Denník N

Denník Ľubomíra Smatanu: Lenin v stepi

FOTO - TASR
FOTO – TASR

Českí krajania na Ukrajine žijú v biede. Vinia z nej ukrajinskú vládu a prezidenta Porošenka.

V nehostinnej východoukrajinskej stepi, kde je vidieť široko ďaleko na desiatky kilometrov, stojí na miestne pomery celkom upravená dedina, ktorú z podstavca sleduje Lenin.

Nablýskaná busta v nadživotnej veľkosti je, samozrejme, to jediné, čo sa tu naozaj blyští. Za vodcom proletariátu stojí kultúrny dom, v ktorom jeho riaditeľ udržuje teplotu 11 stupňov Celzia a odkiaľ sa večer ozývajú české piesne. Polovicu z tejto tisíchlavej dediny Čechohrad tvoria etnickí Česi. Niektorí z nich teraz dostali šancu odísť do Česka a začať tam nový život.

Do dediny som prišiel dva dni pred odchodom prvej skupiny. Čechohrad leží 200 kilometrov od frontu a to je dôvod, prečo české úrady presídlenie umožnili. Vojnu tu však nič viditeľne nepripomína, len traja muži museli narukovať.

Čo však vidieť, je bieda, do ktorej sa krajania rovnako ako milióny Ukrajincov po celej krajine za uplynulý rok dostali. Cena plynu stúpla trojnásobne, liter benzínu stojí len o niekoľko centov menej ako na Slovensku a kurz ukrajinskej hrivny k euru stále klesá. 

Julia Kodýtková má penziu v prepočte asi 35 eur. Jej syn Dimitrij berie o 20 eur viac. Preto so ženou Ľudmilou a synom nastúpili do autobusu a vydali sa na 2200 kilometrov dlhú cestu do Česka. „Chceme žiť na európskej úrovni,” zhrnula dôvody Ludmila, čistokrvná Ruska, ktorá sa však vydala za Čecha a môže sa presťahovať tiež.

V tom sú české úrady ústretové, aj keď nie je jasné, podľa akého kľúča zoznam presídlencov vytvárali. Odísť chce totiž oveľa viac ľudí, lenže tí zatiaľ povolenie na trvalý pobyt nezískali.

Takže zostávajú v Čechohrade, chovajú sliepky, ošípané, a jednu alebo dve kravy. Kupujú len múku, cukor, soľ a podobný tovar. Niekoľkokrát som s nimi jedol a popil (vodku si tiež pália sami) a vždy hrdo hlásili, že to, čo je na stole, je z ich chlieva a záhrady. Rodiny sa tiesnia v jednej či dvoch izbách, aby nemuseli vykurovať celý dom. Autá stoja v stodolách, nádrže sú prázdne.

Mizériu dávajú za vinu ukrajinskej vláde a prezidentovi Porošenkovi, revolúcia v Kyjeve im priniesla len chudobu a povojnová inflácia ich pripravila o úspory. So svojimi príbuznými sa pri odchode do Česka lúčili rusky, tak sa tu na východe väčšinou hovorí. Kolesá autobusu zvíril prach, ktorý sadol aj na Lenina. Ten tu našťastie zostal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie