Denník N

Procházku v Luxemburgu odmietli, pretože mali obavy o jeho integritu

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Poradný výbor, ktorý odmietol Radoslava Procházku posunúť za sudcu Všeobecného súdu EÚ, už poslal svoje stanovisko Súdnej rade. Obavy o integritu kandidáta vraj neboli rozptýlené, napísal. Súdna rada si voľbu nášho kandidáta do Luxemburgu zopakuje asi na jar.

Poradný výbor, ktorý rozhodoval, či bude Radoslav Procházka ako sudca pracovať na Všeobecnom súde Európskej únie v Luxemburgu, mal obavy o jeho integritu. Píše sa to v stanovisku výboru, ktorý dostala Súdna rada na Slovensku k jeho neúspešnej kandidatúre.

„Stanovisko výboru v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie nad rámec stručnej zmienky o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014,“ napísala Patrícia Némethová z kancelárie Súdnej rady.

Súdna rada si teda voľbu nášho kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ zopakuje. Predsedníčka rady Jana Bajánková už na decembrovom zasadnutí avizovala, že prebehne niekedy na jar.

Obavy o integrite nerozptýlil

O stanovisku výboru prvá informovala agentúra SITA. Výbor svoje zdôvodnenie napísal na jednu stranu. Rozsiahlo sa v ňom venuje aj Procházkovým kvalitám. U dnes už bývalého predsedu Siete oceňuje jeho právnu prax, odbornosť a jazykovú vybavenosť či medzinárodné skúsenosti.

Výbor tvrdí, že obavy z integrity kandidáta sa nepodarilo rozptýliť. Nestalo sa tak napriek tomu, že výbor si vyžiadal v novembri od Procházku aj Súdnej rady dodatočné informácie k jeho kandidatúre. Už toto rozhodnutie bolo neobvyklé.

Bývalý šéf Siete a prezidentský kandidát z roku 2014 mal predložiť kompletný záznam a prepis svojho rozhovoru s poslancom Igorom Matovičom (OĽaNO) o financovaní jeho prezidentskej kampane. Rovnako si výbor žiadal nahrávku z vypočutia Procházku na Súdnej rade, ako aj preklad o zastavení trestného stíhania. Chcel tiež záznam a prepis jeho ospravedlnenia za omyl, ktorého sa dopustil. Čo konkrétne výbor pod tým myslel, nebolo jasné.

Pochybnosti od začiatku

Konštatovanie, že Procházka je odborník, ale nespĺňa morálne kritériá na pozíciu sudcu Všeobecného súdu EÚ, zaznelo už v septembri, keď Súdna rada rozhodovala o jeho výbere. „Sudcu netvorí sudcom len jeho odbornosť,“ hovoril počas rokovania člen rady Jozef Vozár, ktorý otvorene povedal, že za Procházku nezahlasuje.

Napokon dostal desať hlasov, teda presne toľko, koľko potreboval. Následne prešiel Procházka – v tom čase stále poslanec Národnej rady – hladko aj vládou. Skôr ako ho poradný výbor vypočul, napísal do Luxemburgu predseda SaS Richard Sulík, ktorý upozorňoval na nevhodnosť nášho kandidáta. „Aj napriek počiatočným úspechom v predvolebných prieskumoch verejnej mienky morálka a charakter jeho osoby v očiach verejnosti poklesli na veľmi nízku úroveň, a preto som toho názoru, že ani odbornosť, ktorou pán Procházka možno disponuje, nepreváži jeho zdiskreditovanú osobnostnú stránku,“ napísal europoslanec Sulík.

Výber musí byť apolitický

Na to, že výber národných kandidátov na prestížne sudcovské posty na Súdny dvor EÚ či Všeobecný súd v Luxemburgu musí byť apolitický, upozornil na nedávnej návšteve Slovenska aj predseda dvora Koen Lenaerts. Nechcel v tom čase komentovať Procházkov výber.

„Výber sudcu na Súdny dvor EÚ, ako aj na Všeobecný súd musí byť prísne apolitický,“ povedal Koen Lenaerts. Vysvetľoval, že poradný výbor, ktorý kandidátov vypočúva, sa zameriava na odbornosť, jazykovú pripravenosť, pripravenosť pracovať v zahraničnom prostredí, ale aj kvality či etické nároky kladené na sudcov.

Na politickú kariéru Procházku už v septembri na Súdnej rade upozorňoval aj Vozár. Pripomenul prípad z Českej republiky, ktorá posielala na Súdny dvor bývalého ministra „bez kresla“ Petra Mlsnu, ktorý pôsobil vo vláde Petra Nečasa ako nestraník. Aj tak výberom neprešiel. Predsedníčka Súdnej rady Bajánková takéto pochybnosti nemala. „Rozhodnutie je na Luxemburgu, ja nevidím do hláv tých pánov a dám, ktorí o tom rozhodujú. Máme však viac poznatkov z iných štátov, kde tento problém nerezonoval,“ vyvracala vtedy pochybnosti o Procházkovi. Ten sa v októbri vzdal aj poslaneckého mandátu.

V decembri, keď už bolo jasné, že sa sudcom v Luxemburgu nestane, pre portál hnonline.sk reagoval, že dôvody odmietnutia nepozná a ani po nich nebude pátrať. „Celá táto moja situácia, ktorá sa začala výsledkom volieb, je niečo, čo v mojom živote muselo prísť, som rád, že to prišlo, a vyjdem z toho silnejší, ako som bol predtým. Všetkým, ktorí mi držali palce, a mňa samého prekvapilo, koľko tých ľudí bolo, ďakujem,“ povedal bývalý líder Siete.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Radoslav Procházka

Slovensko

Teraz najčítanejšie