Denník N

Okolo Zeme práve prelieta kométa a asteroid

Takto by podľa umelca mohlol vyzerať objekt s názvom 2016 WF9, ktorý práve putuje smerom k Zemi. Foto - NASA/JPL-Caltech
Takto by podľa umelca mohlol vyzerať objekt s názvom 2016 WF9, ktorý práve putuje smerom k Zemi. Foto – NASA/JPL-Caltech

Nočná obloha prinesie začiatkom roka hneď dva zaujímavé javy: kométu pozorovateľnú ďalekohľadom a objekt na hranici asteroidu a kométy.

Pozrite sa v noci na oblohu, možno vás tam čaká prekvapenie. Okolo Zeme práve prelietajú dva zaujímavé objekty, z ktorých aspoň jeden bude pozorovateľný obyčajným ďalekohľadom.

Objekty objavili v NASA, ktorá ich detegovala koncom minulého roka (projekt NEOWISE).

Možnosť priameho pozorovania

Prvý z objavených objektov je kométa a nesie názov C/2016 U1. Po prvý raz ju pozorovali ešte koncom minulého októbra. Smerom k Zemi letí rýchlosťou 79,6 kilometra za sekundu a momentálne sa od nás nachádza približne 116 miliónov kilometrov.

K Zemi sa dostane najbližšie už túto sobotu, 14. januára, keď sa dostane až do orbity Merkúra a potom sa vydá na cestu preč od slnka. Po sobote bude jej jas prudko klesať.

„Kométa C/2016 U1 bude s veľkou pravdepodobnosťou viditeľná pomocou dobrého ďalekohľadu. Nemôžeme si tým byť však úplne istí, pretože jasnosť komét je notoricky nepredvídateľná,“ povedal Paul Chodas z NEO (Near-Earth Object Studies) spoločnosti NASA.

Trasa kométy C/2016 U1 počas periheliónu (keď sa kométa nachádza najbližšie k Slnku). Foto - Starry Night
Trasa kométy C/2016 U1 počas periheliónu (keď sa kométa nachádza najbližšie k Slnku). Foto – Starry Night

Ide o jednu z 50 komét, ktoré boli objavené počas roka 2016. Ak by ste sa ju rozhodli pozorovať sami, zamerajte sa na juhovýchod. Ako informovali v Universe Today, „počas najjasnejšej fázy sa bude kométa C/2016 U1 presúvať cez súhvezdia Hadonos, Had a Strelec a najlepšie pozorovateľná bude počas svitania 12° od Slnka.“

Po 14. januári, keď sa bude nachádzať iba 0,319 astronomickej jednotky od Slnka, si to namieri opäť smerom von zo slnečnej sústavy. Jej orbita okolo Slnka môže podľa NASA trvať aj niekoľko tisíc rokov.

Asteroid alebo kométa?

Druhý objekt pozoroval NEOWISE 27. novembra minulého roka. Nazýva sa 2016 WF9 a ide o pomerne veľké teleso s priemerom medzi pol a jedným kilometrom. Jeho povrch je tmavý, odráža minimum svetla dopadajúceho na jeho povrch. Tým sa však jeho zaujímavosť nekončí.

NASA má problém zaradiť ho, pretože spadá na hranicu medzi kométou a asteroidom. Tvarom a orbitou sa totiž ponáša na kométu, no chýba mu charakteristický chvost, ktorý by mal byť tvorený unikajúcim plynom a prachom.

„2016 WF9 môže mať pôvod ako kométa, no postupom času možno stratil väčšinu prchavých látok, ktoré sa predtým zdržiavali na alebo v blízkosti jeho povrchu. Tento objekt preto pekne ilustruje fakt, že hranica medzi kométou a asteroidom je veľmi tenká,“ dodal James Bauer z JPL NASA.

Ak sa napokon dokáže, že 2016 WP9 je skutočne kométa, pôjde o desiatu kométu objavenú projektom NEOWISE od jeho opätovnej aktivácie v decembri roku 2013. Ak by, naopak, šlo o asteroid, bol by stý v poradí.

NEOWISE predstavuje projekt vyhľadávania objektov v blízkosti Zeme, teda komét a asteroidov, v rámci misie WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer). Počas svojej pôvodnej misie objavil vyše 34-tisíc nových asteroidov. Do novembra 2016 uskutočnil 562-tisíc meraní infračerveného žiarenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie