Denník N

Draxler diskutoval bez chýb, Beblavý s problémami

Nový minister školstva vo svojej prvej debate vo funkcii nechyboval.

Autorka pracuje v Inštitúte SGI na projekte Demagog.SK

V nedeľu mal v diskusnej relácii O 5 minút 12 premiéru nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Juraj Draxler. Aj keď mu bol podľa analýzy Medan.sk poskytnutý najväčší priestor, vyslovil pomerne malý počet faktických výrokov.

Všetky však možno označiť za pravdivé. Väčšie problémy mal jeho debatný partner Miroslav Beblavý, ktorý síce fakty a štatistiky používal často, no nie vždy presne.

Miesta v materských školách a demografia

Úvodnou témou relácie bola otázka kapacít predškolských zariadení. Na jej rozšírenie má byť tento rok z fondov ministerstva školstva vyčlenených desať miliónov eur, čo minister Draxler nezabudol niekoľkokrát spomenúť.

Zaujímavým momentom diskusie bolo tvrdenie poslanca Beblavého o demografických prognózach.

Podľa tlačovej konferencie, na ktorej Draxler aj s predsedom vlády Robertom Ficom vystúpil, by problém s kapacitou materských škôl mal byť vyriešený do roku 2023. Beblavý upozornil na to, že znižujúca sa pôrodnosť povedie k znižovaniu dopytu rodičov po umiestnení detí do škôlok, a tak súčasný nápor na kapacitu poľaví aj bez zásahu vlády. Tá tak odkladaním riešenia na rok 2023 len kupuje čas.

No podľa dostupných prognóz sa má pôrodnosť na Slovensku zvyšovať približne do roku 2020, od ktorého by mala postupne mierne klesať. Keďže materské školy sú určené pre deti vo veku tri až šesť rokov, počet žiadostí o umiestnenie by do roku 2023 klesať nemal.

Nepresné štatistiky

Podpredseda Siete prehnal mieru nezamestnanosti absolventov poľnohospodárskych a stavebných učilíšť, keď hovoril o nezamestnanosti 40 – 50 percent. V skutočnosti štatistika o nezamestnanosti absolventov jednotlivých programov odborných škôl nie je až taká zlá. Nezamestnanosť absolventov stavebných učilíšť sa pohybuje okolo 22 percent a poľnohospodárskych len o niečo viac než 15 percent.

Beblavý bol nepresný aj pri odhade podielu študentov gymnázií medzi maturantmi. Hodnota 28 percent, ktorú uviedol, totiž nezodpovedá podielu gymnazistov na celkovom počte maturantov, ale všetkých absolventov stredoškolského stupňa.

Gymnazistov je medzi maturantmi podľa Centra vedecko-technických informácií až 36 percent. Podiel maturantov z gymnázií je vyšší, ako uvádza Beblavý, jednoducho preto, lebo nie všetci ukončia stredoškolský stupeň maturitnou skúškou.

Okrem nepresných štatistík poslanec Beblavý ukázal, ako povedať viacero faktov a znieť pritom pôsobivo s istotou, že sa nemôže zmýliť. Vo výroku „… na stredných odborných školách je dnes o 40 percent menej žiakov, a 35 percent menej vyučujúcich, no len 8,5 percenta menej učební“, jednoducho neuvediete obdobie, s ktorým porovnávate. Ešte zaujímavejšie je možno to, že nikto v štúdiu sa na to Beblavého ani neopýtal.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie