Denník N

Kto to má ťažšie a kto za to môže

Na manipuláciu veľa netreba. Stačí vedieť, čo ľudí trápi. A nájsť skupinu „vinníkov“.

Sťažovanie sa. Také ľudské a také ľahké. Stačí, ak sa nájde niekto, kto sa k nám pridá, a hneď sú naše ponosy oprávnené. A keď nájdeme spoločného nepriateľa, náš hnev rýchlo naberá na sile. Dokonca preň máme opodstatnenie.

Niekde v okolí Popradu…

Hašteria sa. Nevidím ich, len počujem. Dvoch mužov, čo sedia za mnou v popradskej stanici a už hodnú chvíľu sa snažia presvedčiť jeden druhého, kto to má v živote ťažšie. Kto sa musí viac snažiť, aby zapadol. Kto musí viac dokazovať okoliu, že na to má. Kto musí viac obracať eurá, aby vyžil. Zrazu sa téma otočí z nekonečného KTO TO MÁ ŤAŽŠIE na KTO ZA TO MÔŽE. Hašterenie prechádza do šepotu a ja sa vraciam k príprave na nadchádzajúci tréning. No len do chvíle, kým necítim uprený pohľad kdesi na chrbte. Obzriem sa. Sú to tí páni a hľadia priamo na mňa. Pohľadom, z ktorého sála hnev, frustrácia a akýsi zvláštny výraz víťazstva. Nerozumiem tomu až do chvíle, kým neodchádzam na vlak. Páni na môj pozdrav „dovidenia a pekný deň prajem“ odpovedajú „Ako komu, mladá. My ideme do roboty, aby ste mali lepšie dávky“.

Došlo mi. Už zistili, kto za ich ťažký život môže.

Pár kilometrov od Popradu o pol dňa neskôr…

Hľadajú riešenia. Učitelia. Tí, ktorých trénujem a ktorí boli plní zlosti na všetkých Rómov. Ešte pred dvomi hodinami mali jasno v tom, kto môže za to, že sa TIE deti neučia a nesnažia, a pred hodinou jednoznačne uzavreli diskusiu s tým, že „s nimi sa nič nedá a všetka snaha je zbytočná“. Teraz počúvajú o rozdieloch medzi kultúrou chudoby a kultúrou Rómov a krútia hlavami nad tým, prečo TOTO nevedeli už dávno. Netrvá dlho a  našli iného vinníka – univerzity, ktoré im tieto vedomosti nedávajú.

Včera pri pohári vína…

Premýšľam o múroch… Tých, čo si tvoríme sami. Tých, čo z nás robia otrokov našej vlastnej slepoty. Tých, pre ktoré vlastne ani nechceme vidieť, ako to naozaj je, a uspokojíme sa s tým, že predsa vieme. Alebo stačí to, že niekto, koho poznáme, vie. Nepotrebujeme si overovať, či má pravdu. Veď prečo by nás klamal?

No pravda je taká, že na manipuláciu veľa netreba. Stačí vedieť, čo ľudí trápi. A nájsť skupinu „vinníkov“. Potom stačí málo a máme spoločného nepriateľa.

Toto vedomie nás stmelí, naberieme na sile, pocítime moc a beda tomu, kto je na druhej strane…

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie