Denník N

Čo sa stane v roku 2017 (predpovede Denníka N)

Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.
Shooty: Vytrvalci, 5. septembra 2016.

Rok 2016 pre brexit a americké voľby nedopadol pre prognostikov dobre. Aký bude ďalší rok? Porazí Mičev Kotlebu? Stane sa Merkelová znovu kancelárkou? Budeme sa tešiť z úspechov Sagana? Tu sú tipy Denníka N.

SLOVENSKO:

1. Kaliňák neodíde

Hoci aj časť koalície bude ďalej opakovať, že kauza Bašternák je problém, minister zostane ministrom. Z jeho pohľadu to najhoršie už zrejme prehrmelo, a preto nebude chcieť opustiť post s obrovským vplyvom na fungovanie bezpečnostných zložiek štátu.

2. Koalícia vydrží

Zdrojom napätia vnútri koalície budú kauzy a boje o sféry vplyvu. Pri klesajúcich preferenciách Smeru a rastúcich percentách SNS bude pravdepodobne pokračovať rast Andrejovho Dankovho sebavedomia. Prejaví sa to zápasom o RTVS, ktorý sa môže skončiť odchodom Václava Miku, no ani to nebude dôvod na rozpad koalície.

3. Kotleba prehrá voľby

V novom roku budú len jedny voľby – župné–, a zrejme budú prvýkrát jednokolové. Najsledovanejší bude banskobystrický súboj Mariana Kotlebu a Stanislava Mičeva, ktorý Kotleba prehrá. Tradične pravicovú Bratislavskú župu by zasa mohol ovládnuť ľavičiar s podporou Fica Milan Ftáčnik.

4. Smer pritvrdí proti Rómom

Po rečiach Roberta Fica o konci politickej korektnosti bude Smer potrebovať ukázať silu, pracovať na novom vinníkovi, keď už utečenci nefungujú, a pošle do rómskych osád kukláčov. Bude sa to snažiť obhájiť nepresnými štatistikami o kriminalite, ale obeťou budú často úplne nevinní, údery obuškov sa ujdú aj deťom. Minister práce Ján Richter príde s novými trestami pre dlhodobo nezamestnaných, štát im siahne na dávky.

5. Kiska ešte nezaloží stranu

Projekt Toska Richarda Rybníčka sa ešte nerozbehol, a ak nezíska ďalšie výrazné tváre, nie je jasné, či sa vôbec rozbehne. Ľudia z projektu Progresívne Slovensko okolo Ivana Štefunka sú k založeniu strany najbližšie a oznámenie, že do toho natvrdo idú, je zrejme blízko. Prezident Andrej Kiska sa však tento rok ešte nerozhodne, či sa aj on zapojí do straníckej politiky.

SVET:

1. Merkelová bude znova kancelárkou

Víťazom nemeckých parlamentných volieb na jeseň bude CDU Angely Merkelovej. No za víťaza sa bude môcť považovať aj populistická Alternatíva za Nemecko. Tá získa až 20 percent hlasov (momentálne v prieskumoch má 15), a nie je vylúčené, že sa stane druhou najsilnejšou stranou. Ani táto podpora však nezmení nič na tom, že Angela Merkelová bude aj naďalej kancelárkou, po dlhších rokovaniach znova vznikne koalícia so socialistami.

2. Briti schvália brexit

Bude okolo toho ešte veľa diskusií, ale Briti to napokon schvália. V oboch komorách parlamentu zahlasujú za aktiváciu článku 50, čím dostanú dva roky, aby vyrokovali podmienky odchodu z Európskej únie. Napriek varovaniam niektorých ekonómov, ako to ovplyvní ekonomiku krajiny, si netrúfnu ignorovať názor 17 miliónov voličov. Otázne je, aký vzťah vyrokujú s Európskou úniou. Nečaká sa, že by britská premiérka Theresa Mayová chcela svoje rozhodnutia potvrdiť predčasnými voľbami.

3. Le Penová prehrá s Fillonom

Na jar sa vo Francúzsku uskutočnia prezidentské voľby a Marine Le Penová nikdy nebola tak blízko prezidentského paláca. Napriek tomu, že v Británii a Amerike v roku 2016 vyhrali populisti, vo Francúzsku sa to nestane. Francúzi si zvolia Francoisa Fillona, ktorý v druhom kole porazí práve Le Penovú, hoci relatívne tesne. Kandidáti mainstreamových strán sa po brexite a Trumpovi v kampani poučia, rovnako sa zmobilizujú aj voliči, ktorí nesúhlasia s Le Penovou. Dokázali to už v decembri Rakúšania v prezidentských voľbách.

4. Menej utečencov, ale asi viac teroru

Konflikt v Sýrii sa nevyrieši, a tak bude príval utečencov (nielen zo Sýrie) smerovať do Európy aj naďalej, no bude ich menej ako v roku 2016. Islamský štát bude pod tlakom v Iraku aj v Sýrii. V Iraku koalícia dobyje Mosul a fakticky Dáiš v tomto štáte skončí. Čím však bude pod väčším tlakom na bojisku, tým viac sa bude snažiť ukázať svoju silu teroristickými útokmi v Európe.

5. Trump už veľmi neprekvapí

Predvídať kroky nepredvídateľného miliardára, ktorý už veľakrát pragmaticky zmenil názor, je ťažké. V januári sa stane 45. americkým prezidentom a bude sa snažiť presadiť hlavné tézy z kampane, aj keď nie v takej extrémnej podobe, akú mali pred voľbami. Múr medzi Mexikom a USA Trump stavať nebude, ani nevyhostí toľko imigrantov, ako vravel. Potvrdí svoj tvrdý postoj k obchodným dohodám. Neschváli sa TPP s Áziou, nevyrokuje TTIP s Európou a možno otvorí aj dohodu NAFTA s Mexikom, ako to sľuboval.

EKONOMIKA:

1. Štát zlepší nákupy IT

Odkedy sa vicepremiér Peter Pellegrini obklopil ľuďmi zo súkromnej sféry a pritvrdila sa verejná kontrola (Slovensko.digital), zvýšila sa šanca, že štát bude kupovať IT zodpovednejšie, než bolo zvykom. O mnohých nákupoch sa už verejne debatuje, no tlak zabehnutých dodávateľov zarábať na dodatkoch k zmluvám bude stále veľký. Pellegrinimu sa nepodarí ustrážiť ani celé eurofondy, úspešnejší bude pri tých, ktoré majú zefektívniť verejnú správu a zverejňujú sa už aj ich reformné zámery.

2. Drucker pomení šéfov nemocníc

Budúci rok bude pre ministra Tomáša Druckera kľúčový. Vymení viacerých šéfov štátnych nemocníc, čo nebude najmä v Smere vnímané dobre. Zhorší sa aj jeho vnímanie verejnosťou, lebo zavedie poplatky v ambulanciách a zruší viaceré pohotovosti. Okrem toho si bude musieť dupnúť u ministra financií Petra Kažimíra, lebo s tým, čo mu priklepol v rozpočte, nebude môcť riešiť veľké problémy štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne ani zadlžených nemocníc. Aby aspoň niekoho upokojil, posunie minister termín zavedenia elektronizácie zdravotníctva. Do nej by mali byť v roku 2018 zapojení všetci lekári, ambulancie aj nemocnice.

3. Reforma školstva nebude

Minister Peter Plavčan síce hovorí, že pripravuje najväčšiu reformu za 25 rokov, ale ani budúci rok to tak vyzerať nebude. Po tom, čo predstavil koncepcie, sa k reálnym zmenám nedostane. Prezident Andrej Kiska ho bude ešte ostrejšie kritizovať za nečinnosť. Miesto SNS sa do školstva bude viac starať Smer, ktorý krajom vezme práva rozhodovať o niektorých stredných školách. Výraznejšie sa začnú ozývať aj kvalitné vysoké školy ako Univerzita Komenského či Slovenská technická univerzita, ktoré budú žiadať, aby sa zmenilo financovanie a aby dostávali omnoho viac peňazí ako menej úspešné školy. Protesty učiteľov už pokračovať nebudú.

4. Nebude rásť nezamestnanosť

Nezamestnanosť bude už stabilne pod deviatimi percentami, čo je na Slovensku úroveň, pri ktorej sú už ďalšie poklesy len veľmi ťažké. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter sa tak na tlačovkách už nebude chváliť tým, o koľko klesol počet nezamestnaných, ale koľko ľudí si našlo prácu spomedzi dlhodobo nezamestnaných. Ak sa mu to totiž nebude dariť, len ťažko bude vysvetľovať firmám, že brzdí pracovné povolenia pre ľudí z Ukrajiny a Balkánu.

5. Postavia najdrahší obchvat

Projekt Martina Filka Hodnota za peniaze zažije na jar najtvrdšiu skúšku autority. Tím z ministerstva financií sa pokúsi pritlačiť na ministra dopravy, aby sa prvá časť prešovského obchvatu stavala aspoň o tretinu lacnejšie, ako je predpokladaných 350 miliónov eur. Tento odhad ceny urobil v prepočte na kilometer z krátkeho úseku diaľnice zatiaľ najdrahší úsek D1, po ktorom bude navyše zrejme chodiť veľmi málo áut. Tieto informácie si už všimol aj prezident, ktorý už aj tím Hodnota za peniaze požiadal o ich stanovisko k veľkému eurofondovému projektu. Pretláčanie medzi Kažimírovými ľuďmi a lobistami stavebných firiem sa skončí zrejme remízou. Minister Érsek dohodne s firmami zľavu okolo 50 miliónov eur oproti cene z tendra, ale návrh stavať pri Prešove len polovičný profil diaľnice neprejde.

VEDA:

1. Pokročíme v boji so zikou

Vírus sa rozšíril už do všetkých krajín Ameriky a význam nájdenia účinnej liečby je preto zrejmý. Testovanie experimentálnych vakcín sa už začalo, v roku 2017 by sme mali vidieť ich prvé výsledky na ľuďoch. Vyzerajú sľubne, aspoň podľa výsledkov na makakoch.

2. Začneme editovať gény

Budúci rok budeme počuť aj o experimentoch na ľuďoch, ktoré využívajú metódu editovania génov. Už koncom roku 2016 upravili po prvý raz – bolo to v Číne – imunitné bunky pacienta trpiaceho rakovinou tak, aby reagovali na rakovinové bunky viac devastačne. Ďalšími cieľmi použitia metódy CRISPR by mohli byť kosáčikovitá anémia, svalová dystrofia či iné genetické poruchy. Otáznou zostáva už iba etika takéhoto výskumu.

3. Imunoterapia proti rakovine

Počuť bude aj o takzvanej imunoterapii, ktorá na boj s rakovinou používa telu vlastné T-lymfocyty. Tie sú odobraté pacientovi a mimo tela geneticky pozmenené tak, aby dokázali lepšie a efektívnejšie zabíjať konkrétny typ rakoviny.

ŠPORT:

1. Sagan bude ďalej kráľom

Dvojnásobný majster sveta pred sezónou prestúpil z ruského Tinkoffu do nemeckého celku Bora-Hansgrohe. Zobral si so sebou nielen početnú slovensko-česko-poľskú enklávu, ale aj amerického výrobcu bicyklov. Nemal by tak mať problémy, ako keď si pred dvomi rokmi po prestupe zvykal na nový posed. Slovenský cyklista ovládne minimálne jednu jarnú klasiku a len zranenie ho môže pripraviť o šiesty zelený dres na Tour de France. Medzi najväčších favoritov bude patriť aj na majstrovstvách sveta v nórskom Bergene, v ktorých je naplánovaný rovinatý dojazd.

2. Lyžiarske výhry aj prehry

Slovenské zjazdové lyžovanie nikdy na tom nebolo tak dobre, Veronika Velez-Zuzulová a Petra Vlhová patria medzi najužšiu svetovú slalomársku špičku. Je to však napriek, a nie vďaka pomerom v Slovenskej lyžiarskej asociácii. Mocenské boje a hádzanie si polien pod nohy budú zrejme pokračovať aj v tomto roku, čo naznačil aj koniec toho uplynulého. Pokiaľ ide o športovú stránku, Petra Vlhová bude potvrdzovať, že aj v mladom veku patrí medzi špičku, v ktorej sa stále drží aj 32-ročná Velez-Zuzulová. Vrcholom sezóny budú februárové majstrovstvá sveta vo švajčiarskom St. Moritzi, z ktorých Slovenky prinesú medailu.

3. Hokejisti nepostúpia

Majstrovstvá sveta sa budú konať v dvoch krajinách – vo Francúzsku (Paríž) a v Nemecku (Kolín nad Rýnom). Okrem zvýšených bezpečnostných opatrení môžeme očakávať aj tradičný boj o to, či sa Slováci dostanú do štvrťfinále. Naposledy sa im to podarilo v roku 2013. Fanúšikovia budú opäť v kútiku duše dúfať v hokejový zázrak, no opäť sa potvrdí, že striebro z Helsínk 2012 bolo len peknou výnimkou. V skupine s Ruskom, USA a so Švédskom bude náročné dostať sa medzi osem najlepších, o poslednú postupovú priečku sa tím Zdena Cígera bude biť s domácimi Nemcami, Lotyšmi, Dánmi a Talianmi.

3. Futbalisti postúpia na MS

Po nepodarenom začiatku kvalifikácie na MS 2018, keď mužstvo Jána Kozáka prehralo doma s Anglickom aj v Slovinsku 0:1, sa slovenskej reprezentácii podarilo dostať späť na víťaznú vlnu a po výhrach v Trnave nad Škótskom (3:0) a Litvou (4:0) má na konte 6 bodov, na druhé Slovinsko stráca iba dva. Ak sa nám podarí zvíťaziť v najbližších dvoch stretnutiach nad papierovo slabšou Litvou a Maltou, budeme mať veľkú šancu minimálne na druhú priečku – a teda baráž. Rozhodne jesenná časť a ťažké zápasy na ihrisku Anglicka a Škótska, ale hlavne domáci septembrový súboj s neobľúbeným súperom Slovinskom. Slováci už Angličanov nepredbehnú, ale dostanú sa do baráže, kde vyradia Srbov.

4. Mladí futbalisti majú na medailu

Po 17 rokoch si na Eure zahrajú reprezentanti do 21 rokov. Šampionát sa hrá v Poľsku, súpermi Slovákov sú domáci, Angličania a Švédi. Ak Slováci využijú nervozitu domáceho tímu, mohli by minimálne vyrovnať štvrté miesto svojich krajanov z Bratislavy 2000.

5. Slovensko ovládne florbalový ošiaľ

December prinesie do Bratislavy (ZŠ O. Nepelu, Hant aréna) majstrovstvá sveta žien vo florbale. Tento šport má u nás viac registrovaných hráčok a hráčov ako hokej, masovejší je len futbal. Florbalistky už pred dvomi rokmi na šampionáte vo Fínsku ukázali, že svojimi výkonmi dokážu nadchnúť fanúšikov. Slovenky patria do širšej svetovej špičky, v prípade postupu do štvrťfinále môžu florbal výrazne zviditeľniť aj medzi sponzormi. Zatiaľ ide o amatérsky šport, ktorý sa najväčšej popularite teší na základných a stredných školách.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre, Slovensko, Šport a pohyb, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie