklad aj zavraždeného Borisa Nemcova.

Na Slovensku pôsobí viacero spolkov priateľstva či spolupráce s iným krajinami. Podobné ankety však nevyhlasujú.

rusi
Z webu Jána Čarnogurského. Slovensko je podľa neho tradične rusofilné.

Putin je fajn

Čarnogurský je jediným slovenským členom Valdajského klubu, ktorý zvoláva prezident Vladimir Putin, aby s ním preberal dôležité otázky, ktoré sa týkajú Ruska.

Členovia klubu s ruským prezidentom zvyknú povečerať. Expremiér a zakladateľ KDH sa o Putinovi vyjadruje ako o „fajn človeku“.

Web spoločnosti cituje hlavne oficiálne stanoviská ruského ministerstva zahraničia a prokremeľské médiá. „Partnermi“ spoločnosti sú ruská štátna tlačová agentúra Ria Novosti a štátny rozhlas Hlas Ruska.

Sídli na adrese advokátskej kancelárie Čarnogurského a kontaktné číslo na spoločnosť je aj číslom na jeho sekretárku.

O tom, v akom vzťahu je spoločnosť s ruskými oficiálnymi kruhmi, môže hovoriť to, že Vyhlásenie Slovensko-ruskej spoločnosti k výrokom prezidenta Andreja Kisku v Kyjeve rozposiela vo svojom newsletteri odberateľom ruská ambasáda v Bratislave.

Čarnogurský vo vyhlásení tvrdil, že Kiska slovami o nepochybnej ruskej účasti na ukrajinskom konflikte poškodil záujmy Slovenskej republiky. Iné ambasády vo svojich newsletteroch zvyčajne posielajú oficiálne stanoviská predstaviteľov svojich ministerstiev.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie