Denník N

Hudba 2017: nový Depeche mode, Arcade Fire, The xx, St. Vincent, Fallgrapp aj Šeban (video)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Už v prvé dni nového roka sa jasne rysuje, o kom bude veľa počuť. Nové albumy chystá niekoľko veteránov aj známe mená z indiepopovej scény.

Kým pri filmoch fanúšikovia už niekoľko mesiacov pred premiérou majú dosť informácií, pri hudbe musia viac špekulovať. Ale tak ako predznamenávajú trailer nové filmy, o pripravovaných albumoch dosť povedia single a rozhovory s muzikantmi. Na základe nich sa dá nakresliť obraz toho, čo nás čaká v tomto roku na hudobnej scéne vo svete aj doma.

Isté je, že zo starej gardy ako prví vydajú novinku Depeche Mode. Volá sa Spirit a vyjde na jar, pretože predznamenáva ich nové turné, ktoré sa 20. mája zastaví v Bratislave. Kapele s produkciou pomohol James Ford (Simian Disco Mobile) a prvá zverejnená upútavka naznačuje nahrávku s temnejšou atmosférou a chytľavými melódiami.

Vlani vydal životopis a veľa koncertoval, vzhľadom na výsledok amerických volieb, jeho angažovanosť a fakt, že posledný album s úplne novými pesničkami mal pred piatimi rokmi, Bruce Spring­steen ďalšiu nahrávku jednoducho urobiť musí.

Zlú karmu okolo posledného albumu, ktorý natlačili do všetkých zariadení značky Apple, chcú odčiniť U2. Írska štvorica na novinke s pracovným názvom Songs of Experience sľubuje mix starých nahrávok War a Zooropa. Zároveň v tomto roku chystajú aj špeciálne koncerty k 30. výročiu ďalšej starej nahrávky Joshua Tree.

„Sčasti jazda na lietajúcom koberci, sčasti politická záležitosť, sčasti trýzeň,“ opisuje svoje nové veci ešte starší rockový veterán Roger Waters. Kým jeho bývalí kolegovia zo skupiny Pink Floyd v roku 2015 oznámili definitívny koniec, on intenzívne pracuje ďalej. Uvidíme, ako bude znieť to, čo dal dokopy s producentom Nigelom Godrichom, ktorý sa výrazne podpísal pod posledné nahrávky skupiny Radiohead.

Asi najväčšie očakávania na indierockovej scéne sú spojené s Arcade Fire. Kanadská kapela je zatiaľ skúpa na informácie, no ak bude s materiálom, ktorý nahrala vlani v štúdiu spokojná, mohla by prekvapiť novinkou už v prvej polovici roka. V lete sa ústredná dvojica Win Butler a Regina Chassagne objavila na pozvanie francúzskeho umelca s pseudonymom JR v parížskom Louvri, kde odohrala svojrázny set s jednou novou piesňou:

Veľká zvedavosť je aj na nové nápady originálnej skladateľky a gitaristky Anne Clark alias St. Vincent. Tá ich pre časopis Guitar World opísala nasledovne: „Myslím, že to bude najtrúfalejšia vec, akú som kedy urobila. Kreatívni ľudia dnes majú veľmi otvorený priestor, môžu urobiť čo len chcú a ich risk bude odmenený – špeciálne teraz, keď sú také vysoké výzvy v politike aj geopolitike. Osobné životy sa stávajú politickými, čo musí zákonite ovplyvniť umenie. A iba hudba, ktorá má čo naozaj skutočného povedať robí správnu prácu.“

Medzi ďalšie najočakávanejšie albumy roka patrí sólový debut bývalého speváka Rage Against the Machine a známeho aktivistu. Zack de la Rocha sa po rozpade jednej z najzaujímavejších kapiel 90. rokov venoval sporadickým spoluprácam s inými známymi menami od DJ Shadowa po Run the Jewels.

Pred koncom minulého roka po dlhej pauze Trent Reznor potešil fanúšikov jeho kapely Nine Inch Nails. Bolo to síce len nové EP Not the Actual Events, ale v rozhovoroch vyhlásil, že na má veľké plány na rok 2017. Sľubné je, že do kapely naplno autorsky vtiahol producenta Atticusa Rossa, s ktorým urobili niekoľko výborných filmových soundtrackov a hneď je to počuť:

Po pauze, ktorú líder Robin Pecknold venoval návratu na univerzitu a vlaňajšej úspešnej sólovke bývalého bubeníka Josh Tillman fungujúceho pod pseudonymom Father John Misty treba sledovať aj návrat indiefolkerov Fleet Foxes. Keď sme pri očakávaných comebackoch, veľká zvedavosť je aj na projekt LCD soundsystem. Jeho líder James Murphy vlani dokázal, že na pódiách to stále vie, uvidíme, či bude mať aj dosť nápadov na silný nový album.

A keď sme pri nápadoch, uvidíme koľko ich nazbierali dreampopoví The xx. Od druhého albumu Coexist uplynuli štyri roky počas ktorých stihol Jamie XX vydať výraznú sólovku In Colour. Album s názvom I See You je naplánovaný už na polovicu januára, podľa kapely prinesie „výraznejší zvuk aj pozitívnejší, otvorenejší a expanzívnejší koncept ako predchádzajúce nahrávky“. Naznačili to už prvým singlom, ktorý zverejnili v novembri:

Na Slovensku sú najbliž­šie k albumu Fallgrapp. „Bude to hlasovo pestré, je tu veľa hostí. Fascinovali ma viachlasy a synťáky, lepšie som sa naučil pracovať so zvukom a nevyhýbal sa jednoduchším až popovým formám,“ vraví líder Jureš Líška. Potvrdzuje to singel Dym so spevákom Jurajom Benetinom, ktorý mal premiéru na kompilácii Ostrov hudby. Z ďalších známych mien prišli do štúdia rapper Vec, Samuel Hošek „a ešte jedno mladé dievča, neznáme, ale veľký talent“. Do druhého albumu Fallgrapp „vložili kopec energie a nespočetne veľa prebdených nocí, kopec radosti či depresií, ale aj dní, kedy sme so všetkým chceli skončiť“.

Aj skupina Korben Dallas už má tiež takmer hotový nový album. Po „symfonickom“ albume to má byť opäť veľa hrania v štvorčlennej zostave so stálym hosťom gitaristom Ľubom Petruškom a čo najvernejšie jej základnému zvuku. Petruška sa zároveň chystá na vydanie ďalšieho albumu so svojím sólovým projektom Satin Lead, s kapelou Chiki liki tu-a a starými kamarátmi plánujú konečne v štúdiu zaznamenať svoje legendárne projekty (Antracit, Hudci prérie, Džigi džabur, Wajgles, Križiaky, Bubble boy), ktoré po Festivale zlej hudby a Vrbovských vetroch tento rok privezú aj na Pohodu.

Ešte tri pesničky a hotoví už budú aj Nvmeri. Frontman tria Pišta Kráľovič opisuje novinku slovami „teraz je to viac gitarové pritom viac black music 70. a 80. rokov“. Predznamenal ju singel Art of Trial s odľahčeným disco rytmom, falzetovým vokálom, kombináciou gitár a klávesových harmónií, ktorý kapela dala von v lete 2016:

Prvý singel už má vonku aj Diego. Bratislavská pätica ho pripravila ako darček k 10. výročiu debutového albumu, no zároveň ide o jednu z kolekcie nových piesní, z ktorých už pár zaznelo na pieštanskom festivale Grape. Stále spievajú aj znejú viac „anglicky“ než „slovensky“, no nie sú klasickou indie gitarovkou. Pesničkou What Now? potvrdili, že vedia zložiť chytľavé, no zároveň aranžérsky prepracované veci.

Popri niekoľkých epických koncertoch a turné vlani stihla skupina Para aj sústredenie na chate, ktorého výsledkom bolo niekoľko nových piesní. Podľa slov speváka Laskyho by mohli ísť nahrávať v lete.

Na novom albume už v štúdiu pracuje gitarista, spevák a skladateľ Andrej Šeban. Pripravuje je ho s vynoveným triom, ktoré ešte tvoria bubeník Ján Fabrický (spolu začali hrávať ešte v 80. rokoch v skupine Demikát, dnes žije vo Švajčiarsku) a mladý basgitarista Michal Šelep. Nové pesničky už otestovali na jesennom turné, teraz ich postupne budú nahrávať a zverejňovať. „Nemáme ani žiadny problém s hraním s mašinkami,“ hovorí Šeban. Okrem toho má hotové aj tri sólové inštrumentálne albumy, ktoré pracovne volá Hudba pre nikoho a chce ich vydať tiež.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie