Denník N

Po prvý raz natočili, ako samica šimpanza učí mláďa používať nástroje

To, že šimpanzy používajú nástroje, vieme už celé desaťročia. Ale dôkaz, ako dospelý jedinec učí mláďa nástroje používať, sme nemali. Až doteraz.

Vedci po prvý raz natočili, ako šimpanzy (lat. Pan troglodytes troglodytes) učia svoje mláďatá používať nástroje.

Štúdia od antropologičky Stephanie Musgravovej z univerzity v St. Louis a jej kolegov vyšla na konci minulého roku v časopise Scientific Reports.

To, že šimpanzy používajú nástroje, vieme už niekoľko desiatok rokov, hlavne vďaka prelomovej terénnej práci odborníčky na primáty Jane Goodallovej.

Mimochodom, v máji minulého roka navštívila po prvý raz Slovensko a pre Denník N sa vyjadrila, že je presvedčená, že „šimpanzy majú primitívnu kultúru“.

Učenie

Aby sme mohli hovoriť o kultúre, potrebujeme také vzory správania, ktoré sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Nikto z nás nepotrebuje objaviť koleso a bicykel: súbor znalostí sme zdedili od predkov a rodičia nás naučili bicyklovať sa.

Jeden zo spôsobov, ako sa mláďatá učia od dospelákov, je napodobňovanie. Ďalšou stratégiou odovzdávania informácií je učenie. Musgravová s kolegami píše, že na to, aby sme o nejakom správaní mohli hovoriť ako o učení, musí vykazovať tri znaky. Po prvé, učenie vyžaduje učiteľa, ktorý žiaka aktívne inštruuje.

Učenie musí byť tiež spojené s investíciou do žiaka: namiesto toho, aby sa učiteľ venoval sebe, investuje cenné zdroje do žiaka (takéto správanie dospelých šimpanzov je nákladné, lebo dospelé šimpanzy majú menej príležitostí, ako sa nakŕmiť). A napokon, tretím znakom učenia sa je, že musí byť spojené so zlepšeným výkonom žiaka.

Všetky tri podmienky šimpanzy splnili. Autori nastražili na primáty kamery v národnom parku v Kongu a niekoľko rokov ich sledovali. Nastavili ich na termitisko a keď sa šimpanzy k miestu priblížili, kamery sa spustili.

Časť záznamu, ktorý dokazuje učenie medzi šimpanzmi. Zdroj – Vimeo

Kamery v divokej prírode

Využitie modernej technológie si vedci pochvaľovali: „Pozorovali sme generáciu mláďat šimpanzov a videli sme, ako sa učia používať nástroje. Nemuseli sme stráviť celé desaťročia tým, že by sme ich privykali na ľudskú prítomnosť a vystavovali ich riziku ľudských chorôb,“ povedala v správe univerzity Musgravová.

Z analýzy záznamu vyplynulo, že šimpanzy v divokej prírode mláďatá zámerne učili, ako používať nástroje na lov potravy.

Čo vidno vo filme? Napríklad samicu, ktorá odstráni listy z vetvičky a halúzku podá mláďaťu. Potom si podobnú vetvičku vyrobí aj pre seba. Mláďa sa vyšplhá vyššie na termitisko a pozoruje matku, ako doň strká konár. Jej správanie napodobňuje.

Časť záznamu, ktorý dokazuje učenie medzi šimpanzmi. Zdroj – Vimeo

Niekedy prišla samica k termitisku s viacerými nástrojmi, inokedy s jediným, ktorý rozdelila na dva podobne dlhé konáre. Jeden vtedy podala mláďaťu a druhý si nechala. „Obe stratégie matke umožňujú, aby potomkovi poskytla použiteľný nástroj bez toho, aby sa sama pripravila o schopnosť nakŕmiť sa,“ vraví Musgravová pre NPR.

Najbližší príbuzní

Neprestávame žasnúť nad schopnosťami šimpanzov. Vieme o iných príkladoch, keď si šimpanz vyrobil z listov malú tašku, aby v nej inému šimpanzovi odniesol niečo pod zub. Zdokumentované je aj správanie, že si samica šimpanza adoptovala mláďa po tom, čo zostalo bez matky, ktorá pri pôrode zomrela.

„U šimpanzov pozorujeme empatiu, súcit, toleranciu a aj skutočný altruizmus,“ povedala o správaní šimpanzov v rozhovore pre Denník N Goodallová.

Minulý rok sme písali, že šimpanzy rozumejú zložitým procesom, ktoré sú spojené s varením či premenou surovej stravy na varenú, alebo že vo svojom prirodzenom prostredí pijú alkohol.

Šimpanzy sa na nás podobajú viac, ako sme si možno ochotní pripustiť. Skutočnosť je taká, že by nás to nemalo vôbec prekvapovať. Ide totiž o našich najbližších príbuzných, máme spoločných takmer 99 percent DNA.

Dostupné z: doi:10.1038/srep34783

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie